facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов: ЕС затваря границите си за месец

Военно положение е силна дума, заяви премиерът по повод идеята на Гешев
Обновена
2 716

Изявление след Европейския съвет

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, March 17, 2020

Европейският съюз затваря границите си за хора от трети страни за период от един месец. Чакаме указания откога и списък в какви единични случаи се допускат изключения, съобщи тази вечер премиерът Бойко Борисов в извънреден брифинг.

”Границите сме готови да ги затворим. Чакаме да дойде писмено от ЕК откога - докога. Гранична полиция е готова и сега, в този миг да започне да изпълнява това указание”, каза Борисов.

За проблемите с шофьорите на ТИР. “Някои държави рушат репутацията на ЕС. Обещаха ми най-късно до 22 ч. всички наши сънародници, които абсолютно неправомерно са спрени по границите, с полицейски ескорт да бъдат придружени да си дойдат в България. Огромни усилия положихме - защото отговорът беше - първо ни е важно здравето на нашето население. Да, но и на нас ни е важно нашето".

За бедстващите зад граница. "Ще разделя на две групи хората, които бедстват. Едните, които се прибират и не могат да се приберат поради абсолютно неправомерно спиране по граници. И другите - айде да не ги засегна като авантюристи, когато в целия свят се надигаше страхът от коронавируса, те тръгнаха на екскурзии. Говорих с колегите в Турция сънародниците ни, които са блокирани в Мароко, да успеем да ги докараме до Турция и оттам да ги приберем, имаме в Манила и къде ли не.  И едните, и другите трябва незабавно да се приберат вкъщи и 14 дни не трябва да виждат близките си, а не да тръгнат по гости и т.н."

Коридор за стоки и товари. "Договорихме се и за чист коридор за стоките и товарите - заехме се всички да го спазваме, за да можем да запазим икономиката. Цитирам това, което Макрон каза - ние сме във война, реална война, защото противникът, който имаме, е невидим, лети във въздуха и нанася щети. 80 млн. евро се дадоха за една от големите компании, за да произведе лекарство, те са най-напред и колкото по-бързо успее да се намери лекарство срещу този грип, който обаче ни нанесе страховити щети, толкова по-добре", допълни Борисов, визирайки германската клиника, която подготвя ваксина срещу коронавируса.

За Банско и карантината. “Призовавам карантината да се спазва. Ако мислите, че е приятно да затваряш цял един град, никак не е приятно. И тези туристически компании, които си позволиха да докарат толкова туристи и да ги докарат сега част от тях в хотел на Лъвов мост и сега целият хотел го поставяме под карантина. Говорили сме директно да се извозят на чартърите, при спазване на правилата за безопасност. Затова всички вкъщи. Тези които отиват на работа, да спазват всички мерки. Изолацията е важна - видях, че и Христо Стоичков днес е призовал да се спазва. Все повече виждам положително, все повече хората се дисциплинират, разбират, че става въпрос за живот и смърт”, заяви премиерът. 

За предпазните средства. “150 000 маски от Индия дойдоха, започваме сами да произвеждаме. Много бързо в тези предприятия започна реорганизация. Освобождаваме и още спирт за производство на дезинфектанти. Обръщам се към собствениците на предприятия, които не спазват правилата за дезинфекция, ще ги затворим! Подготвяме и общи обществени поръчки в ЕС. Във всички обществени поръчки сме участвали - имаше опит за малък скандал, но председателят на ЕК прояви разбиране, защото преводът трябва да влезе официално, но с мое писмо те приеха, че е достатъчно надеждно нашето желание да влезем в тези поръчки ",  каза той.

За идеята на главния прокурор Иван Гешев за въвеждане на почти военно положение. “Военно положение е силна дума. Аз мисля, че дори закон за извънредно положение не ни се е случвало. Много държави закъсняха и виждате мащаба на заразата - вече няма смисъл да тестват за нея. Ние подготвяме силите си за по-тежка ситуация, по никакъв начин не можем да кажем нещо успокоително, подготвяме допълнителни сгради, санаториуми. Ако спрем съвсем нашата икономика, ако спрем тази тясна вадичка, която в момента тече, ще я убием, нашата икономика е крехка”, каза премиерът.

За вероятността да се затворят Боровец и Пампорово. ”Ако също има щети като при Банско, каквото предложи щабът, ще го изпълняваме. Вижте какво казват в Германия - държавата ще подкрепи структуроопределящи предприятия, дори ако е необходимо - да ги одържави - “Луфтханза”, полетите спряха, хайде да не говоря с имена”, обясни той."Цял ден смятат - ние ще подпомогнем, но трябва да се мобилизираме - и бизнесът, и всички", каза Борисов.

За искания за по-голяма помощ за гражданите и бизнеса. “Ние вече влизаме в дефицит. Ако тази криза продължи, ние ще влезем в още по-голям дефицит. Така че събрани пари лесно се харчат - имаме резерв, на сайта на финансите е, не ме вкарвайте в популизъм. Да не платим сметки за ток? Ами те ще се натрупат, кой да ги плати. Аз мога утре да изтегля 10 млрд. лв. и да ги раздам. Това ли е държавническото - да ме харесат? Аз искам да запазя тези дни държавата! Аз искам да си запазя мандата - нито ще ставам президент, нито ще се занимавам повече! Аз си имам партия да се занимавам!  Не че не ми е мило да раздам - но ние раздаваме от децата, от бъдещето”, драматично обясни премиерът.

И призова българските работодатели да продадат скъпите си автомобили, за да могат да платят заплати на своите работници, които ще бъдат засегнати от икономическата криза, свързана с коронавируса. Той поясни, че е бил впечатлен от автопарка, с който работодателите са дошли на среша с институциите. Според Борисов това би било знак за солидарност от страна на бизнеса.

Борисов заяви, че България се дава за пример на всички за навременните и бързи мерки. “Това, което мисля, дано голямата част от българите го осъзнават, ние продължаваме да имаме нулева миграция. Това допълнително натоварване го няма. В другите държави комбинацията нелегални емигранти и коронавирус създава невероятни трудности и невъзможност да се справят”, добави той.

 

Ние сме във война с невидим враг. Единствената работеща мярка за справяне с разпространението на коронавируса е...

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, March 17, 2020

 

23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 9 АПРИЛ

09.04.2020

270
Заразените с COVID-19 в света вече са над 1.5 млн.

09.04.2020

Обновена

671 6
Всичко за пандемията на 8 април

08.04.2020

2068

Коментари

Доверчивия

Борисов, иди си!

Solace

Баце го хванах малко преди да рече, че от излишък вече имаме бюджетен дефицит. А като знам, че още нищо не сме видели от ковид-истерията - плаша се. На нови милиарди дълг ми намирисва. С размах! :D

Direktiva

Искам пРезидентът да направи коремно по потник! Боко не ме интересува, да подава оставка, Корни ще ни оправи!

Stern

Почти война, нечувана криза, извънредно положение, но резерва не се пипа. Нали за такива времена се трупа? Бели пари за черни дни? Искал да си остане на държавата. Кой в държавата може да се разпорежда с резерва? Парламентът, където командва Той. За още 8 ефки ли го пази?

А примерът, че още утре може да вземе 5 млрд, евро пример ли беше или предупреждение?

Baskerville
снимка на Baskerville

Аз искам да си запазя мандата - нито ще ставам президент, нито ще се занимавам повече!

Бягай лягай начи!

Желязко Желев

        Борисов беше видимо уморен,осъзнал сериозноста на ситуацията и информиран добре.

Както вече писах нищо след година няма да е като преди;

        БОРИСОВ се ОТТЕГЛЯ след края на мандата.Е ще остане надзирател на коневръза- ГЕРБ ,но той така още не може да свикне.Опс коневръз ли написах?Имах на идея това дето връзват магарета.Как е съчетанието ................-ГЕРБ.Малей мноо се струпа на калинките.Ся у коя партия ве мамини сладки.То Гешев Борисов може да не го пипне/и правилно ще постъпи/ ама нагушилите се край Борисов?

     Борисов да беше заразил с ковид 19 ГЕРБ по леко щяха да го понесат.

Direktiva

Още малко и ще Му вдигнем кръвното да подава оставка! Корни чака от засада!

Васик

А в чужбина като пример за какво дават медицинската сестра, която се бори с трима служители на НСО? Или в чужбина това е всекидневие?

пърпъл

***

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Вместо да се хвали и бие в гърдите като литературния си първообраз, да види и чуе, какво правят другите държави от ЕС по отношение на населението, малкия бизнес и хората, които остават без работа.Хвалбите Му са ни познати до болка.Време е да свърши и Той някаква работа и да поеме отговорност най-накрая.

Direktiva

К' ва работа да свърши, освен да подава оставка!

Желязко Желев

         Не сте  слушали или чели внимателно. Гледа и слуша какво правят в чужбина.Но се е фокусирал върху Германия.Тя му е модела за подражание.А Германия са острахисти или как точно е тая дума не знам,но същноста е че не печатат пари и стискат кесията.А е така защото имат богат опит от обратното.Сега колко е прав Борисов времето ще покаже.

      Аз мисля обратното,но кой взима решения?Борисов!Ние все с Германия се давим и ако разсъждаваме исторически трябва да сме против тях и в другия съюз.Но пък комарджията

веднага ще ме контрира,че все някога зара се обръща.Сложно.Но знам кой ще плаща накрая при кофти зар.

 

Direktiva

Германия дава само като начало половин трилион евро на промишлеността за справяне с кризата! Къде го видиш Боко в тия мащаби!

kokaracho

Желязко Желев,  ако проследите внимателно новините  - голямата новина е Deutschland развързва кесията.

 

Physio_BO
Време е за обучението на НАТО. Дано не предизвикате война атлантически гадове!
Slava
снимка на Slava

Вярно е, че България и всички държави на изток от Австрия изпревариха с мерките, със затварянето на границите закъсняха. Лошото е, че тарикатите и пропагандата срещу мерките снижават ефективността им. Бизнесът ще се възстанови, мъртвите никой няма да върне.

Само троловете, които денонощно бълват гнус и смрад под всяка статия, са безсмъртни.💀

Диагностик

Да идва най сетне Корнелата, да ни раздаде резерва и сключи нови заеми,че да приключим с ТАЗИ държава. Проблемът е, че вируси бие най тежко по възрастния й електорат. 

Диагностик

Главният научен съветник на правителството сър Патрик Валанс и главният медицински експерт проф. Крис Уити обаче смятат, че е твърде рано да се налагат строги ограничения, тъй като епидемията е в началото и може да се наложи да останат с месеци. Да се появи умора от самоизолация и хората да напуснат домовете си точно когато заразата е в разгара си. Компютърни симулации са показали, че пик се очаква след 10-14 седмици. Затова техните предложения са на този етап само заразените и техните семейства да се самоизолират, както и хората над 70 г. и със здравни проблеми.

Oldten
снимка на Oldten

Директива, смени малко плочата, знаем, че ББ е проЗд и трябва да подава оставка, ама за разлика от тебе той е минпред а ти си един досаден червен проруски трол. Оставката в този момент, независимо кой е начело е най-глупавото нещо. И какво ни предлагаш БСП плюс кой? Аз се сещам само за една друга партия ДПС, или ти имаш друго в предвид? БСП плюс ДПС, мерси, този филм сме го гледали!

Сгугню
снимка на Сгугню

И призова българските работодатели да продадат скъпите си автомобили, за да могат да платят заплати на своите работници, които ще бъдат засегнати от икономическата криза,

За първи път да чуя Борисов да рече нещо негативно за богатите.

Преди месец Гешев, сега той.

Тц-тц-тц.

Сгугню
снимка на Сгугню

Почти война, нечувана криза, извънредно положение, но резерва не се пипа. Нали за такива времена се трупа? Бели пари за черни дни? Искал да си остане на държавата. Кой в държавата може да се разпорежда с резерва? Парламентът, където командва Той. За още 8 ефки ли го пази?

А примерът, че още утре може да вземе 5 млрд, евро пример ли беше или предупреждение?

По-спокойно, той изрично каза, че ще се разходва и от резерва, но с мярка. Като спаднат приходите ясно е, че ще се разходва и от резерва, не създавайте драми.

Акцентът му беше другаде - че мнозина сега, от т.нар. български бизнес, се пробваха да получат някаква аванта на основата на кризата и че той е против това. Което е добре.

trunk

 Туй , че шефа ще си продаде колата за да  ми плати заплатата е врЪхтЪ . И нищо негативно не е казал за богатите ,  но това ,че се подиграва на бачкаторите е Грозно.

hotpaper

Границите на ЕС затворени. А верно ли е, че американски военни пристигат в Европа ? Верно ли е, че само на летище Безмер са кацнали 5 самолета с войници и бог знае какво още? Искам да знам!

Влез или се регистрирай за да коментираш

×