facebook
twitter

Медии

Бивш шеф на БНР гласувал да получи обезщетение от 30 000 лв.

Антикорупционната комисия не вижда конфликт на интереси в действията на Светослав Костов
2 360

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество не е намерила конфликт на интереси по сигнал срещу бившия директор на БНР Светослав Костов затова, че участвал в гласуване да получи 30 000 лв. обезщетение за неползвана отпуска при напускането си като шеф на Радио София. Това се вижда от решение на КПКОНПИ, чийто председател е бившият главен прокуров Сотир Цацаров. Решението е взето на 29 януари т.г.

В сигнала срещу Костов се посочва, че той е участвал в заседание на Управителния съвет на БНР на 2 юли м.г., само ден встъпването си в длъжност като генерален директор на радиото. Заедно с другите двама присъстващи членове на съвета Костов одобрил собствената си оставка от позицията начело на Радио София, която заемаше дотогава, и получаването на близо 30 000 лв. компенсация за неизползван отпуск.

Антикорупционната комисия стига до извода, че Костов е имал право да участва в обсъждането на собствената си оставка, а гласуването му не е довело до автоматично изплащане на парите. Това станало едва след прекратяване на трудовия му договор. Според Цацаров и колегите му в КПКОНПИ Костов се лишил от възможността да запази поста си в Радио София, ползвайки неплатен отпуск, докато е начело на БНР. Той не се възползвал от това, а предпочел да получи обезщетението. В решението пише, че "като е поискал прекратяването на трудовото си правоотношение Светослав Костов се е лишил от правото да се възползва от полагащия му се неплатен отпуск за времетраенето на мандата му като генерален директор и по този начин да запази работното си място като директор в Радио София". 

Костов бе избран начело на БНР от Съвета за електронни медии на 28 юни м.г. Мандатът на генералния директор е със срок от 3 г. В първия работен ден след това УС на БНР гласува единодушно оставката му като шеф на Радио София. Всъщност Костов управлява радиото до октомври м.г., когато бе уволнен от СЕМ след разкритията на журналистката Силвия Великов, че директорът е организирал свалянето й от ефир заради начина, по който тя отразява процедурата за избора на Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров. В момента Костов обжалва отстраняването си. 

5

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕС трябва да внимава със стабилократите като Борисов

25.07.2020

7863 25
КПКОНПИ е осъдена за отказани данни какви бонуси плаща

25.07.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

6433 2
Съд отказа на бивш шеф на БНР да го върне на поста

Коментари

Хулиган

Ако и Министерският съвет е толкова практичен, веднага ще си гласува 20 заплати компенсация и да се пръждоса по дяволите.

Вместо да чака да го катурнат.

Разочарованите няма да са чак толкова много...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

dobadoba

Само за протокола: за колко дни неизползван отпуск иде реч?

По закон може да се прехвърлят за следващата година най-много 10дни които да се ползват до юни.

След това 'изгарят'.

⚓️

 

3biri

Това бешв. Вече не е. Включително и когато беше не засягаше много стари натрупани отпуски.

Каубой
снимка на Каубой

Дали? Това е само по ЗАкон. ЗАЛъф няматакова нещо. БАН, ин-т оглявяван от агент на ДС  и бивш партиен секретар. Пенсионира се, ин-та се закри, взе си за 10 /Десет/  години назад отпуските от ФОНД работна заплата. Не можело, а? И беше надървен. Всеки с претенции само в писменна форма пред моя адвокат.

Begemot
снимка на Begemot

Аз сигурно, ама сигурно съм мнного прост. Нали става дума за това, че не е ползувал  НЕПЛАТЕН отпуск, защо тогава получава платена компенсация? Отделно, можеше да не участвува в гласуването...

Влез или се регистрирай за да коментираш