Quantcast
Мозъкът на Homo sapiens се е развил късно | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Мозъкът на Homo sapiens се е развил късно

903
 Pixabay

Мозъкът на съвременния човек е много по-млад, отколкото се смяташе досега и вероятно се е развил преди милион и половина години, тоест далеч след като човекът се е изправил на два крака.
Homo sapiens, към която принадлежат съвременните хора, се появява преди 2,5 милиона години с примитивни маймуноподобни мозъци, приблизително наполовина по-малки от тези на съвременните хора.
Кога и къде точно мозъкът се е превърнал в това, което ни прави хора днес? Учените се опитват да намерят отговор на този въпрос още с поямата на теорията за човешкия произход.
„Смяташе се, че съвременният мозък се е развил от самата поява на Homo sapiens, преди около 2,5 милиона години“, казва палеоантропологът Кристоф Золикофер от университета в Цюрих, един от авторите на изследването, публикувано в списание Science.
Золикофер и неговата колежка Марсия Понсе де Леон изучавали вкаменени черепи от Африка, Грузия и остров Ява и установили, че тази еволюция на мозъка е настъпила много по-късно, преди 1,7 до 1,5 милиона години.
Тъй като мозъкът не може да бъде вкаменен, единственият начин да се установи развитието му е чрез изследване на белезите, останали в черепите. Учените правят виртуален ендокаст или отпечатък на мозъка. При хората челната част на мозъка, която контролира речта, е много по-голяма от тази на маймуните, но изследвайки черепи от Африка, учените установяват, че образци на възраст около 1,7 милиона години все още са имали челен лоб, характерен за човекоподобните маймуни.

Ключови думи:

мозък, човек, маймуна

Още

ЕСПЧ: Прокурорското задържане за 72 часа трябва да е обжалваемо

20.10.2020

2246
10 начина да подобрим мисловната си дейност

23.07.2020

Г-н БАЛЕВ

3510
Броят на жертвите на коронавируса в Китай e над 3000

05.03.2020

Обновена

714