Quantcast
Джасинда Ардърн спечели втори мандат като премиер на Нова Зеландия | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Джасинда Ардърн спечели втори мандат като премиер на Нова Зеландия

Нейната Лейбъристка партия си осигури рекордните 49% одобрение от гласоподавателите
351
 БГНЕС
Джасинда Ардърн

Предварителните резултати от изборите в Нова Зеландия показват, че Джасинда Ардърн си осигурява втори мандат като премиер на страната, предадоха световните медии. Лявоцентристката Лейбъристка партия на Ардърн спечели рекордните 49% от гласовете. Огромен брой гласоподаватели - близо два милиона - гласуваха предварително, което представлява почти половината от приблизително 3,5 милиона новозеландци в избирателните списъци.

С това Лейбъристка партия постигна най-високия резултат, след като през 1996 г. в страната е въведена пропорционалната система на гласуване, която  води до многопартийни правителства. Коалициите са норма в Нова Зеландия, където през последните 24 години нито една партия не е печелила мнозинството гласоподаватели. Безспорният триумф на Ардърн ще осигури на лейбъристите 64 от 120 парламентарни места, което означава, че партията би могла да управлява самостоятелно.

"Нова Зеландия оказа най-голямата подкрепа, която Лейбъристката партия е виждала през последните 50 години", каза Ардърн в своята реч след оповестяването на резултатите. "Мога да ви обещая едно: ние ще бъдем партия, която управлява  в името на всеки новозеландец", допълни тя.

Основната опозиция на лейбъристите, дясноцентристката Национална партия, спечели близо 27% от гласовете, което осигури само 35 парламентарни места. За партията това е антирекорд и е най-ниският резултат от 2002 г. насам. Лидерът на Националната партия Джудит Колинс поздрави Джасинда Ардърн за "изключителния резултат", но отказа да отговаря на журналистически въпроси.

Окончателните резултати от изборите в Нова Зеландия ще бъдат публикувани след три седмици, след като бъдат отчетени и т.нар. "специални гласове" на новозеландците, живеещи в чужбина. Тези резултати могат да повлияят на окончателното разпределение на местата в парламента.

Голяма роля за преизбирането на Джасинда Ардърн изигра нейният подход за справяне с коронакризата, който помогна на Нова Зеландия да избегне опустошителните огнища на заразата, наблюдавани навсякъде по света. Страната беше една от първите, които затвориха границите си, а Ардърн обяви извънредно положение през март, когато бяха регистрирани 102 случая. На този етап Нова Зеландия е съобщила за по-малко от 2000 заразени с Covi-19 и 25 смъртни случая от началото на пандемията. 

По време на първия си мандат Джасинда Ардърн забрани сондирането на нефт и газ на територията на страната, увеличи платения отпуск по майчинство, повиши минималната работна заплата и увеличи обезщетенията за най-нуждаещите се новозеландци, припомня в. "Гардиън".

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Атентаторът от Нова Зеландия се призна за виновен

26.03.2020

334
Сергей и Юлия Скрипал отчаяно искали нов живот в Австралия

01.03.2020

2592 15
Новата година настъпи откъм Далечния изток

31.12.2019

4930 9

Коментари

DrRigid

Джасинда е най-ефективният ръководител на правителство, който познавам. Решенията на нейното правителство са адекватни на проблемите, ефективни и деполитизирани - отчитат интересите на държавата, а не само на партийни членове. Джасинда е само на 40 години.

В някои държави хората знаят много добре кого да си избират за водещи политици.

Има надежда, но това не става със заклинания като на Хари Потър, нито със сляпо следване на партийни обсесии, нито на лансирани от външни рекламни кампании марионетки, нито на примитивния чар на харизматични физиономии.

Трезвият разум, ако го има, би бил достатъчен.

Влез или се регистрирай за да коментираш