Медия без
политическа реклама

5653 бащи са ползвали отпуск за раждане на дете

863 души са се възползвали от новия бащински отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст

06 Авг. 2024
Pixabay

5653 бащи са се възползвали от 15-дневен отпуск за раждане на дете през първите три месеца на тази година, показват данни на Националния осигурителен институт, който заплаща обезщетение за този период.

Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение, гласи Кодексът на труда. Тук трябва да се има предвид, че отпускът не може да бъде отложен за по-късно вземане и започва да тече от датата на изписване на детето от болницата, а дните са календарни.

Около половината семейства се възползват от този отпуск при раждане на дете, показва сравнение на "Сега" със статистиката на ражданията, водена от Националния център по обществено здраве. Според нея, през първото тримесечие на 2024 г. са се родили 11 772 деца.

Все още съвсем малко бащи ползват отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. За първите три месеца на годината те са 863 души. Отпускът бе въведен преди две години и е два месеца. За това време на бащата се полага и обезщетение от НОИ. Тази възможност бе въведена заради изисквания на европейска директива. Според тях, държавите членки трябва да осигурят индивидуално право на отпуск за полагане на грижи за дете на всеки един от родителите с продължителност четири месеца, два месеца от които не могат да бъдат прехвърляни на другия родител. Този отпуск все още е слабо познат и дори се случва счетоводители да връщат бащите с твърдението, че няма такъв отпуск.

Предстои да излезе в Държавен вестник и последната промяна в отпуска по майчинство, засягаща бащите. Тя беше приета преди седмица от Народното събрание и предвижда бащите да имат право да ползват отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст без съгласие на майката. Това ще е възможно в случаи, когато майката/осиновителката е лишена от родителски права или когато правата са предоставени на бащата. Проверка в деловодството на официалния вестник показва, че новите текстове в Кодекса на труда ще бъдат публикувани в следващия му брой.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

бащински отпуск

АНКЕТА "СЕГА"

Ще гласувате ли на предстоящите парламентарни избори?