Quantcast
В Киев се проведе шествие е памет на Виталий Шишов | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

В Киев се проведе шествие е памет на Виталий Шишов

Обновена
2 164
 БГНЕС
Шишов е управлявал базирана в Киев организация ''Беларуски дом в Украйна'', която помага на избягали от преследване хора от Беларус да намерят работа и дом.

Вчера в Киев се проведе шествие в памет на беларуския активист Виталий Шишов, който бе намерен обесен в парк близо до дома си в Киев.

 Шишов е имал  повърхностни наранявания по тялото си, съобщи полицията. Все още обаче не е ясно дали това е свързано с падане по време на бягане или е причинено при самозащита след нападение от неизвестен нападател, предава Би Би Си.

"Установено е, че той има драскотини, ожулвания по носа, лявото коляно и гърдите", каза Клименко според вестник "Украйнска правда". Той добави, че Шишов също е получил лека контузия от лявата страна на горната устна.

Шишов е управлявал базирана в Киев организация ''Беларуски дом в Украйна'', която помага на избягали от преследване хора от Беларус да намерят работа и дом. Организацията е трябвало да проведе шествие на 8 август, за да отбележи година от протестите срещу президента Александър Лукашенко. 

Шишов бе обявен за изчезнал от партньора си вчера, след като не се завърнал вкъщи след тренировка. 

Полицията е започнала разследване за предполагаемо убийство, но заяви, че ще проучи всички възможности, включително убийство, замаскирано като самоубийство.

Акривистът не един път е казвал, че се e чувствал под постоянно наблюдение, откакто напусна Беларус миналата година, след като участва в антиправителствени протести. Той е получавал заплахи заплахи за отвличане и убийство.

 

Ключови думи:

Беларус, Виталий Шишов

Още

Лукашенко се разправи чрез съда с главните си критици

06.09.2021

Обновена

1400
Полша обяви извънредно положение заради мигрантите

31.08.2021

905
Кристалина Георгиева си навлече критики, че помага на Лукашенко

24.08.2021

3927