Quantcast
Откриха нов вид минерал в земната мантия | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Откриха нов вид минерал в земната мантия

3 819

В диамант, добит дълбоко под земната повърхност, учените откриха първата проба от невиждан минерал. Международната минералогическа асоциация вече потвърди davemaoite като нов минерал.
Наречен дейвмаоит на изтъкнатия китайско-американски геофизик Хо-кван (Дейв) Мао минералът е първият пример за калциев силикат под високо налягане (CaSiO3), открит на Земята. Друга форма на CaSiO3, известна като воластонит, може да се намери по целия свят, но дейвмаоит има кристална структура, която се образува само при високо налягане и високи температури в мантията на Земята, т.е. някъде между външното ядро ​​и кората на планетата.

Дейвмаоитът отдавна се смята за важен минерал в мантията на Земята, но учените никога не са намирили преки доказателства за съществуването му, защото, когато се движи към повърхността и при спадане на налягането, се разлага на други минерали. Анализът на ботсванския диамант, който се е образувал на около 660 км под повърхността на Земята, разкрива проба от непокътнат дейвмаоит, уловен вътре.

„Откритието ни изненада“, каза Оливър Чонър, минералог от Университета на Невада в Лас Вегас, пред "Live Science".

Чонър и колегите му открили минерала, използвайки техника, известна като синхротронна рентгенова дифракция, която с микроскопска прецизност фокусира високоенергиен рентгенов лъч в определени точки вътре в диаманта.

„Чрез измерване на ъгъла и интензитета на подсветката, изследователите могат да дешифрират какво има вътре“, обяснява Конър.  Смята се, че дейвмаоитът играе важна геохимична роля в мантията. Учените предполагат, че минералът може да съдържа други микроелементи, включително уран и торий, които отделят топлина чрез радиоактивен разпад.

Още

Към 15 ноември Земята ще има 8 милиарда жители

11.07.2022

1216
Байдън забрани вноса на водка, сельодка и диаманти от Русия

11.03.2022

Обновена

4233
Земята ще има своя черна кутия

14.01.2022

788