Quantcast
Борисов "раздаде" 4.5 млрд. лева за икономически мерки | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Борисов "раздаде" 4.5 млрд. лева за икономически мерки

Сумата включва пари за три министерства, поемане на част от заплатите в закъсали фирми и 500 млн. лв. за ББР
6 003

Допълнителните икономически мерки за борба с последиците от коронавируса, които днес съобщихме, предвиждат: мобилизираме 4,5 млрд. лв. ресурс в помощ на икономиката; капитализираме Българската банка за развитие с 500 млн. лв.; отделяме 500 млн. лв. за увеличените разходи за системата на МВР, МЗ и МО; насочваме 200 млн. лв. за отпускането на безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за хора в неплатен отпуск; заделяме 1 млрд. лв., за да поемем 60% от възнагражденията на застрашени от съкращаване работници; отлагаме плащането на някои данъци до 30 юни. Мерките ни не са закъснели дори с един ден, световните лидери ни дават за пример. Основните ни цели сега са две - да запазим здравето на възрастните хора и работата на българските граждани. Всеки един човек, който в тази ситуацията продължава да ходи на работа, е герой. Благодарение на неговия труд икономиката ни я има. Затова и призовавам работодателите да запазят служителите си, защото с тяхна помощ икономиката ни отново ще тръгне нагоре, когато тази криза отмине.

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, March 24, 2020

Кабинетът мобилизира ресурс в размер на 4.5 млрд. за подкрепа на бизнеса и заетостта в условията на извънредното положение. 

Половин милиард лева ще са за извънредните разходи на трите министерства - на здравеопазването, вътрешните работи и отбраната, чиито служители в момент са на предната линия в борбата с епидемията. 

Българската банка за развитие ще получи половин милиард лева. С тях тя ще гарантира заеми на фирми от други банки. Според премиера по тази схема фирмите ще могат да вземат 2 млрд. лева кредити. 

200 млн. лева са предвидени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. за хора, пуснати в неплатен отпуск. 

"Разходите на бюджета за запазване на работни места по схемата 60/40, при която държавата поема 60% от заплатата, ще надминат 1 млрд лева", поясни премиерът.

"Ще има отлагане на плащане на данъци до 30 юни, което е минус  600 млн. лева за бюджета, но това са пари, които ще останат у хората. А утре ще гласуваме великденски надбавки за най-бедните пенсионери, както всяка година", каза още Бойко Борисов. За целта ще бъдат предвидени 50 млн. лв.

Премиерът не пропусна да се скара на работодателите, че го критикували, че мерките са закъснели и недостатъчни. "Има сектори, в които заплатите са в пъти повече от заплатата на премиера, малко да си орежат разходите, за да спасим най-важното - хората", посъветва Бойко Борисов. Той посочи, че зимният сезон така или иначе е свършил и туризмът имал "мазнинки", натрупани от високите цени на кувертите по време на коледните празници. Грижата му бил летния туризъм. Колкото до ресторантите, важело правилото за лекарството - веднага щом се намери лек, ще се напълнят заведенията. После даде за пример френския президент Макрон, който обещал 4.5 млрд евро и грижа за всяка фирма, но още не бил обяснил как ще стане това. Премиерът разясни и как българите в чужбина се връщали тук в епидемията, защото се чувствали сигурно и виждали как правителството се грижи за пенсионерите, давайки им добавки, и за бизнеса, поемайки част от разходите за заплати.

Финансовият министър Владислав Горанов влезе в тона на премиера и се скара на всички, които смятат мерките за закъснели. "На всеки ще обърнем внимание, но е необходимо време, дайте да не истерясваме от първата седмица на извънредното положение", призова той. И упрекна бизнеса, че до вчера е искал да внася работници от какви ли не екзотични места, а сега бърза да съкращава хора.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов дълго се хвали как единствено България е взела овреме мерки - още през февруари, докато всички останали държави, дори най-развитите, се чудели месеци наред какво да правят и постоянно си сменяли стратегията. Според премиера, нито една държава, с изключение на тези, на които им предстоят избори, не раздава пари в кризата. И изброи какви срокове се отлагат - за талоните за автомобили, за газовите уредби и т.н.

"Решение за увеличаване на капитала на ББР ще бъде взето утре", допълни министърът на финансите Владислав Горанов. Той поясни, че схемата за подпомагане през ББР ще бъде по две направления. Едното е за фирмите, които ще имат достъп до кредити за около 2 млрд. лв. от търговските банки, гарантирани от ББР. "Този портрейл може да се увеличи и ако е необходимо, ще направим допълнителна капитализация на банката, няма да спрем дотук", заяви финансовият министър. 

Второто направление е гарантиране на необезпечени кредити в общ размер за 200 млн. лв. за работници и служители, които са в неплатен отпуск заради затруднения във фирмата, но не са освободени от работа. "Всеки засегнат по този начин работник ще може да изтегли, ако иска, необезпечен кредит до 1500 лв. за следващите месец-два, за да си стъпи на краката”, обясни финасовият министър. Тези кредити отново ще се отпускат от търговските банки.

"Ще има "укрепване" на ръководството и на административния капацитет на държавната банка, така че да сме сигурни, че схемата работи по начина, който сме замислили", заяви Владислав Горанов. 

Няма да има "ваканция" за банкови такси, нито за вноските по заемите.

"С извънредния закон дадохме възможност да се отложи плащането на корпоративния данък, а авансовите вноски тази година, да са в размер, който бизнесът прецени, с възможност до нула. А защо не отлагаме ДДС - защото той е данък, който се плаща от обикновения потребител, не от "Кауфланд", поясни Горанов.

“Бългaрcкитe грaждaни, кoитo ca coциaлнo cлaби, прoдължaвaт дa ce пoлзвaт oт cиcтeмaтa зa coциaлнa зaкрилa. Тeзи грaждaни, кoитo ce oпитaт дa зaпaзят прaвooтнoшeниятa cи c рaбoтoдaтeлитe пo врeмe нa кризaтa, тeхният рaбoтoдaтeл щe пoлучи пoмoщ oт държaвaтa. Тeзи грaждaни, кoитo ca мaргинaли и нe пoпaдaт в нитo eднa oт oпиcaнитe хипoтeзи, тe ca coциaлнo изoлирaни и eдвa ли мoжe дa ce нaпрaви мнoгo зa тях”, кaзa финaнcoвият миниcтър Влaдиcлaв Гoрaнoв. Всъщност сред хората, попадащи сред “маргиналите”, са всички самоосигуряващи се - примерно адвокати, артисти, журналисти и други свободни професии.
"20 млн. лв. сме предвидили допълнително за социален патронаж, 12 000 души допълнително ще обхванем", обяви социалният министър Деница Сачева. Отделно МТСП има готовност да раздаде до 1500 тона храни за всички нуждаещи. 

Борисов каза още, че няма намерение да прави отделен Икономически щаб (искане на работодателските организации), защото икономическите мерки можели да се обсъждат в тристранния съвет.  

Така и не стана ясно защо правителството трябваше да свиква извънреден брифинг за икономическите мерки, при условие че просто повтори нещата, които обяви преди дни, при това без особени детайли. Единствената новина беше обобщената цифра на предложените мерки - 4.5 млрд. Премиерът обаче не пропусна да дръпне назидателна реч за забраните и ограниченията - по света и у нас, подчертае правилните и бързи мерки на българското правителство и да се ожали, че никой не оценява работата му.

 

Още

Нинова към Манолова: Няма да се пазарим за мандата

23.08.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТКОВА

10113
Ген. Мутафчийски е предложен за член-кореспондент на БАН

25.06.2021

2724
Различна фирма предлага на ЦИК доставката на 5000 машини за вота

10.06.2021

5958