facebook
twitter

После

Бой с пачки

В процес на проектиране и процес на правене

579

Репортер на "После" по празниците посети вилаета на Умник Тотю - европейската столица на културата Пловдив. Евростолицата към момента е разбомбена по един "графски" начин, тоест хубаво е, но не е готово. Целият център е разкопан и не твърде проходим. 

Както каза народът на София по адрес на софийските ремонти по "Графа" - хубаво е, но не е готово. 

Министърът на културата обясни отчасти културно-инфраструктурния статус на Пловдив - в разговор по bTV, част от който предлагаме като писмен текст.

***

Антон Хекимян, bTV: Изпълнява ли всички критерии, всичко, което е обещано, за да бъде Европейска столица на културата Пловдив, г-н Банов? 

Боил Банов, министър на културата: Въздъх, мляс. Ми не мога да кажа, това е инициатива, която си води съответният град, който кандидатства. Държавата помага с 20 милиона лева. Ъъъъъ, аз виждам започнати проекти, виждам, че част от тях видимо към момента няма да успеят да се реализират. По-важното е, че като е започнат площадът, той ще стане! Дали ще стане в годината на... Най-добре би било, разбира се, в годината на Столица на културата, но най-важното е да се случи и да стане. 

АХ: Добре, кажете ми, тези 20 милиона лева, които е дала държавата, за какво са отишли до този момент? 

ББ: Заааа инфраструктурни проекти. Немалко неща са се направили в Пловдив. Ъъъъ, кметът най-добре може да обясни. Държавата е подкрепила с всичко необходимо. Между другото, отзвукът на Столицата на културата в Европа е много сериозен. Страшно голям интерес има! Много туристи се очакват, много хора, ъммм, от цял свят проявяват интерес, огромен, към събитието. Аз мисля, че Пловдив притежава толкова естествено очарование и се надявам, че ще бъде богата и културната програма! В крайна сметка инфраструктурата е важна, но...

АХ: ...Ето, основни обекти, които трябвало да бъдат ремонтирани - кино "Космос", няма концертна зала все още в Пловдив, Операта репетира в... (не се разбира, б.р.). 

ББ: Концертна зала има! Концертната зала трябва да се ремонтира и ние ще си я направим. Тя е в процес на, ъаъ, на проектиране и всъщност в процес на правене. Тя ще се случи концертната зала. Този площад ще се случи, който кметът си прави, аз съм убеден! 

АХ: А островът, където трябва да има художници?

ББ: Островът - не мога да кажа. Кандидатствали са с него, защо не са проучили, че е частен - това, това не влиза в мойте компетенции.

АХ: Ама излиза ли, така че те кандидатстват с много неща, пък накрая повечето обекти (проекти) отпадат от листа, с който са кандидатствали?

ББ: Аз предполагам, че ако влезем в разговор с фондацията, която се грижи за тези неща, и с кмета, по-дълбок, вероятно ако някои неща са отпаднали заради това, че са друга собственост, вероятно те са заменени пък с други интересни проекти, така че предполагам, че в крайна сметка логиката е спазена - на това, хората от цял свят да посетят Пловдив и да останат с впечатления от страната такива, щото да повторят тези посещения. И да останат наистина очаровани. 

АХ: А вие вярвате ли го, че това ще се случи?

ББ: Сега, мойта работа не е да вярвам или да не вярвам. Убеден съм, че ще има много интересни проекти, убеден съм, че много хубави неща са направени. Така слушах и миналата година - "Няма да стане НДК, Председателството ще пропадне..." Ние някак си за всяко нещо така...

АХ: Имаше много критика за това, че по време на европредседателството цялата програма, която е била предвидена, почти не се е случила.

ББ: Мляс, мцък. Е... Това е... Ако искате, може да поговориме и за това, но ще ни трябва малко повече време. Общо взето, председателството мина блестящо. Аз сссилно се надявам, че Столица на културата не просто ще мине. То не е смисълът как да мине. Тя винаги минава интересно, щото... то е такъв тип събитие. Ще има много събития, в това съм убеден. И съм сигурен, че отзвукът ще бъде сериозен и в България, и по света. 

1

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ама те и руснаците могат да ви свалят!

18.01.2019

2210
Прокуратурата проверява разходите за откриването на европейската столица на културата

16.01.2019

1054 10
Умник Тотю с умници фандъци

15.01.2019

1120 1

Коментари

Sapienti_sat

Столица на културата не просто ще мине. То не е смисълът как да мине. Тя винаги минава интересно

 

Ще мине Голямото минаване! Както се казва в една притча: "И това ще мине!"*

 

* Гледам на нещата по широко.

Влез или се регистрирай за да коментираш