Quantcast
Отново става "твърде лично" за Лиъм Нийсън | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Отново става "твърде лично" за Лиъм Нийсън

В "Честен крадец" ветеранът се хвърля в екшъна не заради дъщеря си, а по любов
3 104
 снимка: bTV studios
Лиъм Нийсън за пореден път е екшънгерой с лична кауза.

Лиъм Нийсън е живото доказателство, че никога не е късно да се преквалифицираш. Номинацията "Оскар" за ролята на Оскар Шиндлер - спасителя на евреи, ирландската политическа драма в "Майкъл Колинс" и джедайските хватки в "Епизод 1" не бяха достатъчни - в третата възраст той реши да става екшън герой. И успя: в "бесонката" "Твърде лично" 55-годишният актьор се хвърли в неистов екшън за спасяване на дъщеря си. Той самият очаквал филмът на Пиер Морел да е просто нискобюджетен проект за джобни, който излиза директно на DVD (имаше и такива работи преди стрийминг епохата), но успехът го изненадал.

И ето - да е герой по неволя в редица генерични екшъни, включително две продължения на "Твърде лично" през 2012-а и 2014-а, се оказа неговото амплоа за над десетилетие напред. От конвейера за филмова посредственост с участието на Нийсън излиза и "Честен крадец" - едно от малкото англоезични предложения на екрана в този критичен за киното момент, в който Холивуд вече седем месеца отказва да пусне големите си заглавия, за да не загуби пари (както загуби от "Тенет"), а отворените в целия свят извън Ню Йорк и Калифорния кина постепенно, май-май, започват да затварят пак заради есенно-зимната вълна на коронавируса. 

Филмът, написан (в съавторство със Стив Олрич) и режисиран от Марк Уилямс, успява да бъде едновременно неправдоподобен и безобразно предвидим. Вторичността не е смъртен грях в жанра - свикнали сме екшъните да вървят по добре утъпкани пътеки, но "Честен крадец" щеше да е просто скучен, ако... 

Ако ходенето на кино само по себе си не беше рядко и ексклузивно преживяване точно сега. Този второразряден филм спокойно можеше да мине по "Нетфликс" или дори по някой безплатен кабелен канал. Но понеже дните на традиционния кинопоказ изглеждат преброени (временно или за постоянно), да прекараш час и половина в старателно дезинфекцирания салон на почти частна прожекция се оказва удоволствие дори и с "Честен крадец".

Вкратце: героят на Нийсън е прославен банков обирджия, известен с псевдонима "Вътре-вънка". Никой не знае самоличността му, та спокойно може да задели 9-те откраднати милиона и да заживее щастливо с тях до края на дните си. Но когато среща достойна за любовта му жена, съвестта започва да го гризе и той решава да се изправи пред правосъдието, да върне парите, да излежи по-мека присъда и да бъде с Нея, честен и гол като пушка. Както стана ясно в началото на този текст - идеята "да започнеш на чисто" изобщо не е чужда на актьора, колко му е да го изиграе?

Естествено в началото полицаите не вярват на самопризнанията му и го вземат на подбив. После се сблъсква с агресивни и корумпирани представители на властта и т.н. - целта е крадецът джентълмен да влезе в кожата на добрия герой, комуто симпатизираме, а пък полицаят - на злодея, който трябва да си получи заслуженото. На 68 Нийсън показва завидна физическа форма - преследванията по улиците на Бостън минават без задъхване. В ролята на антагониста е Джей Кортни, подкрепян в името на етническото многообразие на екрана от не толкова закоравелия персонаж на Антъни Рамос. 

 

Още

"Дюн" срещу стрийминга: Киното не е продукт, а храм

23.08.2021

841
Напрежението между Китай и Тайван стигна до кинофестивала във Венеция

10.08.2021

564
"Смъртта може да почака" може да е касов провал

07.08.2021

3534