facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Дело за източване на 14.5 млн. лв. от САПАРД пак рухна

Обвинението за организирана престъпна група не е доказано, реши и апелативният спецсъд
4 074
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Казусът с източването на САПАРД, по който е обвинен Марио Николов, е в съда от 2008 г. Бизнесменът вече бе оправдан на две инстанция. Остава да се произнесе и Върховният касационен съд.

След повече от година размисъл Апелативният специализиран съд се произнесе по прашасалото дело за източване на САПАРД, като потвърди оправдателните присъди на всички 8 подсъдими. Това видя "Сега" в съдебните регистри. Така знаковият за прокуратурата процес срещу Марио Николов и още 7 души за източването на над 14.5 млн. лв. от САПАРД през 2002 г. падна и на втора инстанция. Прокуратурата ги обвинява, че са източили парите с представяне на стари машини за месопреработване като нови и получаване на субсидии за купуването им.

Съдиите Веселина Вълева, Красимира Райчева и Румяна Илиева (докладчик) приеха делото за изяснено още миналия януари. И макар законът да им дава до 60 дни да напишат решението си, те го обявиха едва в края на този февруари.

И според втората инстанция твърдението на прокуратурата за организирана престъпна група, ръководена от Николов, е "произволно и без доказателствена основа". По делото няма доказателства, извън правилно установената от държавния обвинител "йерархична и служебна подчиненост", от които да се направи извод, че Николов и останалите са били в трайни фактически взаимовръзки, пишат още апелативните съдии. И на още много места в решението говорят за "доказателствена необезпеченост" и "без доказателствена основа". За двама от подсъдимите давността за наказателно преследване за участие в престъпна група е изтекла още преди делото да стартира в апелативния съд, става ясно от решението му.

Процесът "САПАРД" е христоматиен пример за бавно правосъдие не само заради ненаписаното повече от година решение на апелативния съд. Затова и подсъдимите лесно ще получат обезщетение за протакането.

Решението на апелативния съд не е окончателно и прокуратурата може да го протестира пред върховния съд.

Сагата

В края на май 2017 г. Николов и останалите подсъдими бяха оправдани от Специализирания наказателен съд. Преди да стигнат до него обаче делото беше разделено на две - за източването на средствата и за прането на пари. Точно разделянето беше сред мотивите на първата инстанция за оправдателните присъди. Казусът е в съда от 2008 г. През 2010 г. Марио Николов получи 12-годишна присъда от Софийския градски съд. За виновни бяха признати още петима от подсъдимите. През 2012 г. обаче Софийският апелативен съд отмени присъдите и върна делото на прокуратурата. Обвинителният акт беше внесен отново в началото на 2014 г., но вече в спецсъда заради променената подсъдност.

Делото за изпирането на парите от САПАРД срещу групата на Марио Николов, по което подсъдим беше и бизнесменът Людмил Стойков, отдавна приключи с оправдателни присъди, макар и първата инстанция да определи тежки осъдителни присъди. Софийският апелативен съд оправда всички подсъдими. Стигна се до възобновяване, но в края на 2016 г. Върховният касационен съд окончателно призна подсъдимите за невинни.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Съдът забрани на жената на Божков да иска да излезе от ареста

07.05.2020

Обновена

3176 27
Експертиза отложи делото "Иванчева" за юли

20.05.2020

ДОРОТЕЯ ДАЧКОВА

3541 25
Прокурор осъди прокуратурата за 30 000 лв.

30.04.2020

РАДА НИКОЛОВА

1385 2

Коментари

Conviction
снимка на Conviction

хем окрали хем ся обезщетения  а нещо някой виновен?

dobadoba

Неслучайно ЕС започва критиките към БГ със съдебната ни система.

Съучастниците на Марио в Германия отдавна са осъдени, дори Улрих вече си е излежал присъдата(най-вероятно). Другият беше осъден условно(не си спомням името).  Бяха окаушени веднага след измамата.

Ето и препратки:

https://m.dir.bg/dnes/obshtestvo/mario-nikolov-zlo...

https://news.bg/crime/olaf-besni-za-opravdavaneto-...

https://www.dnevnik.bg/print/arhiv_za_grada/2008/1...

⚓️

Гешев?..

bay Dragan

Гешев е въздухар . В началото уж даде голям хъс , фърляйки някъв друг къч, а след това тръгна по селата да брани бабите от кокошкари.

Сега е пионер в инициативите и се включва в носенето на чадъри пазейки всяко действие на властниците

bay Dragan

Гешев е въздухар . В началото уж даде голям хъс , фърляйки някъв друг къч, а след това тръгна по селата да брани бабите от кокошкари.

Сега е пионер в инициативите и се включва в носенето на чадъри пазейки всяко действие на властниците, а в момента контролира храната и лекарствата.

Уж много, пък нищо.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Еее, това вече е за Кьовеши.
Диагностик

Процесът "САПАРД" е христоматиен пример за бавно правосъдие.

Давността ги закриля и от Кьовеши.

Ще им платят обезщетение за причинени душевни страдания...

ppipi7766

Докато болните се наболедуват, лудите се налудуват.

Вчера една съдийка опростиха, това по някакво извънредно законодателство А?

Влез или се регистрирай за да коментираш

×