Quantcast
Борисов остава премиер, сменя петима министри | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов остава премиер, сменя петима министри

Отиват си Горанов, Ангелкова, Маринов и Караниколов, Ананиев поема финансите
Обновена
23 232

Постигнах съгласие с партньорите ми от управляващата коалиция Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, относно кадровите промени в правителството. Приех депозираните оставки на министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на вътрешните работи Младен Маринов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Днес на провелия се Коалиционен съвет одобрихме предложенията за нови ръководители на трите ведомства. За министър на финансите предлагаме настоящия министър на здравеопазването Кирил Ананиев, а за министър на вътрешните работи – настоящия директор на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Лъчезар Борисов, който към момента заема длъжността заместник-министър на икономиката, е номинацията ни за министър на икономиката. В рамките на Коалиционния съвет приехме оставката на Николина Ангелкова като министър на туризма и предлагаме този ресор да бъде съвместяван от вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова. За освободения пост на министър на здравеопазването номинираме настоящия изпълнителен директор на Александровска болница проф. Костадин Ангелов. Влизането на страната ни в Банковия съюз и договарянето на евросредствата са големи успехи за страната ни. Продължаваме да изпълняваме своите ангажименти към българските граждани във всички сфери. Скоро ще обявим нови икономически и социални мерки за справяне с пандемията.

Posted by Boyko Borissov on Thursday, July 23, 2020

Бойко Борисов остава премиер, от правителството си отиват четирима министри - на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов, на вътрешните работи Младен Маринов и на туризма Николина Ангелкова. Това обяви Борисов след заседание на съвета на управляващата коалиция в Министерския съвет.

Сегашният здравен министър Кирил Ананиев очаквано поема финансите, където има дълъг стаж. Вътрешен министър ще бъде Христо Терзийски, сега директор на Главна дирекция "Национална полиция". В икономиката начело застава Лъчезар Борисов, сега зам.-министър. Овакантеният от Ананиев пост в МЗ ще се заеме от проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница, който през месеците на извънредното положение публично благодари на Делян Пеевски, че е най-големият дарител на болницата. Вицепремиерът Марияна Николова поема туризма, с което се слага край на конфликта между Валери Симеонов (НФСБ) и досегашния министър.

Министерските рокади ще бъдат гласувани в петък от депутатите.

Борисов огласи мотиви за смените едва след като бе попитан от журналистите. Ето какво каза той:


- Младен Маринов го сменям, защото съм убеден, от това, което знам, че някои от действията на полицията по време на протеста не отговарят категорично на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. Второ - защото на "Росенец" имаше заявен протест и те трябваше да осигурят така протичането му, че да не възникват подобни скандали и проблеми и накрая да го отнасят хора, които нямат хора, които нямат нищо общо с този процес. Младен Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват.

- Министър Горанов - да, безспорно постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху комисията по хазарта пет години е бил занижен. Има въпроси, по които всички трябва да си понесат политическите последствия.

- Емил Караниколов - много добре, в много сфери се справя, но започнах да чувам за неща, които се случват там във връзка с раздадените бонуси, или грантове в министерството на икономиката. Искам там контролът да е много строг.

 

Кабинетът няма да тръгва срещу главния прокурор

 

Борисов даде да се разбере, че от правителството няма да дойде инициатива за смяна на главния прокурор Иван Гешев. "Знам мечтите на Христо Иванов да е главен прокурор и да овладееш всички...  Защото услужливо се забравя - да получаваш предварително съдебни решения е много приятно, който може да го постигне. Ние не сме могли. Да овладееш и прокурорите също, което ние не сме могли. Защото като ме питат защо е арестуван министър на екологията или зам.-министър, аз съм казвал, че и аз съм го научил от медиите. Така че да, против съм всякакви показни акции. Има си институции, които избират по демократичен път, след това има повторен етап по издаване на укази от президента, всичко това е извървяно", коментира той по повод внесеното от Христо Иванов искане правителството да инициира дисциплинарно производство срещу Гешев чрез правосъдния министър Данаил Кирилов.

Самият Кирилов остава част от кабинета въпреки неосъществената съдебна реформа, поредицата от гафове, и обещанието за оставка, ако евромониторингът продължи.

 

"След мандата отивам да си укрепвам партията"

За себе си Борисов отреди следното бъдеще: "Аз съм казал много добре - след мандата отивам да си ръководя партията, да си укрепвам структурите. Защото сега всички ни ръфат отстрани, защото на 100% сме ангажирани с правителството и се допускат грешки в самата партия. Самият контрол в партията е занижен, защото всички уважавани от партията хора и тези, на които мнението им тежи, са ангажирани или с министерства, или с кметства или са депутати".

 

ВТОРИ ЕШЕЛОН

Още днес започнаха рокадите и на втория ешелон в изпълнителната власт. Първият сменен зам.министър е в министерство на икономиката - Лилия Николова. Поста ще заеме Яна Топалова - магистър по "Бизнес администрация" от Международното висше бизнес училище в Ботевград. Според официалното прессъобщение на МС рокадата се прави с цел ускоряване на мерките в подкрепа на бизнеса след пандемията, провеждането на проактивна политика към малкия и средния бизнес и разработването на нови чуждестранни пазари за български стоки и производители. 


ПРИОРИТЕТИ
В понеделник коалицията ще представи финансови, социални и икономически мерки, свързани в пандемията, като включително ще има и законови промени. Красимир Каракачанов побърза да заяви в аванс, че някои от приоритетите на Обединени Патриоти ще бъдат изтеглени напред във времето, като те са свързани с демография, възрастните хора, българските общности в чужбина.

167

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Каракачанов все пак иска експертен кабинет

22.09.2020

Обновена

9571 63
Данаил Кирилов: Написах си собственоръчно оставката

28.08.2020

Обновена

5746 49
Захариева: Най-лошото е кабинет без Борисов

22.07.2020

6757 83

Коментари

Страници

Peaceful Citizen
снимка на Peaceful Citizen

Тая работа с бял роял няма да стане. Това ОПГ просто се забавлява от скечовете и дефилетата... Трябват шопи със сопи и бой по олигархическите кратуни. 

Каубой
снимка на Каубой

Почваме от позитано. Става ли...после любимия фърко с юмрука.....шутове до дупка.

Минувача
снимка на Минувача

Защо не са повикали и Сидеров?

 

vasilevil

Защото сега е прикрита патерица и го пазят за подобни вотове.

Ace_

Утре коалицията ще се събере отново, за да разгледа резултата от проведените разговори.

 

Правилно - преди промените е необходимо предложените нови лица да минат на личен кастинг и обет за лоялност при мамин Прас. 

ЛюдоедкаЭллочка

А дамите на casting coach (euphemism for the practice of soliciting sexual favors from a job applicant in exchange for employment)?

Citimen

Няма време за губене! Протесът трябва да бъде скорострелно заблуден, затова г-н Шиши е редно да прояви мъдрост и държавническа отговорност, като срита тези трима подтичкващи театрално негови пудели и сам обяви кабинета още днес. Очакваме кабинета Ви, г-н Шиши!

Аз де

Щом бивши дипломати като Пардю казват, че в демокрацията в БГ е фасадна, смятайте, че е БГ НЯМА НИКАКВА демокрация.

Следователно - промяната на тази ситуация изисква и недемократични средства  - протести и блокиране на обекти и инфраструктура, а ако тези сравнително миролюбиви способи не помогнат, следва да се приложат и тоягите!

Мисля, че е време за тояги.

Стойностна БЪЛГАРСКА Конституция се пише с известно количество ЗАСЪХНАЛА (подчертавам - ЗАСЪХНАЛА) кръв. Наша си, българска.

Джиджи

Щом бивши дипломати като Пардю казват, че в демокрацията в БГ е фасадна, смятайте, че е БГ НЯМА НИКАКВА демокрация.

А ти смятай колко време "назад" гусин Пардю е бил дипломат по наште земи тъдява ... 😁

 

Малко след така наречените ПРОМЕНИ ...

 

Което означава, че в България демокрация НЕ Е ИМАЛО НИКОГА ... 👼👎

 

аман бе

"...Малко след така наречените ПРОМЕНИ ..."

2002 - 2005 г. не е съвсем "малко след т.нар. промени".

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

И на мене ми е любопитно коя ще е новата команда на Шиши.

Льо Клер

Вървят трескави партийни совалки

 

Прочетох в първия момент "свалки". Дали пък съм сбъркал? 👼

hamel

Совалки? Противна работа!

vasilevil

Участвал съм почти във всички протести от 90-та насам но това което се случва в момента е нещо уникално и никога е нямало подобно нещо.В момента няма леви няма десни а всички са еднакво бесни на крадливата хунта и нейните патерици явни и тайни.БРАВО ОСТАВКА НА ХАЙДУЦИТЕ!

last

Да станеш министър сега ми се струва също толкова перспективно, колкото да си купиш фабрика на 8.09.1944 г...

hamel

Какво правим днес? Ак, колко сме демократични! Колко сме величави в преебаността си! Ма, не ни разбират!

Преди време, написах в сий сияен форум, че секи който седи зад това има неква далавера с герберите.

Е, платих си.

Повтарям го - всеки, който преглъща това, е на далавера!

Тук има хора, които могат да напишат сериозни анализи - нямам предвид себе си, аз съм прос инженер!

Особено противно е, как бързо се превключиха нещата от протестите с позициите на герберите!

old war horse
снимка на old war horse

и не само ти си плати!

hamel

Да.

Бонжуар

Подготвят курбанизирането на Дани бой, Вечната Амбър, шезлонгаджийката и асистентката на Бачо. Може и търговецът на фурми да го отнесе. 

Всичкото министер треска ги тресе и се надпреварват по метални пред Св. Толупий... 

Цирк! 

hamel

абе колега, тва недоразумение ли ти е болката?

nebenebe

Коя ли ще е тая асистентка? Уж следя работите.

Бонжуар

С курбана само отпочват празненствата. После - две "втори“," сахер" и толумби, както Той обича...

Накрая - пура и Друм! 

mamut

то Курбан Байрама е в края на месеца и е 5 дни

Джиджи

Коя ли ще е тая асистентка? Уж следя работите.

А аз май имам проблем с Вечната Амбър и шезлонгаджийката, щото напоследък нямах чак толкова време, че да следя сичките работи …😁

Каубой
снимка на Каубой

Към Магадан! Дааа, сички крастоземели жопи у СИБИР. Там ще учат демокрацияТА по мордорски.

Stern

Предполагам, че трескавите совалки ще завършат с оставка на някое дребно бушонче - Банов, Кралев, нещо такова.

hamel

За тва говорим.

Светозар

Борисов даде да се разбере, че от правителството няма да дойде инициатива за смяна на главния прокурор Иван Гешев.

Значи, г-н Пеевски и г-н Доган тук здраво са се запънали и не дават да се пипа г-н Гешев, за да ги варди от едни лоши хора, като г-н Христо Иванов, например, които искат да се спазват законите.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Аз не разбрах само труженичките ли ще сменят или и декора в стаите за почивка?

☺️

Zmeja

Трескави партийни совалки вървят преди ремонта на кабинета..., става ясно от лаконично прессъобщение от Министерски съвет.

Ама баш така ли пише в прессъобщението на МС?😆

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш