Quantcast
690 нарушители е хванала тол системата само за ден | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

690 нарушители е хванала тол системата само за ден

От днес започнаха да снимат и изпращат фишове на водачите без е-винетка
2 726

Само в рамките на един работен ден електронната система за събиране на пътни такси е установила, че 690 превозни средства се движат по републиканската пътна мрежа без е-винетка, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

За същото време 59 превозни средства са спрени от мобилните екипи на тол контрола и са платили компенсаторна такса, за да избегнат по-високите глоби. За останалите нарушители системата ще издаде електронен фиш.

Днес започна автоматичното правоприлагане чрез камерите на тол системата. То цели да дисциплинира потребителите, така че да не бъдат санкционирани, посочват от АПИ. 
Електронният фиш ще се изпраща по пощата до адресите на собствениците на съответните превозни средства. Те ще имат 14-дневен срок от получаването на фиша, за да платят компенсаторна такса по банков път. Тя е 70 лв. за леките коли, 125 лв. за превозните средства между 3,5 т и 12 т и 175 лв - за тези над 12 т. В случай, че това не се случи и електронният фиш влезе в сила, глобите са 300 лв. за леките автомобили до 3,5 т и 1800 лв. за тежкотоварните превозни средства.

От пътната агенция напомнят на шофьорите, че проверка на валидността на е-винетките, включително и на издадените чрез Агенцията за социално подпомагане, както и на тези на пререгистрирани автомобили, може да бъде направена на сайта www.bgtoll.bg.

Водачите трябва да внимават при въвеждането на данните на пътните превозни средства - отговорността при неправилно декларирани данни относно регистрационния номер на автомобила, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя, като в случай на неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена дължимата винетна такса. Корекции в електронната система за събиране на пътни такси не са възможни.

Данните могат да бъдат въведени на кирилица или латиница, стига графично да отговарят на данните от талона на автомобила. Тирета, интервали или други знаци не се изписват. Знакът за нула (0) и знакът за буквата О не са взаимозаменяеми, се посочва още в съобщението.

Още

Човек на ГЕРБ оглави тол системата

13.08.2022

2242
С държавни пари общините ще пълнят и дупки по улиците

11.08.2022

ВАСИЛ НАНЧЕВ

2774
АПИ се сети за аутобан между Дупница и Гюешево

09.08.2022

ВАСИЛ ТАШЕВСКИ

8196