Quantcast
Аоияма дели 3-то място след четвъртия ден на "Хару башо" | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Аоияма дели 3-то място след четвъртия ден на "Хару башо"

Йокозуна Хакухо вече обмисля пенсиониране след поредното оттегляне от сумо турнир
122
 Japan Times
Йокозуна Хакухо получава пликовете с премиите от спонсорите след победата си във втория ден от "Хару башо", оказала се неговата последна схватка в турнира.

Българският представител в професионалната сумо лига на Япония - Даниел Иванов-Аоияма, дели трета позиция в класирането след четвъртия ден на пролетния турнир за Купата на императора - "Хару башо". Надпреварата, чийто традиционен домакин е Осака, тази година се провежда в Токио заради пандемията от коронавирус.

В днешния IV кръг от 15-дневната надпревара в столичния дворец "Рьогоку Кокугикан" българинът с ранг 12-и маегашира записа трета победа, надделявайки над 10-и маегашира Мидорифуджи с техниката "хатакикоми" (натискане към пода). С баланс 3-1 нашият изостава само от двамата лидери - секиваке Терунофуджи и 4-ти маегашира Мьогирю с по 4-0. С по едно поражение са общо 11 борци.

В утрешния пети ден Аоияма ще излезе на дохиото срещу 11-и маегашира Чийотайрю (2-2), когото е побеждавал в 11 от предишните 18 схватки помежду им.

Най-голямата новина от турнира обаче е свързана с йокозуна Хакухо, който беше принуден да се оттегли от поредна надпревара заради травма. Откакто миналия март спечели рекордната си 44-та титла във висшата дивизия "макуучи", великият шампион от Монголия няма изигран пълен турнир. Сега 36-годишният ветеран от Улан Батор спечели първите си две схватки, но се отказа от турнира в третия ден вчера.

Днес наставникът му в школата "Миягино бея" разкри, че Хакухо ще се подложи на операция на сухожилията в дясното коляно и ще се възстановява поне два месеца. От думите му стана ясно, че възпитаникът му ще прецени дали се пенсионира в зависимост от резултатите при планираното му завръщане през юли в Нагоя.

"Докторите му казаха, че в настоящото си състояние той просто не може да се бори. Той сам ще вземе финалното решение на турнира през юли", разкри Миягино.

Ключови думи:

сумо, Аоияма, Хакухо

Още

Контузия в последния момент спря Аоияма от летния турнир по сумо

08.05.2021

156
Аоияма завърши втори и взе наградата "Боен дух"

29.03.2021

382
Аоияма остава в борбата за Купата на императора

27.03.2021

223