Quantcast
СЕМ не одобри новия управителен съвет на БНР | СЕГА
facebook
twitter

Медии

СЕМ не одобри новия управителен съвет на БНР

Номинираните кандидати събраха три при нужни най-малко четири гласа
1 896
С въздържал се на предложения състав гласуваха Пролет Велкова и Симона Велева.

Съветът за електронни медии не утвърди предложения от генералния директор на БНР Милен Митев нов състав на Управителния съвет на радиото. Като нови членове той внесе имената на журналиста Валери Запрянов, на музиканта Теодосий Спасов, на досегашния член на въпросния съвет – юриста Димитър Димитров и на отговарящия за международната дейност на БНР Албена Миланова. Те събраха подкрепата на трима от общо петимата участници в радио-телевизионния регулатор – на председателя Соня Момчилова и на колегата й от квотата на президента Румен Радев - Габриела Наплатанова, както и на Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на ГЕРБ. Така изборът не бе отчетен за извършен, тъй като по регламент новите членове на УС на БНР трябва да съберат най-малко 4 гласа. Ако толкова не се съберат на три поредни заседания, след това нов ръководен състав на радиото може да бъде избран и с обикновено мнозинство.

С „въздържал се“ гласуваха най-новите в СЕМ – доскорошният журналист от „Дарик радио“ Пролет Велкова и юристът Симона Велева. През пролетта те бяха пратени в съвета от това Народно събрание по предложение съответно на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.  Като мотив да не подкрепи новото ръководство Велкова и Велева изтъкнаха, че имената на кандидатите са били представени твърде късно и без достатъчно публичност. Велева се изказа против Димитър Димитров, който стана член на УС на БНР по времето на отстранения бивш директор на радиото Светослав Костов. Както е известно, Костов бе освободен от поста, след като се опита да махне от микрофон водещата Силвия Великова и след като сигналът на БНР беше спрян за няколко часа.

Пролет Велкова пък коментира Валери Запрянов, който е бивш главен редактор на списание "Тема" и шеф във вестник "Преса" и съосновател на алтернативен медиен съюз, в който членуваха изданията, контролирани доскоро от Делян Пеевски. Според Велкова в биографията на Запрянов имало притеснителни моменти, сред които е, че фирмата-издател на "Преса" и "Тема" е финансирана с пари, заети от дружество, през което е източвана КТБ. Велкова попита дали заетите 2.5 млн. лева са върнати. Запрянов отговори, че финансирането не е станало от КТБ, а от фирма. „Дали е куха, не е моя работа и не мога да коментирам тук пред вас“, каза още той.

Генералният директор на БНР Милен Митев поясни, че не е обявил предварително имената на четиримата кандидати с цел те да не бъдат атакувани в различни медии.  

Още

Всички сме за Рая, но не бързаме натам

14.08.2022

Г-н БАЛЕВ

1570
България и Русия като Митрофан и Дормидолски

31.07.2022

Г-н БАЛЕВ

1677
След четири вота СЕМ избра нов Управителен съвет на БНР

28.07.2022

3893