Quantcast
Земята ще има своя черна кутия | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Земята ще има своя черна кутия

Тя ще записва измененията на климата, за да не повтарят следващите цивилизации нашите грешки
790
 earthsblackbox

Върху черна равнина, заобиколена от стръмни планини, стои гигантска стоманена кутия. Рязко контрастираща са околността и набиваща се на очи, тя сякаш е оставена от извънземни. И ако онези, които някой ден я открият, успеят да дешифрират посланията, които съдържа, биха могли да разберат какво е причинило загиването на цивилизацията, която е оставила кутията - човечеството. Защото това е черната кутия на Земята. 

Когато самолет се разбие, разследващите винаги търсят черната му кутия. В нея е записано всичко, което се е случило, и то може да се използва, за да се разбере какво е станало. И по-важното - да се помогне на други самолети да избегнат същата съдба.

Тава е и предназначението на черната кутия на Земята. Тя ще бъде стоманен монолит с размери 10 х 4 х 3 метра, който ще се издигне на отдалечено място на западния бряг на австралийския остров Тасмания. Той е избран заради своята геополитическа и геоложка стабилност, изпреварвайки други достойни кандидати като Малта, Норвегия и Катар.

Идеята е, че природата на Тасмания може

 

да запази черната кутия в полза на бъдеща цивилизация

 

на Земята, ако катастрофалните изменения на климата доведат до изчезването на нашата. Това може и да звучи необичайно, но данните сочат, че заради глобалното затопляне средната температура през този век вече е с 2.7 градуса по-висока спрямо миналия. Много цивилизации и империи са рухнали пред лицето на далеч по-малки заплахи.

Какво ще представлява всъщност черната кутия? Според Джим Къртис от Clemenger BBD (най-голямата австралийска маркетингова и комуникационна компания) проектът е изцяло некомерсиален, а водещият принцип в дизайна е функционалността.

"Очевидно, че когато кажете на някого "Земята има черна кутия", това е много мощна концепция. Защото хората ще се рекат: "Защо ѝ е на Земята черна кутия?" - казва Къртис, който си сътрудничи по проекта с изследователи от Университета на Тасмания и много други. - Преди всичко това е инструмент, предназначен да записва нашите действия".

Кутията ще бъде от стомана с дебелина 7.5 см, кантирана с гранит. 

"Създадена е, за да надживее всички ни - обяснява Джонатан Нийбон, съосновател на художествената група Glue Society, която също участва в проекта. - Ако се случи най-лошото, това нещо все още ще бъде там."

Кутията ще бъде пълна с харддискове и ще има интернет връзка, захранвана от слънчеви панели на покрива на конструкцията. Допълнителни акумулаторни батерии ще осигуряват резервна енергия. Когато грее слънце, черната кутия ще изтегля научни данни и специален алгоритъм ще събира от интернет материали, свързани с изменението на климата.

Като цяло става въпрос за два вида данни: 

* Температурата на земята и моретата, киселинността на океаните, нивата на въглероден двуокис, изчезването на видовете, промените в земеползването, както и други сведения като човешката популация, военните разходи и потреблението на енергия;

*  Контекстуални данни като заглавия във вестници, публикации в социални медии, новини от ключови събития - например срещите на високо равнище за изменението на климата.

"Идеята е, че ако Земята катастрофира в резултат на климатичните промени, това неразрушимо записващо устройство ще бъде на мястото си за всеки оцелял, за да се поучи от грешките. Но кутията ще бъде там и за да държи световните лидери отговорни - да е сигурно, че техните действия или бездействия се записват", обяснява Къртис.

Записите вече са започнали, защото в момента се извличат от интернет всички исторически данни за изменението на климата. И макар строежът на самия стоманен монолит да започва едва в средата на 2022 г., харддисковете се пълнят, включително и с климатичната конференция COP26 в Глазгоу през ноември.

Разработчиците твърдят, че с най-модерните методи на компресиране и архивиране на информация дисковете ще имат достатъчно капацитет за съхранение на данни в следващите 30 до 50 години. Но проучват и начини за разширяване на този капацитет и по-дългосрочни методи за съхранение, включително записване върху "стоманени пластини".

„Това ще ни позволи да бъдем много по-ефективни и ще направи възможно запазването на данни за стотици, ако не и хиляди години напред“, казват разработчиците.

Какво обаче би станало, ако действително човешката цивилизация рухне и останат съвсем малко хора. Да кажем, че някои от тях открият обелиска, който би бил покрит с ръжда, а слънчевите му батерии отдавна са спрели да работят. Те няма да имат представа какво има вътре, нито как да го дешифрират. Достъпът до вътрешността на кутията през стоманения корпус с дебелина 7.5 см също ще изисква известна изобретателност.

"Това е въпрос, върху който все още работим - казват разработчиците. - Невъзможно е да се предвиди кой или какво ще я намери. Но може да се предположи, че от черната кутия няма да има никаква полза, освен ако не бъде открита от някой или нещо със способност да разбира и тълкува основната символика. 

 

Подобно на Розетския камък,

 

ние смятаме да използваме множество формати на кодиране. Проучваме и възможността да включим електронен четец, който да остане в кутията и да се активира при излагане на слънчева светлина. Също така ще активира кутията, ако тя е влязла в дългосрочно спящо състояние в резултат на катастрофа."

След като черната кутия започне да работи, нейната непрекъснато нарастваща база данни ще бъде достъпна чрез дигитална платформа. Планът е всеки човек също да може да се свързва безжично с нея, ако отиде на мястото. Местоположението - между Страхан и Куинстаун, е достатъчно отдалечено, за да предложи известна изолация и защита от саботаж, но все пак достатъчно достъпно за онези, които искат да видят кутията.

Предвижда се също и функция за предаване на обобщени статистически данни на по-дълги интервали в космоса и включване на „сърдечен ритъм“, който да съобщава, че кутията е включена и активно записва на посетителите на място.

Главната надежда на разработчиците на проекта обаче е, че един пълен запис на действията на политическите и бизнес лидерите по отношение на изменението на климата може да им окаже влияние на момента. Защото, когато знаят, че ги записват, това ще се отрази на постъпките и решенията им.

Ключови думи:

земя, черна кутия

Още

Ниви, градини и пасища покриват над половин България

04.09.2022

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

10326
Към 15 ноември Земята ще има 8 милиарда жители

11.07.2022

1218
7.8 милиарда са жителите на Земята към 1 януари 2022 г.

02.01.2022

2627