Quantcast
Осъдени и арестанти се впуснаха в изборната надпревара | СЕГА
facebook
twitter

Първа страница

Осъдени и арестанти се впуснаха в изборната надпревара

Партийни номади и колоритни фигури налазиха кметските места и листите за общински съветници
3 849
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ценко Чоков отново тръгна на избори.

Кандидати с проблеми с правосъдието също се включиха в надпреварата на местните избори. Може би най-фрапиращият пример е Венцислав Ангелов, известен като Чикагото, който иска да стане кмет на Русе. Ангелов излезе от затвора само преди няколко месеца, след като излежа присъда за трафик на наркотици.

На предните местни избори през 2015 г. той се превърна в демонстрация за некомпетентността на държавните институции. Оказа се, че Ангелов е регистриран като кандидат за вота, въпреки че споменатата присъда вече беше влязла в сила. Из Русе бяха налепени негови агитационни материали, а името му присъстваше дори във вече отпечатаната бюлетина, както сигнализираха тогава медиите. В крайна сметка Ангелов забягна в чужбина, откъдето беше върнат след близо 3 години укриване и пратен директно в затвора в Белене. Сега се състезава от името на неизвестната партия "Българско национално обединение".

Друг кандидат с плашещо криминално минало е Ценко Чоков, прочул се като несменяем кмет на село Галиче и преследван с променлив успех от правораздавателната система в продължение на десетилетия. През 2018 г. Чоков беше осъден на 4 години и половина затвор за отвличане, побой и палеж. В момента обжалва и се намира под домашен арест. Първоначално Чоков обяви, че ще се яви като независим за кметското място в Бяла Слатина. Впоследствие обаче се разбра, че е регистриран като кандидат на местната коалиция „Новото време“, в която влизат едноименната партия, основана през 2004 г. от настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков и спортния министър Красен Кралев, ДПС и НДСВ. Освен да спечели Бяла Слатина Чоков иска да си запази и Галиче, където е пратил като претендент собствената си съпруга.

Интересна е ситуацията в Бургас. Ивайло Дражев – бившият шеф на футболния отбор „Черноморец“, който лежа в затвора заради причинена смърт при катастрофа, ще се състезава за кмет на града от името на партия „Свобода“. Конкурент ще му бъде собственият му брат Георги Дражев, който обаче е издигнат от „Български социалдемократи“.

В изборите ще участва и осъдената на първа инстанция за искане на подкуп бивш кмет на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева. В средата на миналата седмица ​беше съобщено, че столичната избирателна комисия е отказала да регистрира Иванчева и нейната сподвижничка Биляна Петрова, тъй като документите им били подадени 7 минути след края на работното време. Кандидатите се жалваха в Централната избирателна комисия, която отсъди, че документите са подадени навреме и инструктира да бъдат допуснати до вота.

 

НОМАДИ

В името на изборния успех някои кандидати направо сменят и политическите сили. Такъв е случаят с Ахмед Башев, дългогодишен, вече бивш кмет на Гърмен и ексдепутат от ДПС, който се прочу, след като беше задържан през 2009 г. по подозрения, че пропагандира радикален ислям. Сега Башев тихомълком е преминал към съвсем неразпознаваемата коалиция „Ние, гражданите“, в която влизат „Коалиция за теб, България“ и „КОЙ-Компетентност, отговорност и истина“. Подобен маньовър е извършил и Добри Беливанов, досегашният кмет на Хасково от ГЕРБ, който беше низвергнат от управляващата партия заради конфликт с депутата Делян Добрев. За изборите Беливанов се е преориентирал към Съюз на свободните демократи (ССД), основан от Стефан Софиянски.

 

КОЛОРИТ

Позабравеният бивш вицепремиер и ексръководител на ЦСКА Александър Томов се е коалирал за изборите с партия Волт на Настимир Ананиев, който беше депутат от Реформаторския блок. Томов ще участва в листата на коалицията в София, но на символичното 50-о място. Яне Янев, яростен противник на Бойко Борисов, а впоследствие негов съветник, сега ще се бори за кмет на Сандански с подкрепата на своята партия РЗС и „Воля“ на Веселин Марешки. Тодор Славков – внукът на Тодор Живков, ще се бори за кметското място в София от името на Движение „Напред България“. Кмет на Велико Търново иска да бъде Димитър Маринов, по-известен като Митьо Пищова. Кандидатурата му издига „Българско национално обединение“ - същата формация, която стои зад Чикагото в Русе. Като независим за общински съветник се кандидатира в Бургас Петър Низамов - Перата, който стана известен в страната и в чужбина с лова на нелегални имигранти, който организира по южната ни граница.

Още

Ценко Чоков отива на съд за фалшиви договори за аренда

04.05.2022

846
Върховните съдии по делото „Иванчева“ си направиха отвод
Борислав Михайлов остава начело на БФС поне до обжалването

12.10.2021

Обновена

6486