Quantcast
Газът в Европа поевтиня под 93 евро за мегаватчас | СЕГА
facebook
twitter

Икономика

Газът в Европа поевтиня под 93 евро за мегаватчас

389
 WIKIMWDIA.ORG
От началото на март продължават големите доставки в Европа в втечнен природен газ от САЩ.

Природният газ в Европа поевтиня за кратко днес под 90 евро за мегаватчас (MWh), доближавайки нивата, наблюдавани преди руската военна инвазия в Украйна, с оглед на продължаващо силно предлагане на синьото гориво. През обедната търговия фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се търгуват малко под 93 евро за мегаватчас, след като по-рано през деня достигнаха ценово дъно около 89,60 евро, съобщи БНР.

Търговците посочват, че поевтиняването е резултат от продължаващо силно предлагане на газ както от Русия, така и от Норвегия. "Рискът от прекъсване на доставките обаче не е изчезнал, но виждаме, че ежедневните потоци изглежда са стабилни въпреки всяка една ескалация досега на напрежението в резултат на руската военна инвазия в Украйна“, каза търговец на газ, цитиран от Ройтерс.

Преносният капацитет за доставка на газ за Словакия от Украйна през граничния пункт Велке Капушани - важен маршрут за доставки на руски газ за Европа - се понижи във вторник до 412 939 мегаватчаса на ден от 544 908 MWh вчера, показват данни на словашкия газов оператор TSO Eustream, докато в същото време остават в сила реверсивните потоците на изток към Полша от Германия по газопровода "Ямал-Европа", докато директните газови потоци от Русия към Германия през "Северен поток 1" остават стабилни.

"Газпром" обаче заяви, че спадът на потоците към Словакия е в съответствие с исканията на клиентите. От друга страна, доставките от втория по големина доставчик в Европа - Норвегия се очаква да се увеличат, тъй като намаляват прекъсванията, свързани с поддръжка на норвежките газопроводи, но обемите все още са с 10% под средните за март, според оператора Gassco AS.

В същото време САЩ продължават да доставят на Европа втечнен природен газ в близо рекордни нива от началото на годината поради по-високата премия (по-високата цена) на спот пазар спрямо азиатските клиенти. Продължава и по-слабото търсене не втечнен газ от Китай заради строгите локдауни, въведени в някои големи китайски градове в опит за ограничаване на настоящата Covid вълна в азиатската държава.

 

Ключови думи:

природен газ, цени, Европа

Още

До 9 Гвт „зелени“ мощности ни трябват до 2030 г.

21.06.2022

244
Москва отряза природния газ и на Словакия

19.06.2022

Обновена

8426
Германия и Австрия пускат тецовете на въглища

20.06.2022

7008