facebook
twitter

Технологии

"Паркър" счупи пак рекорда за скорост

550

Соларната сонда  "Паркър" (Parker Solar) оцеля при четвъртия си подход към Слънцето и счупи собствения си рекорд за най-висока скорост на устройство, създадено от човек (393 044 километра в час), и за тяло, което сме изпращали най-близо до нашата звезда (на 18,6 милиона километра).

Изчисленията показват, че топлинният щит, под който са скрити научните инструменти, този път се е загрял до 612 градуса по Целзий. Предаването на събраните научни данни ще започне през март, според уебсайта на мисията.

Основните задачи на сондата "Паркър" е да измери характеристиките на слънчевия вятър, да изучава електромагнитните полета в близост до Слънцето, а също и да изучава процесите, протичащи във външните слоеве на нашата звезда. Устройството е защитено от прегряване и потоци от заредени частици и радиация от мощна охладителна система и топлинен щит, под който са скрити всички научни устройства, много от чиито елементи са изработени от огнеупорни материали.

За седем години устройството трябва да направи 24 срещи със Слънцето и всеки път минималното разстояние до звездата ще намалява. Сондата вече е предала много уникални данни на Земята, например показа движението на слънчевия вятър, видя неуловимата прахова следа на астероида на Фаетон и помогна да разберем ускоренията на частиците около Слънцето, както и структурата на короната. Наскоро учените обявиха, че сондата е първата, която открива нискоенергийни заредени частици в близост до орбитата на Меркурий, които се образуват на границите между бързите и бавните слънчеви ветрове. Това ни позволява да изградим модели на ускорение на частиците в такива региони, които не са много по-различни от тези, които действат по време на изхвърлянето на коронална маса, което от своя страна дава възможност за по-добро прогнозиране на космическото време.

На 23 януари 2020 г. сондата започна четвъртото си близко приближаване към Слънцето, а на 29 януари тя прелетя на минимално разстояние от около 18,6 милиона километра от звездата, движейки се със скорост 393 044 километра в час, разбивайки собствените си рекорди в скоростта на създадения от човека космически кораб и в близост до Слънцето. Външната част на щита се е загряла до 612 градуса по Целзий, но вътрешната му част и научното оборудване остават при температура около 30 градуса по Целзий. Когато през 2024-2025 "Паркър" се приближи до Слънцето, щитът ще се нагрее до 1370 градуса по Целзий и ще бъде подложен на интензивна бомбардировка от заредени частици.

На 1 февруари сондата се свърза със Земята и съобщи, че всички системи работят правилно, а на 4 февруари завърши четвъртата фаза на сближаване. До 29 февруари устройството ще продължи да получава научни данни, които ще започнат да предават на Земята през март. Следващият подход към Слънцето ще се извърши на 7 юни 2020 г.

 

Ключови думи:

сонда, паркър
Все още няма коментари

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

368 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1668 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3980 83

Влез или се регистрирай за да коментираш