Quantcast
Разхлабват мерките баш за "Киномания" | СЕГА
facebook
twitter

Кинопремиера

Разхлабват мерките баш за "Киномания"

Панорама на Фелини, "Страх" на Ивайло Христов и новата версия на "Хан Аспарух"
456

"Киномания", която бе отложена двукратно заради коронавируса - веднъж през ноември, когато обичайно се провежда в последните 30 години, и втори път през февруари - извади късмет с новите противоепидемични мерки. След като бе обявено, че от 1 април се отваря практически всичко без молове, барове и казина (нищо че данните за заболели и починали не дават предпоставки за това), фестивалът започна по план още в същия ден.

Между 1 и 8 април кината "Люмиер" и "Одеон" са домакини на минипанорама от филмите на Федерико Фелини. Миналата година се навършиха 100 г. от рождението на италианската кинолегенда, но негова ретроспектива през 2020-а така и не се състоя заради коронавируса. Сега ще бъдат прожектирани "Сладък живот", "Сатирикон", "Осем и половина", "Казанова", "Рим". 

На 8 март е официалното откриване със "Страх" - новият филм на Ивайло Христов, който спечели "Златна роза" и Голямата награда на фестивала в Талин.

Едно от дългоочакваните събития в програмата на "Киномания" 2020/2021 (не съм сигурна как да я означаваме) е премиерата на дигитално преработената версия на "Хан Аспарух" в зала 1 на НДК. Епосът на акад. Людмил Стайков възкръсва в нова двучасова версия с напълно възстановен звук и подобрена картина.

Програмата включва и качествено ново чуждестранно кино като фаворита на предстоящите "Оскари" "Земя на номади", "Скъпи другари!" на Андрей Кончаловски, "Фестивалът на Рифкин" на Уди Алън и "Човешкият глас" на Алмодовар. Ще се прожектират и стари филми в памет на Шон Конъри и Мишел Пиколи - двама велики актьори, починали през 2020 г.

Официално програмата на "Киномания" продължава до 22 април (стига киносалоните да останат отворени през цялото време), но на 5 юни ще има специално събитие - вечер със Стефан Вълдобрев под наслов "Моята страст към киното".

Зала 1, "Люмиер" и "Одеон" посрещат зрители при спазване на противоепидемичните предписания - до 30% заетост на местата, маски и избягване на струпвания. Закупени билети за по-ранна дата (първоначално обявената премиера на "Хан Аспарух" трябваше да е на 31 март) ще важат без презаверка.

Още

Държавата налива 8 млн. лeва в закъсалия НДК

25.11.2021

Обновена

2030
Нито страхът, нито любовта са черно-бели
Минеков търси нов офис на ГЕРБ, за да ги изгони от НДК

17.11.2021

Обновена

2320