facebook
twitter

Видео

Вирусът на вярата

1 383

Националният оперативен щаб обяви още по-строга карантина за гражданите, но отново остави Светия Синод сам да реши как да постъпи с миряните. След 5 дни е Благовещение. Предстоят и Великденските богослужения.

Ключови думи:

църква, миряни, коронавирус
9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

От църква до джамия и обратното

15.07.2020

ЕМИЛ Л. ГЕОРГИЕВ

2344 7
Ердоган поиска да не му се месят за съдбата на „Света София”

05.07.2020

1189 10
Ердоган се засили да връща на "Св. София" статута на джамия

05.06.2020

1112 10

Коментари

SPQR

.

Брех, не вярвах че това, което съм чел навремето, ще се случи на клета България ...

 

...

NEM2

Според Библията църквата трябва да слуша властите:

 

"Задължения към властта

Всеки човек да се подчинява на властите, които са над него; защото няма власт, която да не е от Бога, и колкото власти има, те са определени от Бога.

Затова който се противи на властта, противи се на Божията наредба; а които се противят, ще навлекат осъждане на себе си.

Защото владетелите не причиняват страх на добротвореца, а на злотвореца. Искаш ли да не се боиш от властта? Върши добро и ще бъдеш похвален от нея;

понеже владетелят е Божий служител за твое добро. Но ако вършиш зло, да се боиш; защото той не носи напразно меча, понеже е Божий служител и въздава заслуженото с гняв на този, който върши зло."

(Из Римляни 13:1-4)

Доц.Трътлев

Боко - Божий служител? Не знаех.

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

В Турция забраняват петъчния намаз, в България оставят хората да целуват иконите и да се комкат с една лъжичка. Оставят изкуфели алчни попове да заразяват хората. Мутафчийски, Ананиев и щаба се излагат с продължаването на това безобразие. 

Доц.Трътлев

Oт тези двамата нищо не зависи. Каквото каже Тиквата, а Тя е набожна. А и трите папи...

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Да, обаче тиквата си трае, а тия двамата и компания се правят на принципни по телевизията. Длъжни са да вземат противоепидемични мерки и да защитят всички хора, включително тъпите и вярващите в идоли и божества. Готови са да допуснат разпространение на заразата за да му угодят.Така че  много е вероятно ТЕ да отговарят някой ден, за причинени страдания и смърт, заради кариеризъм и безгръбначие..

 

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Това, което върши синодът не е, няма как да е по Христа.

Нашият Господ ни е казал да обичаме ближните както себе си.

И че няма по-голяма благо от това да се грижиш за доброто на другите.

Сладостите от общението чрез службата и иконите, срещите с останалите миряни в храма ---- се обръщат в лицемерие, ако не следваме Христос извън храма, а за да не се отклоняваме от Него идват на помощ изпитанията, те са нашият учител на Земята.

А иначе - имаме много паметни духовници в България, но синодалните старци не са сред тях.

Яни-Янаки

Като се вземе предвид, че голямата част от българите, които се самоопределят като християни, само  номинално са такива и на тях такива понятия като свети тайнства (и по специално евхаристия и свещенство) са им непознати, не е странно, че те приравняват православните храмове към местата за обществено хранене и за развлечение. И съответно очакват от висшия клир на БПЦ да ги затвори по своя инициатива по време на карантината.

И ще припомня, че ако храната е първа потребност за съществуванието на хората независимо дали са религиозни или не, за християните от голямо значение е и духовната „храна“, която намират в едно „осветено“ според тях място, каквото е храма.  Там те намират утеха и упование в Бога, сили и кураж да живеят, особено по време на бедствия, които са ги сполетели тях лично и като част от обществото.

БПЦ в лицето на Патриарха не може да спре хората да посещават храмовете, това не се е случвало в 1100 годишната история на българската църква, могат, и ако е наложително да се направи това, само светските власти.

Ако светското общество прояви разбиране към потребностите на своите съвременници – християни, (при положение, че литургиите ще се отслужват на открито, извън храмовете), то би могло да  третира църквите така, като третира магазините за хранителни стоки и супермаркетите, да се наложат и там същите предпазни мерки за  контрол и превенция, – за да могат миряните така както си купуват хляб от магазините за хранителни стоки, да влезнат самостоятелно в храма и да се помолят.

Mrx

 

 Сега, в България съществува, освен християснката религия, едно религиозно благоволение към лицето Бойко Методиев Борисов. Както никой не е доказал, че Бог съществува, ама вяващите вярват в неговото съществуване, така и никой не е доказал, че бат Бойко може да управлява държавата, ама неговите вярващи си вярват в него. За 10 години той и неговото правителство не можаха да сколасат едно елекрнно здравеопазване, да не говорим за електронно правителство. Вярата в недокаазни неща е голяяяяма сила. 

Влез или се регистрирай за да коментираш