Медия без
политическа реклама

До 2029 г. Барселона ще стане зона без Airbnb

22 Юни 2024
Броят на посетителите на града, известен с архитектурата си от епохата Бел Епок, музеите и плажовете, се увеличава, особено след като бяха отменени ограниченията за пътуване по време на пандемията.
Pixabay
Броят на посетителите на града, известен с архитектурата си от епохата Бел Епок, музеите и плажовете, се увеличава, особено след като бяха отменени ограниченията за пътуване по време на пандемията.

Барселона, един от най-посещаваните градове в Европа, възнамерява да забрани отдаването на апартаменти под наем на туристи до 2029 г., за да намали недостига на жилища във втория по големина град в Испания, предава БГНЕС.

Лицензите за 10 101 апартамента, които понастоящем са одобрени за краткосрочно отдаване под наем и се предлагат в платформи като Airbnb и Homeaway, няма да бъдат подновени, когато изтекат през ноември 2028 г., заяви на пресконференция левият кмет на Барселона Жауме Колбони, предаде АФП.

"Градът не може да позволи такъв голям брой апартаменти да се използват за туристическа дейност в момент на затруднен достъп до жилища и когато отрицателните последици от пренаселеността с туристи са очевидни", добави той.

Това означава, че "от 2029 г.", ако няма отстъпление, "туристическите апартаменти във вида, в който си ги представяме днес, ще изчезнат от град Барселона".

Градове като Берлин, Париж и Барселона твърдят, че уебсайтовете за споделяне на жилища от туристи лишават местните жители от апартаменти за дългосрочен наем и повишават цените на жилищата, които остават на пазара.

Колбони заяви, че бумът на краткосрочните наеми в Барселона е допринесъл за повишаване на наемите в града с 68%, а на разходите за закупуване на жилище - с 38%.

"Изправяме се пред това, което според нас е най-големият проблем на Барселона", каза той.

Неговият предшественик, бившата активистка в областта на жилищното строителство Ада Колау, спря издаването на нови лицензи за туристически апартаменти и забрани откриването на нови хотели в най-популярните райони на града като част от усилията за ограничаване на прекомерния туризъм.

Това обаче не пречи броят на посетителите на града, известен с архитектурата си от епохата Бел Епок, музеите и плажовете, да продължи да се увеличава, особено след като бяха отменени ограниченията за пътуване по време на пандемията.

Няколко местни сдружения призоваха за демонстрация на 6 юли с лозунга: "Стига! Да спрем туризма!".

Митингът ще се проведе по подобие на други подобни демонстрации, проведени през последните месеци в други горещи точки на испанския туризъм, като Канарските острови и Палма де Майорка. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Барселона, Airbnb

Още по темата