Quantcast
ЦИК покани „Информационно обслужване” да достави машини за вота | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

ЦИК покани „Информационно обслужване” да достави машини за вота

От външно министерство се тревожат, че изтича времето, в което безпрепятствено могат да пренесат устройствата до секциите в чужбина
Обновена
4 358
 БГНЕС

Обществената поръчка, която Централната избирателна комисия (ЦИК) подготвя за доставка на нови машини за гласуване, ще бъде възложена на българското държавно дружество „Информационно обслужване”. Това решиха членовете на комисията на заседанието й в понеделник.

На 15 юни са били проведени разговори с производителя на устройствата „Смартматик”, на които е станало ясно, че компанията няма правна готовност да оперира в България. По тази причина изборните комисари решиха да поканят „Информационно обслужване”, която е оторизиран представител на „Смартматик”, за провеждане на преговори и сключване на договор.

Тази обществена поръчка също ще бъде възложена чрез договаряне без предварително обявление. Така членовете на ЦИК постъпиха и с последната поръчка към частната фирма „Сиела Норма”. Това означава, че няма да се търсят и разглеждат оферти, а „Информационно обслужване” директно ще получи договора – ако се съгласи, разбира се. Тази процедура се аргументира със спешната нужда да се доставят бързо машините заради съвсем малко оставащото време до парламентарните избори.

Максималната прогнозна стойност на поръчката е 8 923 400 лв. Вместо първоначалните 1500 машини, комисарите се разбраха, че ще искат 1637 броя, колкото са налични в складовете на „Смартматик” в Амстердам. Така се очаква, че ще се улесни подготовката и на президентските избори през есента на тази година, за които също се прогнозира, че ще бъдат необходими допълнителни устройства. В поръчката влизат още 19 500 смарткарти, софтуерни консултации и др.

Против решението гласуваха членовете на ЦИК, издигнати от ГЕРБ. Те обвиниха колегите си, че не прилагат правилната процедура за обществена поръчка, както и че цената се е вдигнала от предварително обявените 6.5 млн. лв.

МВнР се тревожи

От външно министерство, което подпомага ЦИК в организацията и провеждането на изборите в чужбина, вече нервничат заради твърде напредналото време. На брифинг в понеделник представители на ведомството обявиха, че не са наясно нито къде ще се гласува с машини, нито колко такива трябва да бъдат транспортирани до задграничните избирателни секции. И изтъкнаха, че са заявили готовност пред ЦИК да започнат преноса на устройствата още от 22 юни. Комисията обаче ги оставя в неведение дали въобще ще им възложи тази дейност.

Тревогата на дипломатите е, че ако забавянето продължи, това може да създаде проблеми - в някои страни електронните устройства биват задържани по-дълго от митническите власти, дори и да са дипломатическа поща. Това поражда опасения, че някои машини може да не стигнат навреме до секциите. По тези причини от външното ни министерство очакват отговори от ЦИК.

Излишни секции

Представителите на МВнР отново повдигнаха въпроса с начина, по които се откриват т.нар. автоматични секции в чужбина - места, където през последните 5 години са гласували поне 100 избиратели. Проблемът е, че в някои от тези места просто няма трайноустановени български граждани. На избори в миналото там са гласували българи, които временно са пребивавали като сезонни работници. Изборният кодекс обаче, който беше изменен от последния парламент, не отчита подобни факти и ЦИК е задължена да отваря секции, а външно - да се грижи, че изборите там ще се проведат.

От министерството уточниха, че в началото такива секции са били между 50 и 60 в различни страни. След разговори с местни българи са били сведени до около дузина чрез окрупняването им. От МВнР обаче очакват казусът да намери решение в следващия парламент.

Същото се отнася и за секции в курорти. Например български летовници в Доминиканската република са успели да съберат достатъчно заявления, за да им бъде открита секция, докато почиват там. Това обаче означава, че ако гласуват 100 души, на президентските избори през есента ще трябва да се открие автоматично секция, когато туристи вероятно въобще няма да има.

Иначе общият брой на секциите зад граница се оказа 784, след като стана ясно, че ЦИК е направила грешки в списъка, който първоначално публикува. Най-много ще бъдат в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия - 135, следвано от Германия със 117 и Турция със 112. 

Още

ЦИК излезе с половинчато решение за избирателите в карантина

23.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

172
Проверка постави под съмнение обществената поръчка за машинния вот

23.09.2022

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3770
2.1 млн. лв. са похарчили партиите за реклама за 20 дни кампания

22.09.2022

293