facebook
twitter

Първа страница

"Свободният" ток рязко вдигна приходите на БЕХ

НЕК продължава да затъва, докато АЕЦ "Козлодуй" отчита 67% ръст на печалбата
1335
Снимка: БГНЕС
Прогнозите на ЕСО предвиждат, че потреблението на ток ще се увеличи в идните дни. На снимката - министър Теменужка Петкова при едно от посещенията си в компанията, която излиза на печалба за деветмесечието на 2018 г. На заден план е таблото с данните за производството и потреблението на ток.

Над 90% ръст на приходите си до 312 млн. лв. за деветте месеца на миналата година отчита Българският енергиен холдинг (БЕХ). За този период има ръст и в печалбата - преди данъците тя е била 137.7 млн. лв., или увеличение с около 15% спрямо година по-рано. Това показва отчетът на компанията, публикуван от финансовото министерство.

Огромният ръст на приходите си дължи най-вече на изплатените дивиденти от подопечните на БЕХ дружества, основно от АЕЦ "Козлодуй". Първа атомна регистрира по-висок нетен резултат - от едва 1.4 млн. лв. през 2016 г. до цели 117.9 млн. лв. година по-късно, показва отчетът. Интересно е, че по-добрият финансов резултат на дружеството се дължи на по-високите приходи от продажба на ток на борсовия пазар и на по-ниските разходи около удължаването на живота на пети и шести блок на ядрената централа. За сравнение само за полугодието Първа атомна е продала на свободния пазар с 416% повече ток в сравнение със същия период на 2017 г.

Продажбите на свободния пазар очевидно се отразяват добре на централата и на нейния принципал - БЕХ, но от друга страна борсовата търговия продължава да е обект на остри критики от страна на бизнеса. Както в началото, така и в края на миналата година цените достигнаха рекордно високи нива, а индустрията, която е и основният клиент, заговори за спекула.

Причината бе, че на борсовия пазар по това време с най-големи количества играеха две държавни компании - АЕЦ "Козлодуй" и "Марица-изток 2". Затова и точно преди година големите работодатели сезираха Комисията за защита на конкуренцията да провери дали дружествата не са в картел, но резултатите така и не станаха ясни.

Продажбата на енергийната борса за 5.2 млн. лв. на Българската фондова борса също се е отразило на приходите на БЕХ. Заслуга има и "Мини Марица-изток", която е на печалба от 3.5 млн. лв. и също е превела дължимия 50-процентов дивидент към БЕХ.

АЕЦ "Козлодуй" продължава за поредна година да има повече от добри резултати, като отчита ръст на печалбата от 169.6 млн. лв., което е с цели 67% повече спрямо година по-рано. На печалба излиза и друга държавна енергийна компания - "Булгаргаз". Въпреки това дружеството регистрира спад в нетните си приходи до 4.1 млн. лв. за деветте месеца на 2018 г. За сравнение през същия период година по-рано те са били почти 20 млн. лв.

Все по-зле се представя и НЕК. Компанията отчита отрицателен финансов резултат за деветте месеца в размер на 153.4 млн. лв., като спрямо същия период на 2017 г. пропадането е с 62.4 млн. лв. Загубата за периода януари-септември показва, че не е постигнато подобрение на финансовото състояние на дружеството. НЕК продължава да изпитва затруднения при обслужване на задълженията си към доставчици, както и по кредитите си към БЕХ, пише в отчета на компанията.

С положителен резултат обаче са "Булгартрансгаз" и Електроенергийният системен оператор, чиято печалба за деветте месеца е 23.4 млн. лв. На дъното в "класацията" и без изненади е държавната ТЕЦ "Марица-изток 2", която отчита загуба преди данъците в размер на 260.4 млн. лв. Основната причина за този резултат отново са големите разходи за покупка на квоти за емисии парникови газове, чиято цена според компанията е нараснала тройно.

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Газовият хъб "Балкан" вече си има фирма

18.01.2019

Румяна Гочева

133
Търсенето на инвеститор за АЕЦ "Белене" започва до дни

15.01.2019

Румяна Гочева

350
Държавата ще "укротява" високите цени на борсата със скъп ток

15.01.2019

Румяна Гочева

459 1

Коментари

Billy-Joe Winchester

Няма нищо по-мило от селската физиономия на Теменужка. ☺️

Влез или се регистрирай за да коментираш