Quantcast
Русия и Китай ще помогнат за независима Република Сръбска | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Русия и Китай ще помогнат за независима Република Сръбска

Милорад Додик, сръбският член на тристранното ръководство на Босна и Херцеговина, заяви, че не се плаши от западни санкции
1 296
 БГНЕС
Милорад Додик

Милорад Додик, сръбският член на тристранното ръководство на Босна и Херцеговина, заяви за в. ''Гаридън'', че няма да се откаже от сепаратистките планове за Република Сръбска дори под заплахата от западни санкции и очаква Русия и Китай да му помогнат, ако бъдат въведени, предава БГНЕС.

В интервюто Додик казва, че няма да се уплаши от протестите на Лондон, Вашингтон, Берлин и Брюксел. Той заяви, че не е безразличен към изявленията, че най-влиятелните европейски страни и САЩ могат да наложат санкции, ако продължи с плановете, насочени към отделяне на Република Сръбска от конституционния ред на БиХ, но че няма да се откаже, защото ''не е избран, за да бъде страхливец''.

62-годишният Додик, ключова фигура в босненската политика в продължение на 30 години, настоява, че плановете му не водят непременно до края на Босна и Херцеговина. Санкциите и намаляването на финансирането от ЕС само ще го принудят да приеме предложенията за инвестиции от Китай, каза Додик, както и че очаква да се види с руския лидер Владимир Путин "съвсем скоро". "И дори си мисля, че това ми харесва", каза Додик. "Когато отивам при Путин, няма никакви искания. Той просто казва: "С какво мога да помогна?". Каквото и да съм обсъждал с него, никога не ме е подвеждал. Не знам на какво друго да се основава доверието, ако не на това. Китайският лидер Си Цзинпин също казва: "Ако има нещо, с което мога да помогна, аз съм насреща".

През последните седмици Додик беше широко осъждан заради заявеното от него намерение да изтегли сръбската част на Босна и Херцеговина от институциите на държавно ниво, като данъчната администрация, съдебната система, разузнавателната агенция и дори националната армия, за да създаде сръбска сила. Предложението е описано в доклад до ООН като равносилно на "отделяне" и представлява опасен риск за Дейтънското мирно споразумение от 1995 г., което сложи край на гражданската война, отнела живота на около 100 000 души след разпадането на Югославия. С това мирно споразумение беше създадена държавата Босна и Херцеговина, съставена от две единици: Федерация Босна и Херцеговина, съставена предимно от бошняци мюсюлмани и хървати, и сръбската Република Сръбска. Тричленното председателство на Босна се заема от представители на тези три основни етнически групи.

От 2017 г. на Додик е забранено да пътува до САЩ или да има достъп до активи под тяхна юрисдикция, след като се противопостави на конституционния съд на Босна, като организира референдум за честване на Деня на Република Сръбска, отбелязващ датата през 1992 г., когато босненските сърби обявяват собствена държава в Босна.

Неотдавна той каза на Габриел Ескобар, заместник-помощник секретар на САЩ, че "не му пука" за заплахата от по-нататъшни действия. Предложенията от страна на Германия за финансови санкции също няма да го възпрат, каза Додик. Плановете за връщане на властта ще бъдат включени в дневния ред на заседанието на парламента на Република Сръбска на 10 декември, като Додик ще подчертае решимостта си да ги осъществи след нов шестмесечен период на преговори. Додик очаква управляващото мнозинство, което той контролира, да вземе решения, обявяващи за невалидни всички предишни решения на висши международни служители и значителен брой закони, приети от парламента на БиХ.

 

Още

Лавров, Додик, Украйна и Интерпол са в скандал за икона от Луганск

19.12.2020

6388
Република Сръбска съди федерацията за 17,6 млн. евро

07.08.2019

328
Балканският Давид се изправи срещу своя Голиат

10.01.2019

АДЕЛИНА МАРИНИ

2246