Quantcast
Брюксел разпали политическа препирня в България | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Брюксел разпали политическа препирня в България

Спорът е какво става с мониторинга, който не бе прекратен официално
2 242
 БГНЕС
Крум Зарков

Управляващи и опозиция се изпокараха как да четат вчерашния доклад на Еврокомисията по т.нар. Европейски семестър, в който между другото се посочва, че наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) продължава поради липсата на резултати (присъди) в борбата с корупцията на високо равнище.

Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков прочете декларация от името на групата, в която се казва: „Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свалян. Само преди месеци, насред местните избори, ни убеждавахте в обратното. Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата на комисията „Юнкер“. Юнкер си замина, Данаил Кирилов е още тук“.

Веднага последва остър отговор от председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя каза: „За пореден път сме принудени да опровергаваме фалшиви новини, които се разпространяват от партия с близо 1 млн. гласоподаватели и над 100-годишна история. БСП твърди, че правосъдният министър трябва да подаде оставка, защото мониторинговият доклад на Европейската комисия не е отпаднал. Истината е, че в края на миналата година Европейската комисия прие последния си доклад за стъпките, предприети от България, в изпълнение на поетите от нея ангажименти в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност“. Силно подразнена тя нападна пряко Крум Зарков: "Относно репликата, че Юнкер си замина, а Кирилов остава, само ще кажем, че Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество и оценка. Имаме и признание за изпълнението на всички препоръки. Няма промяна в позицията на ЕК относно изпълнението на нашите ангажименти. Всичко това го има написано черно на бяло. Затова и с оглед на наближаващия 24 май ще ви призовем: "Господин Зарков, четете".

Преди това вицепремиерката и външна министърка Екатерина Захариева омаловажи информацията, като написа във Фейсбук: "Няма промяна в отношението на Европейската комисия към мониторинга над България". Медиите, които цитираха текста в доклада, че "в рамките на този механизъм (МСП) Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България", бяха смъмрени от министърката: "Винаги реагирам с радост, когато европейски теми намират място в българските медии. Тази вечер обаче трябва да отбележа, че понякога интерпретациите на новините от Брюксел не отговарят на нивото на разбиране за ЕС, до което би трябвало да сме достигнали след 13 години членство."

Досега Еврокомисията не е обявила с официален акт, че прекратява действието на Механизма за сътрудничество и проверка. През октомври тя огласи 18-ия си доклад за България и написа, че той е последен. Но механизмът не е отменен и без съмнение продължава да действа поне за Румъния, а за България съществува неяснота. Съветът на ЕС трябваше да се произнесе по искане на ЕК, но досега не е изразил мнение. Докладът по Европейския семестър е от друга процедура и позоваването в него на МСП предизвика изненада.

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис направи уточнение в интервю за БНР: "Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019-а година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания." Той каза, че "Европейската комисия в момента не изготвя нов доклад за България по Механизма за сътрудничество и проверка". Домбровскис обаче не разкри защо Брюксел продължава да смята МСП за действащ механизъм по отношение на България и кога ще го прекрати.
 

Още

Зарков: При тези реалности се налага да работим с Гешев

09.08.2022

1819
БСП се отрече официално от министрите социалисти в кабинета

05.08.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10038
Казусът с хартиените бюлетини увисна на процедурни трикове

20.07.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

1857