Quantcast
21 мечтания за нормална държава | СЕГА
facebook
twitter

Наблюдател

21 мечтания за нормална държава

4 688
 Снимка: Фейсбук
Любомир Аламанов

Мартин Лутър Кинг е имал една мечта. А аз имам 21 малки мечтания. За нормална държава.

1. В нормална държава прокуратурата проверява всеки сигнал.

2. В нормална държава прокуратурата не се интересува кой е подал сигнала.

3. В нормална държава прокуратурата се радва, когато един престъпник дава показания и уличава друг престъпник.

4. В нормална държава прокуратурата сама подтиква престъпници да дават сведения и показания за други престъпници и така да разкриват цели мрежи.

5. В нормална държава прокуратурата не се интересува от опаковката, а от съдържанието.

6. В нормална държава е по-важно дали една информация е вярна, а не как е стигнала до следствието.

7. В нормална държава отклонението на вниманието се използва само от престъпници, които имат какво да крият.

8. В нормална държава по опаковката се заглеждат само кифлите в Инстаграм. Или гузните политици.

9. В нормална държава, ако политик сбърка и каже глупост, след това просто се извинява. А не разправя колко добри дела е направил миналата година.

10. В нормална държава добрите дела от миналата година не са индулгенция за глупостите, които се говорят или вършат през тази година.

11. В нормална държава партийните функционери променят някои думи на опорните точки, които получават за партийна матросовщина. Иначе им проличава функционалната некомпетентност.

12. В нормална държава, ако една държавна комисия проспи създаване на монопол, ръководството й си тръгва веднага. А не се създава държавна компания, която да работи срещу този монопол.

13. В нормална държава, ако една държавна агенция по събиране на данъци проспи неплащане на данъци в особено големи размери, ръководството й си тръгва веднага. Оправданието, че не знаели, не важи в нормална държава.

14. В нормална държава, ако двама бизнесмени си разменят пари за влияние върху държавна структура, тази държавна структура веднага се разследва. А бизнесмените веднага се привикват да дават показания. Поне тези бизнесмени, които все още са в държавата.

15. В нормална държава, ако се появи запис как висш управленец спира акция срещу заподозрени в престъпление, този управленец веднага се разследва за злоупотреба с власт. А не се спори кой и защо е направил записа.

16. В нормална държава политиците не говорят за данъците на хората като за свои джобни пари.

17. В нормална държава политиците чувстват поне малко благодарност към политическия съюз, в който членуват. Особено ако този съюз е накарал огромна държава да намали цените на природните източници.

18. В нормална държава политиците не лъжат и не си приписват действията на цял съюз.

19. В нормална държава министрите на екологията се назначават, за да пазят околната среда.

20. В нормална държава управляващите политици не противопоставят едни групи граждани на други. С цел да управляват на принципа „Разделяй и владей“.

21. В нормална държава хората осъзнават всичко това и активно си търсят правата.

Демокрацията не е статично състояние. А непрекъснат процес. Всеки ден, всеки един човек трябва активно да полага осъзнати усилия по опазване на правата си. И да наказва политиците, които не разбират своите функции. Това е смисълът на демокрацията. В нормална държава поне.

21 мечтания за нормална държава. Но може да се сведе до едно. Да си направим нашата държава нормална. Само от нас зависи.

Още

Законът решава въпроса с наследството, когато липсват наследници
Братът на ЛиЛана осъди държавата за европроекта си

06.05.2022

9861
Украински бежанци напразно се редят на опашки за временна закрила