facebook
twitter

Кинопремиера

Де Ниро отново се мъчи в евтина комедия

„Войната с дядо“ не е продължение на вулгарния „Ох, на дядо“, но е почти толкова зле
1 485
 снимка: bTV studios
Актьори с 11 номинации и 3 награди "Оскар" се оказват въвлечени в изключително глупава комедия.

Недостижимият някога Де Ниро отдавна е само блед отблясък на старата си слава – макар да напомни за нея в „Ирландецът“ и „Жокера“, за негово добро е почитателите му да забравят мигновено повечето му филми от последните две декади. Или най-добре въобще да не си ги причиняват.

Макар да имаше финансов успех, трилогията „Запознай с нашите“ (поанта в която бе изключително „оригиналното“ заглавие Meet the Fockers) е емблематичен пример за агонията му в преследване на добавка към пенсията. А трябваше да приключи с комедийното амплоа още след „Анализирай това“... Но не, през 2016-та този велик навремето актьор се изложи тотално и окончателно с вулгарния и елементарен „Ох, на дядо“ - халтура, за която дори на мен ми е неудобно да си спомня.

„Войната с дядо“, слава богу, не е продължение на последния и върви в сравнително по-деликатен ключ, макар и днес да е конфузно да видиш Разяреният бик, Шофьорът на такси, Вито Корлеоне, Ал Капоне и т.н. да пада отвисоко, да се препъва в играчките на внуците си и да се дегизира като Дядо Коледа.

Историята на „Войната с дядо“ е доста по-интересна от самия филм. Според първите съобщения в американските медии той е трябвало да тръгне по кината още през април 2017-а, разпространяван от компанията на Харви и Боб Уайнстийн Dimension Films. Но същата година по-големият брат сред двамата продуценти бе обвинен в редица сексуални посегателства, започнаха дела, движението #MeToo… Година по-късно филмът още не бе излязъл, а продуцентите го изтеглиха от Dimension (която малко след това обяви банкрут) и си прибраха ролките с лентата на полицата вкъщи. През 2020-а най-сетне той намери път към кината, но пък дойде пандемията и сега-засега премиерната дата за САЩ е 9 октомври, а България е една от първите страни в света – преди нея са само Естония, Украйна и Литва, – в която „Войната с дядо“ излиза на екран. 

Битката на застаряващата актьорска легенда с неговия подрастващ внук не е единствената атракция във филма на Тим Хил (снимал до момента предимно филми за Спондж Боб) – в актьорския състав се излагат още Кристофър Уокън, Ума Търман, Чийч Марин и Джейн Сиймор. Има опити за вкарване на семеен сантимент и небрежна игра с очи и мимика от Де Ниро - един вид, майтапът да върви, но няколкото препратки към старите му филми безжалостно сочат какво беше, а какво стана. Цялостно интелектуалното ниво на шегите и диалога е достойно за продължение на "Сам вкъщи". Сега разбирате ли, че всъщност няма значение на какъв цвят и пол актьори ще се присъдят наградите "Оскар? (Самият титуляр има две, а общо номинациите на актьорския състав са 11.)

 

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Комедийната легенда Карл Райнър почина на 98 г.

01.07.2020

316
Почина Фред Уилард, звезда от култови комедии

17.05.2020

501
Тери Джоунс: За хумора не трябва да има никакви забрани

24.01.2020

ЕМИЛ Л. ГЕОРГИЕВ

1438 8

Коментари

mustak

"Де Ниро отново се мъчи в евтина комедия" - А има ли уми комедии?

 

Svetoslav Stojanov

Това падане е явно продукт както на алчността им, така и на мъчителната жажда за непрекъснато пределагане да са под светлината на прожекторите. Това не е само грешка на Де Ниро. Много са като него. Когато обаче тази излагация се под пълни с изцепки на политическа тематика, тогава моралния и авторитетен банкрут е на лице. След изцепките му към Тръмп той явно загуби много почитатели, даже и такива, които не са симпатизанти на президента. Убеден съм, че положението е като при банките. Те имат един текст под договорите за заеми-че се обвързваш да си само техен клиент и да купуваш само техните продукти. Иначе ти е...ат фамилията....

Влез или се регистрирай за да коментираш