Quantcast
Дело за делба между бивши съпрузи е продължило четвърт век | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Дело за делба между бивши съпрузи е продължило четвърт век

Процес за кражба се точи 18 години, преди да приключи с оправдателни присъди
2 789
 Илияна Кирилова
10 хил. лв. е максималното обезщетение за бавно правосъдие, което може да бъде получено по административен път. Ако жертвите на бавното правосъдие искат повече, трябва водят дело. Тогава няма таван за компенсацията.

Близо четвърт век е продължило дело за делба на два недвижими имота, водено от бивши съпрузи. Процесът е най-продължителното гражданско производство, на което се е натъкнал Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, разглеждайки жалбите за бавно правосъдие в първите три месеца на годината. От подадените 159 заявления за компенсации ИВСС е приел за основателни 96 - 21 по наказателни дела и 75 по граждански.

Злополучното дело за делба е образувано през 1996 г. в Районния съд в Етрополе. То е спирано два пъти - от първата и от втората инстанция. Отлагано е много пъти. Така например през ноември 2013 г. е допуснато изготвянето на експертиза, която да определи размера на разноските по поддръжка на имотите, възнаграждението за отговорно пазене и стойността на подобренията. Десет последователни заседания след това - от декември 2013 г. до януари 2016 г. са отложени заради отводи на назначаваните вещи лица, а още четири съдебни заседания са отложени, защото заключението по експертизата не е било готово. То е прието едва през август 2016 г., но тъй като не е отговаряло на всички поставени въпроси, още 4 заседания са отложени за допълване на експертизата. 

В отчета на ИВСС има и наказателно дело, продължило повече от 18 години. То е за кражба и е водено срещу трима души. Разследването започва през 2002 г. 2 години по-късно обвинителният акт е внесен в Софийския районен съд, но заради пропуски е върнат на прокуратурата. После на държавното обвинение му трябват 2 години, за да отстрани нарушенията си. За забавяне на разследването е допринесло това, че има периоди, през които разследващите органи са бездействали - общо около 2 години и половина, пише в отчета на ИВСС. Основните забавяния в баче са допуснати в съдебната фаза, която е продължила 14 години, 2 месеца и 8 дни. В крайна сметка делото приключва с оправдателна присъда.

Процедурата

Обезщетение за бавно правосъдие по административен път могат да потърсят страни по приключени граждански, административни и наказателни дела, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от ИВСС, а след това споразуменията за изплащане на обезщетения се подписват от министъра на правосъдието. Максималният им размер е 10 хил. лв. По закон главният инспектор на всеки три месеца изпраща на Висшия съдебен съвет данни за установените нарушения, а министърът на правосъдието - за изплатените обезщетения. Законът повелява още през половин година съветът да анализира причините за нарушенията и да приема мерки за тяхното отстраняване. 

 

Извън мандата

Още през пролетта на миналата година изтекоха и мандатите и на инспекторите, и на главния инспектор Теодора Точкова. 44-ото НС така и не откри процедурата за издигане на кандидатури. А абсурдното обяснение на предишния парламент, дадено пред "Сега", е, че правната комисия не е приела правила за избора. В края на 2020 г. Съюзът на съдиите за втори път припомни на депутатите, че бавят избора. А председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска оставката на Точкова - не заради изтеклия й мандат, а заради скандала "ЦУМ-гейт", в който се потвърди с официални документи, че през 2017 г. Инспекторатът е действал така, че да оневини тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Точкова отказа да се изправи и да защити действията си пред ВСС, макар и мнозинството в съвета да ѝ адвокатства безрезервно.

Още

Дело за смъртта на родилка е протакано над 14 години

24.10.2022

РАДА НИКОЛОВА

1083
КС позволи безкрайния мандат на съдебния съвет

27.09.2022

Обновена

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

1946
Чистачът на политическата мафия вече е неудобен играч