facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов "раздаде" 4.5 млрд. лева за икономически мерки

Сумата включва пари за три министерства, поемане на част от заплатите в закъсали фирми и 500 млн. лв. за ББР
5 995

Допълнителните икономически мерки за борба с последиците от коронавируса, които днес съобщихме, предвиждат: мобилизираме 4,5 млрд. лв. ресурс в помощ на икономиката; капитализираме Българската банка за развитие с 500 млн. лв.; отделяме 500 млн. лв. за увеличените разходи за системата на МВР, МЗ и МО; насочваме 200 млн. лв. за отпускането на безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за хора в неплатен отпуск; заделяме 1 млрд. лв., за да поемем 60% от възнагражденията на застрашени от съкращаване работници; отлагаме плащането на някои данъци до 30 юни. Мерките ни не са закъснели дори с един ден, световните лидери ни дават за пример. Основните ни цели сега са две - да запазим здравето на възрастните хора и работата на българските граждани. Всеки един човек, който в тази ситуацията продължава да ходи на работа, е герой. Благодарение на неговия труд икономиката ни я има. Затова и призовавам работодателите да запазят служителите си, защото с тяхна помощ икономиката ни отново ще тръгне нагоре, когато тази криза отмине.

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, March 24, 2020

Кабинетът мобилизира ресурс в размер на 4.5 млрд. за подкрепа на бизнеса и заетостта в условията на извънредното положение. 

Половин милиард лева ще са за извънредните разходи на трите министерства - на здравеопазването, вътрешните работи и отбраната, чиито служители в момент са на предната линия в борбата с епидемията. 

Българската банка за развитие ще получи половин милиард лева. С тях тя ще гарантира заеми на фирми от други банки. Според премиера по тази схема фирмите ще могат да вземат 2 млрд. лева кредити. 

200 млн. лева са предвидени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск. 

"Разходите на бюджета за запазване на работни места по схемата 60/40, при която държавата поема 60% от заплатата, ще надминат 1 млрд лева", поясни премиерът.

"Ще има отлагане на плащане на данъци до 30 юни, което е минус  600 млн. лева за бюджета, но това са пари, които ще останат у хората. А утре ще гласуваме великденски надбавки за най-бедните пенсионери, както всяка година", каза още Бойко Борисов. За целта ще бъдат предвидени 50 млн. лв.

Премиерът не пропусна да се скара на работодателите, че го критикували, че мерките са закъснели и недостатъчни. "Има сектори, в които заплатите са в пъти повече от заплатата на премиера, малко да си орежат разходите, за да спасим най-важното - хората", посъветва Бойко Борисов. Той посочи, че зимният сезон така или иначе е свършил и туризмът имал "мазнинки", натрупани от високите цени на кувертите по време на коледните празници. Грижата му бил летния туризъм. Колкото до ресторантите, важело правилото за лекарството - веднага щом се намери лек, ще се напълнят заведенията. После даде за пример френския президент Макрон, който обещал 4.5 млрд евро и грижа за всяка фирма, но още не бил обяснил как ще стане това. Премиерът разясни и как българите в чужбина се връщали тук в епидемията, защото се чувствали сигурно и виждали как правителството се грижи за пенсионерите, давайки им добавки, и за бизнеса, поемайки част от разходите за заплати.

Финансовият министър Владислав Горанов влезе в тона на премиера и се скара на всички, които смятат мерките за закъснели. "На всеки ще обърнем внимание, но е необходимо време, дайте да не истерясваме от първата седмица на извънредното положение", призова той. И упрекна бизнеса, че до вчера е искал да внася работници от какви ли не екзотични места, а сега бърза да съкращава хора.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов дълго се хвали как единствено България е взела овреме мерки - още през февруари, докато всички останали държави, дори най-развитите, се чудели месеци наред какво да правят и постоянно си сменяли стратегията. Според премиера, нито една държава, с изключение на тези, на които им предстоят избори, не раздава пари в кризата. И изброи какви срокове се отлагат - за талоните за автомобили, за газовите уредби и т.н.

"Решение за увеличаване на капитала на ББР ще бъде взето утре", допълни министърът на финансите Владислав Горанов. Той поясни, че схемата за подпомагане през ББР ще бъде по две направления. Едното е за фирмите, които ще имат достъп до кредити за около 2 млрд. лв. от търговските банки, гарантирани от ББР. "Този портрейл може да се увеличи и ако е необходимо, ще направим допълнителна капитализация на банката, няма да спрем дотук", заяви финансовият министър. 

Второто направление е гарантиране на необезпечени кредити в общ размер за 200 млн. лв. за работници и служители, които са в неплатен отпуск заради затруднения във фирмата, но не са освободени от работа. "Всеки засегнат по този начин работник ще може да изтегли, ако иска, необезпечен кредит до 1500 лв. за следващите месец-два, за да си стъпи на краката”, обясни финасовият министър. Тези кредити отново ще се отпускат от търговските банки.

"Ще има "укрепване" на ръководството и на административния капацитет на държавната банка, така че да сме сигурни, че схемата работи по начина, който сме замислили", заяви Владислав Горанов. 

Няма да има "ваканция" за банкови такси, нито за вноските по заемите.

"С извънредния закон дадохме възможност да се отложи плащането на корпоративния данък, а авансовите вноски тази година, да са в размер, който бизнесът прецени, с възможност до нула. А защо не отлагаме ДДС - защото той е данък, който се плаща от обикновения потребител, не от "Кауфланд", поясни Горанов.

“Бългaрcкитe грaждaни, кoитo ca coциaлнo cлaби, прoдължaвaт дa ce пoлзвaт oт cиcтeмaтa зa coциaлнa зaкрилa. Тeзи грaждaни, кoитo ce oпитaт дa зaпaзят прaвooтнoшeниятa cи c рaбoтoдaтeлитe пo врeмe нa кризaтa, тeхният рaбoтoдaтeл щe пoлучи пoмoщ oт държaвaтa. Тeзи грaждaни, кoитo ca мaргинaли и нe пoпaдaт в нитo eднa oт oпиcaнитe хипoтeзи, тe ca coциaлнo изoлирaни и eдвa ли мoжe дa ce нaпрaви мнoгo зa тях”, кaзa финaнcoвият миниcтър Влaдиcлaв Гoрaнoв. Всъщност сред хората, попадащи сред “маргиналите”, са всички самоосигуряващи се - примерно адвокати, артисти, журналисти и други свободни професии.
"20 млн. лв. сме предвидили допълнително за социален патронаж, 12 000 души допълнително ще обхванем", обяви социалният министър Деница Сачева. Отделно МТСП има готовност да раздаде до 1500 тона храни за всички нуждаещи. 

Борисов каза още, че няма намерение да прави отделен Икономически щаб (искане на работодателските организации), защото икономическите мерки можели да се обсъждат в тристранния съвет.  

Така и не стана ясно защо правителството трябваше да свиква извънреден брифинг за икономическите мерки, при условие че просто повтори нещата, които обяви преди дни, при това без особени детайли. Единствената новина беше обобщената цифра на предложените мерки - 4.5 млрд. Премиерът обаче не пропусна да дръпне назидателна реч за забраните и ограниченията - по света и у нас, подчертае правилните и бързи мерки на българското правителство и да се ожали, че никой не оценява работата му.

 

36

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

БСП към Борисов: Мазнинките са парите на българите, а не ваши

28.07.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

3304 47
СДВР още мълчи за полицейското насилие над протестиращи

14.07.2020

Обновена

16914 17
Извънредната обстановка се удължава до края на юли

06.07.2020

Обновена

7084 47

Коментари

Страници

Хулиган

Предусещам, че идва ред Боко този път да се прави на добрия бащица.

Ако изобщо се е усетил, че е превил опасно пръчката...

..................................................

www.drago.info

Хулиган

Този път интуицията ме подведе.

Данъчната ваканция за простосмъртните се отлага за правителството на националното спасение.

Добре поне, че Боко ни спести баснята за хуманата.

Иначе не съм очаквал мисирките да попитат дали Горанов е почнал да си плаща наема.

При заблеяните народи, такива работи се случват...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/

fisherman

Ще шитне Sequoia-та, нали?

PlaNed
снимка на PlaNed

Все пак живеем на Неговата територия и какво тук значи някакъв си НОЩ,, който на всичкото отдолу вече два пъти му противоречи

 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Айде, пак почна с хвалбите.Колко са изостанали другите държави от нас.Пък ний къде сме пред тях, ехеее!Всеки момент би трябвало да разголи гърди и да се удари няколко пъти в тях:-"Булгар, булгар!".

PlaNed
снимка на PlaNed

Хо, к'во рече БМБ?

Нещо за препълнените болници с 30 човека ли рече?

Обвини вече НОЩниците?

The Pal
снимка на The Pal

"Мислите му като овци по каменяк" (Ветаро)

Та се сетих на кого ми напомня - чичо Митко от Мировяне ;)

Иначе - само обвинения или хвалби. Нищо друго по същество. Нито лихви, нито помощи, нито някакви други икономически мерки. И ще слушаме поне час...

Su38

Айдеее... Замлати Мутафчийски... Свърши се тя с корона вируса.. Ще има да му целуваме ръка.

wreckage
снимка на wreckage

На Кабинета ноо трудно му върви мисълта.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

ще изчакам текста.Брифингите биха затруднили и Блечли парк.

Aniki

Пуснах брифинга, чух за Меси и Роналдо и не издържах повече... 

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Гледал бизнеса, като писано яйце!Хитър Петър и Настрадин Ходжа и двамата общо не могат да лъжат толкова!!!!Тоя човечец живее в друга държава.

Su38

Уффф... Поне час и половина трябва да чакам за сводката... Не че е интересно, ама тая логорея...

Su38

Отвърза кесията, значи ще хвърляме пешкира. Явно е решил да хързулне Корнелия. Ама и тя е хитруша. Само ВлаТко не знам как ще си плаща наема след това..

АлСал

Ако не плащаш ДДС, удряш пенсионерите. Брааааво бе, Горанов!

ivanko77

"Разходите на бюджета за запазване на работни места по схемата 60/40, при която държавата поема 60% от заплатата, ще надминат 1 млрд лева, поясни премиерът."

 

При това представяне явно смята да се подпогнат поне 1/3 от работещите, на с представяния до момента проект за сектори, които ще имат достъп до тази мярка, не се вижда да касае такава част. Много ми е интересно как са стигнали до тези числа. Като цяло говорим за кредити и един допълнителен доход за лекари и силови министерства. Всичко останало е близко до абсурда - отложените данъци не са минус за бюджета, те пак ще си ги получат. 

ivanko77

"200 млн. лева са предвидени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск."

 

Тук не разбирам - 200 млн за лихвите или обща сума, предполагам второто, което прави над 130 хиляди човека, които са неплатен отпуск. А разхода да бюджета ще е  под 30 млн ако са едногодишни кредити(ГПР 15% - високорискови кредити).

Andrij

Общо взето на някои ще се удвоят и утроят доходите.При 90% от тях необосновано.А останалите след няколко месеца ще им намалее кръвчицата.Вчера четох,че в Северна Македония в мерките влизало и намаляне на заплатите на държавни чиновници,кметове,министри и т.н. до минималните.Което е глупост,но например в комисията по досиетата да продължават да взимат по 6000-8000 заплата също не нормално.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

о, със сигурност ще се оглася от "сузана" след като избрани кашират

momon

От обърканите му приказки стана ясно, че са намерили начин как да усвоят парите.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

След като ги изхарчиха на брифинга сега се чуди от къде да ги намери.Евросредствата са ясни, дупката ще се пълни със стригане.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Да позная ли че Лукойл пак ще приключи на загуба?

ppipi7766

туризмът имал "мазнинки"

 

Бе тоз човек все гладен ходи!

Все за ония филии с мас жадува.

Няма ли кой да му намаже една да се съсредоточи в нещо друго.

Обаче имаме принос към световните финанси, банкерите в Ситито пасти да ядат.

1500 безливен, но с такси за хора без доходи, пък после все щеим вземем нещо, я някоя нивичка, от дедо му, я 1/6 от наследствен апартамент.

Zmeja

Горанов каза: Отсрочка на данъчни задължения по ДДС и ДДФЛ няма да има. Първият вече е платен от гражданите, а физическите лица вече са си получили тези приходи. Останалите да се договарят с банките.

The Pal
снимка на The Pal

Сега се налага и к@рифеят от  ИПИ да ни обясни силно криптирания "брифинг"

ppipi7766

След като няколко дена милЮционерстваха и сътвориха повечето възможни глупости, вчера събраха съвет от лекари да си кажат думата.

По същия начин ще се случат събитията и с финансите.

След няколко дена когато ВлаТко е претаковал всичко до което се е докопал в икономиката, ще потърсят и някой да каже какво е полезно и какво да се прави.

voivodata

 Значи Европата да взима пример от Територията , Нетаняху е създал ваксина против короната ама не я дава, и всички българи се прибират.....

fisherman

Къде ли се покри оня франт /Гп/

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Какви са тези 60/40 възнаграждение при извънаредно положение, когато не се уточнява базата?!

Заплатата, която работодателят плаща не е мяра! Средната заплата за Декември 2019-та е 1349 лв/месец. Това вече е нещо - примерно: 810 лева дава държавата, 540 лева работодателя - така човек може да разбере къде отиват парите ни. Но голи цифри са само яка причина за присвояване, още повече, че парите не отиват в кесията на работника (наетата работна сила), а в касата на капиталиста! Ама той бил голямата работа - да, но думата сега е за средства на народа, те трябва да се дават по строги и ясни правила!

Solace

Докато има мисирки и платени гласуващи, логореята на Баце ще се посреща с бурни аплодосменти. Прост народ - слаба държава. А нашата е изключително слаба. Корелация, к'во да правиш...

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш