Quantcast
Започна строителството на термоядрен реактор | СЕГА
facebook
twitter

Технологии

Започна строителството на термоядрен реактор

1 840

Международен екип от специалисти започна сглобяването на международния експериментален термоядрен реактор ИТЕР, съобщиха АФП и ТАСС. Очаква се строителството му да приключи през 2025 г., обяви на церемонията за началото на проекта в изследователския център в Кадараш край с. Сен-Пол-ле-Дюранс в Южна Франция генералният директор на ИТЕР Бернар Биго.

"Неотдавна получихме много от ключовите компоненти на ИТЕР, което ни позволи да започнем сглобяването, като паралелно продължават научните и инженерно-конструктивни дейности", посочи той. Останалите компоненти ще пристигнат от различни страни в света през следващите две години.

35 страни участват в проекта за изграждането на най-големия реактор в света. Всяка от тях отговаря за производството и доставката на определени системи и компоненти, като осигурява 9 на сто от стойността на съоръжението. Конструкцията е с размери на четириетажна сграда и тегло стотици тонове.

Проектът ИТЕР е създаден въз основа на международно споразумение от 2006 г. между Китай, ЕС, САЩ, Индия, Япония, Република Корея и Русия. Целта му е да покаже, че термоядрената енергия може да се използва в промишлени мащаби и така да помогне за решение на проблема с глобалното затопляне. Цената на проекта се определя приблизително на 10 млрд. евро, което го прави един от най-големите модерни научно-технически мегапроекти. Европа дава половината от средствата по проекта, останалата част се разпределя по равно от другите страни в споразумението. По проект съоръжението ще се изгражда 10 г. и ще се експлоатира поне 20 г. 

ИТЕР е обещание за мир, заяви във видеообръщение президентът на Франция Еманюел Макрон. Той определи проекта и като "залог за прогрес и свидетелство за вярата в силата на науката". Според него това е енергия, която отговаря на нуждите на населението във всички части на света, сигурна и практически безотпадна. Енергия, която отговаря на предизвикателствата на промяната в климата и запазва природните ресурси. 

При термоядрения синтез се извършва сливане на водородни атоми - както това става в ядрото на Слънцето и останалите звезди. При този процес се отделя огромно количество енергия, много повече, отколкото при деленето на атома в сегашните централи. Сливането ще се получава чрез загряване до 150 милиона градуса на смес от два изотопа на водорода, а получената плазма ще се контролира от свръхмощно магнитно поле. Неутроните, получени при това сливане, бомбардират стената на реактора, отделя се топлина, а тя задвижва парни турбини.

Първата плазма се очаква в края на 2025 година, достигането на пълна мощност е предвидено за 2035 година.

 

Ключови думи:

ITER, реактор, термоядрен

Още

Бил Гейтс и Уорън Бъфет ще строят реактор

03.06.2021

1613
Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава

24.01.2021

4882
Пожар избухна в Ровенската АЕЦ в Украйна

30.04.2019

2251