facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Частните пенсионни фондове са с 685 млн. лв. загуби в коронакризата

Сачева: Мислим за компенсация на първите пенсионери с вноски за втора пенсия
3 044
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Загубите в частните пенсионни фондове заради COVID-кризата са от порядъка на 685 млн. лева. За универсалните фондове, където осигуряването е задължително за всички родени след 1959 г., загубите са на стойност 480 млн.лв. С около 92 млн. лв. са намалели активите в доброволните фондове за допълнително пенсионно осигуряване, а около 113 млн. лв. - в професионалните фондове. Това каза по bTV министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Кризата, която беше внезапна за всички нас, ощети в значителна степен и средствата в универсалните, доброволните и професионалните фондове, където загубите са около 685 млн. лв. За момента ще бъде трудно наваксването, поне за тези, на които предстои да се пенсионират догодина. Ще търсим вариант хората да не бъдат ощетени", посочи министър Сачева.

Става дума за първата кохорта с пенсии от универсалните фондове, т.нар. втори стълб на пенсионната система, която предстои да се пенсионира през есента на 2021 г. Това са близо 1700 души, предимно жени. Тези бъдещи пенсионери не успяха да се възползват от законовата възможност да прехвърлят партидите си от универсалния фонд в държавния фонд "Пенсии" на НОИ, ако желаят, тъй като са изпуснали срока - 5 години преди пенсиониране.

"Наесен ще предложим промени в Кодекса за социално осигуряване, с които да им се даде такава възможност", каза министър Сачева. По думите й вероятно ще има прозорец за около три месеца до края на годината, през който хората ще може да преместят партидите си. 

"Към момента няма ясни актюерски разчети за първите пенсионери с втора пенсия, но е сигурно, че за година и половина трудно може да се наваксат загубите, които търпят парите им в универсалните фондове", каза Сачева. "Хората обаче трябва да знаят, че мислим за това как да получат справедливи пенсии", каза  ощеминистърът. 

Както писа "Сега", в края на 2019 г. универсалните фондове са управлявалии активи за 13.212 млрд. лв., в края на март те са намалели на 12.730 млрд. лв.

Управляващите все още не са регламентирали законово по какъв начин ще се изплащат пенсиите от втория стълб. И този проблем министър Деница Сачева обясни, че ще се решава наесен. Големият спор, заради който все още няма решение, е за коефициента на редукция на основната пенсия от държавния фонд в НОИ заради отчисленията от пенсионната вноска към частните фондове. Според прогнози на НОИ той ще бъде между 20 и 25% в следващите години. Според редица експерти коефициентът трябва да е много по-нисък - между 7 и 12%. 

УВЕЛИЧЕНИЕ

Около 400 - 420 лв. става средната пенсия в страната, след като от днес, 1 юли, парите за старост се увеличават с 6.7%. Пенсията за хората с 90% трайни нетрудоспособност и увреждане става 287 лева, а социалната пенсия - 250 лв. Таванът остава 1200 лв. Около 25 000 души в момента взимат тавана на пенсията.

14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Сачева: Говорете си, Фейсбук пехливани, не ми пречите

12.08.2020

Обновена

11902 45
Кабинетът реши да тегли 1 млрд. лв. заем от новия COVID-фонд на ЕС

05.08.2020

5593 16
Сачева за протеста: Злонамерен и зловреден хепънинг

02.08.2020

Обновена

9296 67

Коментари

mi6osp.

Както е ставало вече много пъти в най новата ни история, частникът е по-лош стопанин от лошия стопанин държавата. По начало беше ясно, че тези с втората пенсия ще пият една студена вода, а тези с фондовете ще могат да си живеят добре и без всякаква пенсия. 

Nick F

Глупости - виж всяка година колко е трансферът от бюджетът към НОИ. Пенсиите отпуснати от НОИ са  резултат на политически решения, а не на икономически. 

mi6osp.

Тъй-тъй. 

Пенсиите от НОИ са резултат от политическо решение.

Без политическо решение няма да има пенсии от частните пенсионни фондове. 

Nick F

Или не можеш или не искаш да схванеш разликата между пари по собствена партида и пари давани директно от данъците ни ( не от осигуровките).

ПероВТ

Не прехвърляте правилата, действащи перфектно в нормални държави към корумпирана и превзета от ОП България. Тук всичко е наопъки и следователно  MI6 е много прав. Да не дава Господ да се разправяте с български частен застраховател - нищо общо със ситуацията в Германия, например, където 9 от 10 предложения на застрахователя се приема и обезщетенията се изплащат в рамките на дни. У нас отиваш "на преговори", където ти връчват предложение, обикновено 2-3 пъти под присъжданите по подобни случаи от съда и ако щеш приемаш, ако не - вървиш на майната си. Ако четете или поне се интересувате щяхте поне да сте се усъмнили, че частните пенсионни фондове се източват по модела на бившите приватизационни от 90-те чрез надути заплати, премии, консултантски и каквото още ви дойде на ум, до степен  по изключение да са на печалба. Не са направени заради бъдещите пенсионери, а заради парите на бъдещите пенсионери. 

Nick F

Таксата за управление на партидите в частните фондове е фиксирана от закона. Фондът не може да ви пипне парите в партидата. Според мен таксата е завишена, но за това вина имат българските политици. 

mi6osp.

Или не можеш, или не искаш да схванеш, че ако фондът е на загуба, намаляват парите в собствените партиди.

Та затова Савчева казва, че ще се наложи държавата да подпомага втората пенсия на пенсионерите със собствени партиди.

А това става с политическо решение. 

Nick F

Фондовете могат да увеличават парите вложени в тях единствено като инвестират в акции и ценни книжа. При насточщия срив на пазарите е нормално да се намалят цените на акциите които са закупили. Т.е. в момента са с отрицателна доходност. Друг въпрос е защо са толкова ограничени възможностите им за инвестиране - става дума че те трябва да инвестират в нискорискови инструменти (основно държавни облигации) които естествено са с ниска доходност.

 

ПП "Ако през 2018 г. трансферът от държавния бюджет за покриване на недостига за пенсии е бил малко над 3,8 милиарда лева, прогнозата за 2020 г. е за малко над 4,1 милиарда лева, а през 2022 г. вече достига над 4, 5 милиарда."

Ruby Tuesday

Сачева  очаква средната пенсия в страната да достигне 400-420 лв.
От днес влиза в сила обещаното увеличени от 6,7% на пенсиите, което ще засегне 2,9 млн. пенсионери. Минималната пенсия става 250 лв., а таванът остава 1200 лв.
 Социалната пенсия ще бъде 250 лв., тази за хората с над 90% трайна неработоспособност - 287,5 лв., а за тези от 71 до 90% - 262,5 лв.

***

Nick F

За съжаление май не е фейк. Не ви ли боли сърцето като видите лидера ви колко си държи в нощното шкафче, а вие колко получавате в края на месеца ?

Светозар

Г-жа Сачева: „Мислим за компенсация“

Ето още мисли на г-жа Сачева:

„България стана полицейска държав, но това не я прави по-сигурна. Когато някой идва от силовите структури, ние от него не може да очакваме нещо друго, освен силов ред. Биографията на човека, когото подкрепяте, определя вашето бъдеще. Няма как хората от ГЕРБ в продължение на 20 г. да се занимават с рекет или други сенчести бизнеси и изведнъж да са станали човеколюбци. За мен ПП ГЕРБ не е дясна партия. В момента движението на парите върви само в кръгове или политически или между монополи и олигарси.“ - sedemosmi.tv/production/студио-хъ-коментар-на-водещия-19-юни-2020-г/

indiec

A какво общо имат пенсионните фондове с коронавируса - нищо. Но все пак грабежа се скрива зад вируса (и тук).

 

Zmeja

Пенсионните фондове са финансови институции. Неслучайно пприватизацията стартира с банки и застрахователни компании, а след тях и "задължителните доброволни" пенсионни стълбове. Един мой познат математик, преподавател в лондонски университет по застрахователен риск, преди 25 години ми казваше, че бъдещата далавера е във фондовете. А аз не му вярвах. Чудех се каква далавера може да има в известните ми от соца фондове за работна заплата (ФРЗ), социално-битови и културни мероприятия(СБКМ), високоефективни капитални вложения (ВКВ)... или Фонд "13 века България", например.

---------------------------------

Според известния американски социален психолог и писател Дан Гилбърт "невярването изисква сериозен разход на умствени усилия".

Мицо

Нямам нищо против частните пенсионни фондове. Нямам против и таксите, които събират за да управляват "активно" парите в тях. Единственото, за което съм против е държавата да ме задължава със закон да им давам пари, които те да губят, че и такса за това да ми начисляват...

Влез или се регистрирай за да коментираш