Quantcast
Йордания забрани отразяване на заговора срещу краля | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Йордания забрани отразяване на заговора срещу краля

830
 БГНЕС
Крал Абдула II (по средата) с принц Хамза бин Ал Хюсеин (ляво) и брат му принц Али (дясно)

Аман забрани отразяване на заговора за дестабилизиране на властта, в който се твърди, че участва полубратът на крал Абдула II и бивш престолонаследник на Йордания принц Хамза бин Хюсеин, предаде БиБиСи. Главният прокурор на страната каза, че забраната се отнася и за социалните мрежи.

През уикенда правителството обвини принц Хамза в заговор срещу кралството. Той отрече твърдението за конспирация, но за да се намали напрежението принцът подписа писмо, потвърждаващо лоялността му към йорданския крал Абдула. В писмото принц Хамза казва: ''Оставям се в ръцете на негово величество краля ... Ще остана ангажиран с конституцията на скъпото ми Хашемитско кралство Йордания“.

Държавните медии на Йордания разгласиха изявление на главния прокурор Хасан ал Абдалат, в което се казва, че забраната за отразяване на случая обхваща всички вестници и платформи за социални медии, както и изображения и видеоклипове, свързани с разследването. "За да се запази следствената тайна, главният прокурор реши да забрани публикуването на всичко, свързано с разследването на този етап", се казва в изявлението.

В събота принц Хамза предостави два видеоклипа на БиБиСи, в които твърди, че е под домашен арест. Той обясни, че висш служител му е казал, че не му е позволено да излиза или да общува с хора заради критиките към правителството и краля, изказани по време на срещи, на които принцът е присъствал. Смята се, че арестът е резултат от посещението му при племенни водачи, от които е получил подкрепа.

Титлата на престолонаследник е отнета на Хамза от настоящия крал през през 2004 г. Принцът е най-големият критик на кралското семейство, обвинявайки ги в корупция, непотизъм и авторитарно управление.

Вицепремиерът на Йордания Айман Сафади каза, че принц Хамза бин Хюсеин се стреми да мобилизира "лидери на кланове срещу правителството". Той добави, че поне 16 души, включително бивш съветник на крал Абдула и друг член на кралското семейство, са били арестувани заради заговора.

Още

Борисов пристигна в Йордания

13.10.2019

Обновена

1552
Древният град Петра се сдоби с музей
Древният град Петра се сдоби с музей

29.07.2019

207
Президентът: Магистралите са важни, но трябва да се мисли поне за малко мозък

15.12.2018

3439