Quantcast
Оглупяваме, ако спим лошо | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Оглупяваме, ако спим лошо

377
 Pixabay

Знаете прекрасно - ако спите малко, на сутринта сте изтощени и тъжни. Но кратка дрямка веднага ще ви върне формата, нали?

Ново изследване от "YAMA" доказва, че това не е вярно, тъй като няколкото часове сън са свързани с по-ниска когнитивна функция.

Групи от 28 756 души в Китай и Обединеното кралство съобщават колко дълго са спали през нощта и са били подложени на когнитивно тестване, след което са повторили процеса четири години по-късно. Всички са били на възраст над 45 години. Кривата на резултата е U-образна, съсредоточена върху около седем часа сън: хората, които спят повече или по-малко, имат по-ниска когнитивна функция. А хората, които съобщават, че спят около четири часа или повече от десет часа на ден, показват не само по-ниско функциониране, но и по-бърз когнитивен спад.

В допълнение към очевидния ужас от спада на коефициента на интелигентност, това откритие е от значение, тъй като деменцията е и когнитивен спад, който често се случва много преди диагнозата. Изследователите искат да идентифицират рисковите фактори и казват, че хората, които спят много по-дълго или по-малко от седем часа, трябва да оценят когнитивната си функция.

Все още изследователите не знаят защо паметта избледнява, ако спим лошо, въпреки че са взели под внимание и други очевидни потенциални фактори, като индекс на телесна маса, образование и тютюнопушене.
 

Ключови думи:

сън, изследване

Още

Пандемията отърва учениците от PISA
Фрапиращо: Всяко второ българско дете е преживяло насилие
5 формации със сигурност влизат в новия парламент, сочи Маркет линкс

29.03.2021

Обновена

11862