Quantcast
Ел Салвадор – най-добре пазената тайна на Централна Америка | СЕГА
facebook
twitter

Уикенд

Ел Салвадор – най-добре пазената тайна на Централна Америка

Макар и известна предимно с гангстерите си, малката страна има огромен туристически потенциал
1 462
 Уикипедия
Църквата Ел Росарио оставя незабравимо впечатление.

Никой не пътува до Ел Салвадор. Такъв ще бъде най-вероятният отговор, ако питате някого дали би се разходил до малката централноамериканска държава. Страната е известна най-вече с наркотрафика и мощните криминални банди – лично бившият американски президент Доналд Тръмп сочеше салвадорската групировка MS-13 като пример за опасностите от нелегалната имиграция. Другите държави също препоръчват на приключенски настроените си граждани да преосмислят плановете си за пътуване – например българското МВнР я категоризира като страна с повишено ниво на риск.

Всъщност, престъпността в Ел Салвадор, макар и изключително разпространена, "изостава" след тази в Бразилия например, която в същото време е сред най-популярните туристически дестинации в света. Определени предпазни мерки обаче е необходимо да се спазват, също както в останалите латиноамерикански страни – да се избягват нощните разходки, да се внимава, когато се използват банкомати, да не се демонстрира с пари или бижута, да не се оказва съпротива на грабители.

Ел Салвадор има тежка съдба. Централноамериканската република е опустошена от продължителна гражданска война, водена между управляващата военна хунта и леви партизани от 1979 г. до 1992 г. След това е сключен мир и страната се развива като многопартийна демокрация. Икономиката отбелязва ръст благодарение на усилията за създаване на нови индустрии.

Малко по малко туристическата индустрия също набира скорост. В Ел Салвадор може да се открие сърфинг на световно ниво, да се посетят плантации за кафе, разположени по склоновете на вулкани, да се разходиш до селца с украсени със стенописи къщи и да обиколиш великолепни паркове – така туристическите справочници описват страната, която пътешественици наричат най-добре пазената тайна на Централна Америка заради туристическия ѝ потенциал.

 

Църквата Ел Росарио

Първото място, което туристът трябва да посети в столицата Сан Салвадор, е католическият храм Ел Росарио (Iglesia El Rosario). Със своята сива, бетонова арка и форма, наподобяваща хангар, църквата не изглежда особено привлекателна, ако се гледа отвън. Всъщност, издигащият се на върха ѝ кръст е единственият белег, че това е християнски храм.

Когато посетителят обаче пристъпи вътре, буквално се блъсва в заслепяваща стена от светлина. Ефектът се постига благодарение на десетките цветни прозорци по стените на сградата, които "наводняват" отвореното вътрешно пространство с калейдоскоп от светлина. За да се почувства най-силно ефектът, мястото трябва да се посети или рано сутрин, или късно следобед.

Църквата е построена през 1971 г. по замисъл на скулптора Рубен Мартинес. Днес по всеобщо признание Иглесия Ел Росарио е най-красивият съвременен храм в Латинска Америка и гордост за страната. Значението му се подсилва от факта, че в него е погребан Хосе Матиас Делгадо, водеща фигура на движението за независимост на централноамериканските страни от Испания.

 

Националният театър

Построен между 1911 и 1917 г., Националният театър на Ел Салвадор (Teatro Nacional de San Salvador) е една от главните забележителности на Сан Салвадор, а също и национален паметник, както и най-старият театър в Централна Америка. Проектът е дело на френския архитект Даниел Беяр. Сградата е забележително произведение на изкуството със своята величествена, неокласическа фасада и пищен ренесансов интериор, включително и огромен стенопис на местния художник Салвадор Карлос Канас. Театърът разполага с 650 места и продължава да бъде и до днес център на салвадорските сценични изкуства.

 

Катедралата на Сан Салвадор

Катедралата на Сан Салвадор (Catedral Metropolitana de San Salvador) е седалището на католическия архиепископ в страната. Макар и внушителен, на храма му липсва богатата украса на подобните нему на Стария континент. Причината е, че е унищожаван два пъти – веднъж през 1873 г. след земетресение, което срива целия град, а втория път през 1951 г. при пожар, който изпепелява изградената от ливанско дърво сграда. Настоящата катедрала – всъщност трета поред, е започната през 50-те години на миналия век, но е завършена едва през 1999 г. заради войната.

Тъжната ѝ история се допълва от случилото се с архиепископа Оскар Ромеро. Приживе духовникът се радва на невероятна популярност сред салвадорците, тъй като редовно говори публично срещу насилието на военната хунта. През 1980 г. той е застрелян, докато отслужва меса, вероятно от крайнодесен активист. По време на погребението му в катедралата неизвестни лица откриват стрелба и в настъпилата паника загиват около 40 души. Тялото на архиепископа, когото католическата църква обяви за светец, днес почива в красива крипта в катедралата, дело на италианския скулптор Паоло Борги.

 

Езерото Коатепеке

Това е една от най-красивите природни забележителности в страната. Коатепеке се е образувало в кратера на древен вулкан. Разположено е в подножието на върховете на вулканите Серо Верде, Изалко и Санта Ана. Заобикалят го плантации със захар и кафе. Дължината му е близо 6 километра, което го прави най-голямото езеро в страната.

Езерото е изключително подходящо за ваканция – предлага всевъзможни начини за отдих, включително изключително разнообразие от водни спортове – плуване, каяк, платноходки, водни ски, скуба дайвинг – най-дълбоката му част достига около 240 метра. Бреговете на Коатепеке са осеяни с горещи извори.

Интересно място за посещение е островът Теопан, в който са останали следи от религията на маите. А от дъното му местните хора събират за забавление гилзи, останали от времето, когато войниците на хунтата са се упражнявали в стрелби по островчетата.

 

Древни руини

За любителите на древни находки подходящо място за посещение е археологическата зона Тазумал. Откритото там селище на маите е старо повече от 3000 години. Централната му структура е пирамида, издигаща се на височина 23 метра, която е почти непокътната. Руините включват също гробници, по-малки пирамиди, дори игрище, където маите са се забавлявали с игри. Паркът е отворен за посетители срещу минимална такса от 3 долара.

Друга интересна археологическа зона е Хоя де Серен. Там са разположени руините от най-добре запазеното селище на маите в Централна Америка от предколумбовата епоха. Селището е погребано под дебел слой пепел след вулканично изригване преди около 1400 години, заради което често го сравняват с древноримския град Помпей. Мястото предлага уникален поглед към живота и културата на древните общности на маите. Досега са открити около 70 различни постройки, 10 от които са разкопани и може да бъдат разгледани от посетителите – складове, кухни, работилници и церемониална баня.

 

Паркът Ел Импосибле

Това е най-големият от четирите национални парка на Ел Салвадор и една от най-крехките екосистеми в света, която предлага защита на множество застрашени животински и растителни видове. Името си – "Невъзможният", е спечелил заради коварните си пътища, отнели живота на много пътници.

Строителството на мостове прави прекосяването му далеч по-лесно и със своите 3800 хектара паркът е предпочитано място за пешеходни преходи, в които се редуват гори, реки и планински върхове. Другото популярно занимание в парка е наблюдение на диви животни в естествената им среда – само птиците са над 250 вида, сред които и редки такива.

 

Сърфинг

С 320-километрова брегова ивица, топли тихоокеански води и "приятелски настроени" вълни Ел Салвадор процъфтява като дестинация за сърфинг. Поне два района за сърфиране се оценяват от професионалистите като за световно ниво: Пунта Рока и Пунта Манго. Вероятно затова страната беше избрана за домакин на световното първенство през 2021 г.

Ключови думи:

Ел Салвадор, туризъм

Още

Кралицата на Цикладите е на остров Сирос
Камчатка - земя на вулкани
Третият карантинен хотел за туристи ще е в София

31.07.2021

Екип на Сега

3350