Quantcast
Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава

Управляващите все още не са се отказали от новата ядрена централа, категоричен е председателят на енергийната комисия
4 861
 БГНЕС

Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава и се очаква петимата участници да предложат реални оферти, след като се запознаят с документацията. Това обясни председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов в интервю за БНР, след като тази седмица правителството загатна, че оборудването за новата ядрена централа ще бъде използвано на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

На практика по този начин стоят две възможности за използването на тези реактори, които държавата закупи за 1.3 млрд. лв., смята депутатът от ГЕРБ. По негови думи тези пари задължително трябва да бъдат инвестирани в нов ядрен проект, вместо да бъдат занулени. "Не дай боже, ако бъде занулен който и да е ядрен проект, Националната електрическа компания трябва да отпише тези активи и тогава финансовото състояние на НЕК става критично. Следва и цялата енергетика. Не може с лека ръка да казваме тук ще има, тук няма да има ядрена енергетика", категоричен е Николов.

Той смята също, че в бъдеще България ще има нужда от нови енергийни мощности, тъй като въглищните електроцентрали имат право да получават държавна помощ до 2025 г., след което ще трябва да се издържат на пазарен принцип, и отбеляза още, че в стратегията на Джо Байдън за енергетиката в САЩ се казва 125 пъти "ядрена енергетика".

Според анализатора от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов обаче решението на правителството платеното ядреното оборудване да се използва в АЕЦ "Козлодуй" е продължение на дълъг период на стратегически неясноти и "корупционни проекти с много сериозно фискално отражение върху българските данъкоплатци и българската енергетика".

"Свикнахме с решения, които се базират на предходни, които не са по-добри. 2008-а г. беше започнат проектът "Белене" с една заблуждаваща перспектива за развитие на българската енергетика и бяха пуснати за разходване над 4 млрд. лева национален ресурс. При първото правителство на Бойко Борисов се заговори за гьол и огромна корупция, която не беше разследвана. След това беше решено отново да се продължи строителството на тази АЕЦ. Това няма как да отмени корупционното начало и това, че тези реактори не се нужни на българската енергетика сега или в следващите 10-20 години. Изненадващо при правителството на Орешарски, пак с решение на енергийния министър, отново неясно защо, след едно посещение в САЩ обяви, че ще строим още два, а след това се притесни, че два ще бъдат много и остана само един в "Козлодуй". ... Поредица от десетилетия наред решения, които са отчайващи от гледна точка на стратегическата яснота на енергетиката", коментира Стефанов.

Според него България няма да има нужда от допълнителни мощности, докато не излязат от експлоатация 5-и и 6-и реактори на АЕЦ "Козлодуй", което по думите му е заложено в енергийната стратегия, че "може да се случи някъде към 2050-а година, но там е обявено, че правителството ще се стреми да увеличи живота на реакторите дори след 2050-а.

 

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Сега са същите времена като при комунистите

24.02.2021

Обновена

6241 60
Сараите им очи вадят, но са невидими за прокуратурата

22.02.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

4877 21
Община Сливен застава твърдо зад проекта за нови велоалеи

12.10.2020

811

Коментари

DIMM

ОбъркАх се вече ...

Жозефа
снимка на Жозефа

И те не знаят на кой свят са.

 

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Смешници! Хоремагът си ги избра да си играят на държавно управление.

bay Dragan

90% от приказките Му са фира.

woogie

Кучешкият (антиправителствен: № № 1, 2, 3 ,4) лай продължава. Керванът ( правителствен) си върви. Спокойно и уверено. И никой не обръща внимание на проскубаните помияри, които си злобеят и квичат, жалки и безпомощни.  И  се мислят за значими.

ppipi7766

ВиЙ за милиард и кусур ли сте?

Ще го местим "тука има тука нЕма" и накрая новият любимец Харизанов, ака Бил Гейтс на гербавите ще го изкопае и предаде за вторични суровини.

Зер, бая Джилезо и все "шукар".

Светозар

"Не може с лека ръка да казваме тук ще има, тук няма да има ядрена енергетика", категоричен е Николов.

Споко. И АЕЦ "Белене" ще го има и 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлузуй" ще ги има.

Не е рекъл Путин, не е станало. А Бойко пак ще плати с парите на народа, както плати на "Газпром" да си построят тръбата от Турция до Сърбия.

(А в същото време: „Росатом" пусна най-голямата вятърна електроцентрала в Русия" - 19min.bg/news/5/144767.html

Boris65

Хем ни се Иска 

хем не ни Стиска 

И мам не дава 

И Вашингтон не разрешава (

AliBabah

Преди 3 дни Боко се събудил с мисълта за нов блок в Козлудуй, сподел с Теменужката Си и тя, след няколко часа, вече рапортува, че идеята е прекрасна и е начертала пътната карта.

Обичайно за Герболандия.

LeDoyen

Дайте първо да си зададем въпроса какво е това животно "Център за изследване на демокрацията", кой го финансира и какъв по-конкретно е обектът на "изследването" му? След като не можем да знаем точно откъде са парите, може би въпросният Стефанов е ядрен или енергиен експерт? От написаното се вижда, че не е нито едното, нито другото. Тогава защо ни занимават с пустословията му? Слава Богу, в България са останали след избухването на демокрацията и ковид-19 доста специалисти в посочените области, които могат разумно да обяснят колко е времето на живот на металния корпус на реакторите и съответно, времето за безопасната им работа. Особено трогателно е изсмуканото от пръстите заключение на автора, че в близките 10-ина години няма да ни трябва нова електроцентрала. Преди ден-два видяхме как енергийната ни система се изправи на нокти поради няколко часовото спиране на 5-ти блок на АЕЦ"Козлодуй". А сега да си представим нещо по-сериозно. Откъде вода в язовирите? За няколко дена ще ги източат и после като при кмета на София Янчулев (СДС) ще пием вода с тиня.

Въпрос

Тая сага взе да заприличва на тангото Северен паток2. Две напред, една назад. Да ли приликата е случайна, като все руснаци са на дъното?

HBK

Г-н В. Николов от парламентарната комисия също така каза, че в думите на г-н Руслан Стефанов има много верни факти, но и свободни интерпретации. Комисионерът не пропусна да отбележи, че това „ядрено бреме- Белене” бе завещано от камунистите на Станишко и че Гербавите се чудели какво да правят – да „зануляват” или „инвестират”.

 

Разбира се, комисионерът не спомена за нищо за „корупционните и стратегически неясноти” за които много серизоно натърти Стефанов. Също така не отговори и за това като за последно – Ще се строи или не Белене? От думите му стана ясно, че енергетични ресурси засега имаме достъчно, но не се знае как ще стоят нещата след излизане от строя на сегашните реактори (хоризонт 20-30 години, който той не отрече) и след „фалирането” на въглищните електроцентрали (което е възможно, но не е сигурно). Освен това, той не обясни защо аджеба евентуалния енергиен дефицит (ако такъв възникне дори и след пускането на новия ядрен блок) трябва да бъде покрит непременно от нови ядрени мощности. Доста интересно бе и споразумението за „хибридни” ядрени централи (не стана ясно дали този „експеримент” е реализиран някъде другаде или е допустим само за нашата територия и популация.

 

Разбира се, изобщо не бе коментиран въпроса за това, че Турция – от основен наш клиент за електричество се превърна (след своите ядрени амбиции) на продавач на електричество. Този пренаситен енергиен пазар на Балканите едва ли е добър стимул за изграждане на нови ядрени мощности, още повече, че цената на произвежданата енергия ще нарастне в пъти.

ata

😃Данчо облия знаеше кога трябва да се спира 5 блок. 😁😂😃.

ata

😁Баси смотаняците.😂

ИвКо

 Който не мисли за Белене не мисли и за бъдещето на България. Белене е перспектива, седми блок на Козлодуй не е, а е само временен кърпеж на Енергийната ни система. Наш Боко докато е на власт ще върти и суче всякак да не се случи Белене щото се е произнесъл вече, че това е гьол. Има такъв лаф,тъп но упорит.

Kerr Avon
снимка на Kerr Avon

Калинките не трябва да бъдат допускани до мирен или немирен атом. Иначе - https://youtu.be/iBTF-fb7rDg 💥

Влез или се регистрирай за да коментираш