facebook
twitter

Технологии

Започна строителството на термоядрен реактор

1 808

Международен екип от специалисти започна сглобяването на международния експериментален термоядрен реактор ИТЕР, съобщиха АФП и ТАСС. Очаква се строителството му да приключи през 2025 г., обяви на церемонията за началото на проекта в изследователския център в Кадараш край с. Сен-Пол-ле-Дюранс в Южна Франция генералният директор на ИТЕР Бернар Биго.

"Неотдавна получихме много от ключовите компоненти на ИТЕР, което ни позволи да започнем сглобяването, като паралелно продължават научните и инженерно-конструктивни дейности", посочи той. Останалите компоненти ще пристигнат от различни страни в света през следващите две години.

35 страни участват в проекта за изграждането на най-големия реактор в света. Всяка от тях отговаря за производството и доставката на определени системи и компоненти, като осигурява 9 на сто от стойността на съоръжението. Конструкцията е с размери на четириетажна сграда и тегло стотици тонове.

Проектът ИТЕР е създаден въз основа на международно споразумение от 2006 г. между Китай, ЕС, САЩ, Индия, Япония, Република Корея и Русия. Целта му е да покаже, че термоядрената енергия може да се използва в промишлени мащаби и така да помогне за решение на проблема с глобалното затопляне. Цената на проекта се определя приблизително на 10 млрд. евро, което го прави един от най-големите модерни научно-технически мегапроекти. Европа дава половината от средствата по проекта, останалата част се разпределя по равно от другите страни в споразумението. По проект съоръжението ще се изгражда 10 г. и ще се експлоатира поне 20 г. 

ИТЕР е обещание за мир, заяви във видеообръщение президентът на Франция Еманюел Макрон. Той определи проекта и като "залог за прогрес и свидетелство за вярата в силата на науката". Според него това е енергия, която отговаря на нуждите на населението във всички части на света, сигурна и практически безотпадна. Енергия, която отговаря на предизвикателствата на промяната в климата и запазва природните ресурси. 

При термоядрения синтез се извършва сливане на водородни атоми - както това става в ядрото на Слънцето и останалите звезди. При този процес се отделя огромно количество енергия, много повече, отколкото при деленето на атома в сегашните централи. Сливането ще се получава чрез загряване до 150 милиона градуса на смес от два изотопа на водорода, а получената плазма ще се контролира от свръхмощно магнитно поле. Неутроните, получени при това сливане, бомбардират стената на реактора, отделя се топлина, а тя задвижва парни турбини.

Първата плазма се очаква в края на 2025 година, достигането на пълна мощност е предвидено за 2035 година.

 

Ключови думи:

ITER, реактор, термоядрен
4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пожар избухна в Ровенската АЕЦ в Украйна

30.04.2019

2240 8
Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

364 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1604 23

Коментари

GabroWitz

Неутроните, получени при това сливане, бомбардират стената на реактора, отделя се топлина, а тя задвижва парни турбини.
Нещо не ми се връзва: Технология от 19 век (парна турбина) с технология от 21 век. Май имаше едно нещо- магнитохидродинамичен генератор, работещ с плазмата.

ivan4o.I

Имаше опити с магнитохидродинамичен генератор преди няколко десетилетия, дори проект в СССР за промишлен генератор 500 мегавата (на органично гориво).  Не знам някъде да работи подобна инсталация.

fractal
снимка на fractal

Мирни цели ама питате ли пилетата агнетата и телетата колко струва безплатния олинклузив при хората

Господ е създал слънцето и деня и нощта за да работи и почива бирата природа

Който придобива знание придобива мъка..еклесиаст

pbdan

Дори и да стане, неконтролируемото получаване на енергия и неограничените запаси от водород ще претоплят планетата защото Слънцето няма да спре да грее. Това, че няма да има въглероден отпечатък не е толкова важно - вулканите ще изригват,  кравите ще пъ...ят, горските пожари няма да спрат, а и ние ще дишаме.

Влез или се регистрирай за да коментираш