Quantcast
Заляха руския посланик във Варшава с червена боя | СЕГА
facebook
twitter

Чужбина

Заляха руския посланик във Варшава с червена боя

Украинки, протестиращи против агресията срещу родинат им, не му позволиха да поднесе цветя на военното гробище
1 275
 EPA/БГНЕС

Руският посланик във Варшава Сергей Андреев е бил залят днес с червена боя от протестиращи украинки, съобщиха световните агенции. Това е станало при опита му да поднесе цветя за 9 май на военното гробище в полската столица.

На мястото е имало протест срещу нахлуването на Русия в Украйна. Демонстрантките са се опитали да нападнат физически посланика, пишат местни медии. Няколко души са искали да го стигнат, но са били отблъснати от охраната му. В следващия момент лицето му е било залято с червена боя. Кадрите показват как протестиращите скандират: рашисти, рашисти!

Според руските агенции след слизането си от дипломатическия автомобил руският посланик е бил обкръжен от агресивно настроена тълпа, а на площада в този момент не е имало полиция. Руските дипломати са успели да направят само няколко крачки и тълпата не ги е пуснала по-нататък. Събралите се казвали на други пристигащи с цветя на гробището, че нямат право да отдават почит на войниците и да празнуват Деня на победата.

Посланикът на Русия съобщи, че той и останалите руски дипломати не са пострадали сериозно при инцидента. Той каза, че руската страна ще отправи протест срещу полските власти.

Още

България не е дала оръжие на Украйна през Полша

24.06.2022

Обновена

18404
Майкрософт: 42 страни, подкрепящи Киев, са ударени от руски хакери

23.06.2022

3960
Словакия дава на Украйна и 12 МиГ-29

21.06.2022

Обновена

5423