Quantcast
Делото за конфискация от бивш шеф на АПИ се препъна още на старта | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Делото за конфискация от бивш шеф на АПИ се препъна още на старта

Антикорупционната комисия трябва да уточни куп детайли по исковата молба срещу Лазар Лазаров
2 613
 БГНЕС
Сотир Цацаров

Софийският градски съд е върнал на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) исковата ѝ молба по делото за конфискация на имущество от бившия шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров. Това се вижда от електронното деловодство на съда. Комисията започна проверката срещу Лазаров, след като той и още двама бивши шефове на агенцията бяха обвинени за безстопанственост във връзка с изграждането на отсечка от магистрала "Марица", довела до щети за над 30 млн. лв.

Искът за конфискация срещу Лазаров бе внесен в съда в края на 2019 г. През цялата 2020-а са разменяни книжа. А в началото на февруари т.г. градският съд е оставил исковата молба на КПКОНПИ без движение и е дал на комисията указания да отстрани куп нередовности. Като например да опише какви са признатите разходи на Лазаров и съпругата му за периода, какви са приходите му, какво имущество е притежавал и продал и т.н. Комисията трябва да изясни и имуществото на Лазаров за периода, когато е живял сам и след това когато е бил в съвместно съжителство, а после и в брак със съпругата си.

Съдът има и други въпроси към ръководената от бившия главен прокурор Сотир Цацаров КПКОНПИ. Например защо се твърди, че сума от малко над 15 хил. лв. по разплащателна сметка са имущество, придобито с незаконни средства. Магистратите питат и защо комисията смята, че сума по друга сметка - 14 381 лв., за която се сочи, че са приход от наем, са от незаконно имущество. 

Магистратите не разбира и искането на комисията за отнемане на 116 489. За тях комисията обяснява, че са 29,78% от пазарната стойност на мезонет и гараж в столичния квартал "Слатина". В същото време обаче КПКОНПИ твърди, че цената на имота е 285 000 лв. А 29,78% от тази сума не са 116 489 лева. Затова КПКОНПИ трябва да посочи как е изчислена сумата, която иска да бъде отнета, както и защо, ако апартаментът и гаражът още са собственост Лазаров, се иска отнемане на равностойността на 29,78 идеални части от имотите.

Същият проблем има с искането за отнемането на 49 116 лв., за които се твърди, че са 27,77% от стойността на "Порше Кайен". Но пък твърди, че колата струва 68 000 лв, от която 27,77 % не са 49 116 лв. Ето защо КПКОНПИ трябва да обясни как е изчислила сумата. Непонятни са и сметките на комисията за "Ауди А8". За тази кола комисията претендира за 17 390 лв. - били 55,41% от пазарната стойност на автомобила. Но според комисията цялата кола струва 39 000 лв.

Съдът дава един месец на КПКОНПИ, за да изпълни указанията му, иначе делото ще бъде прекратено.

Наказателното дело срещу Лазаров реално още не е стартирало, то бе връщано на прокуратурата, а после спецсъдът отказа да го гледа и върховният съд го разпредели на градския.

Връщането на исковата молба за конфискацията на Лазаров не е първият случай, в който КПКОНПИ трябва да уточнява претенциите си. Така се случи и с делото на комисията за имуществото на Евелин Банев - Брендо.

 

Още

Гешев оглави протеста срещу закриването на спецправосъдието

29.04.2021

Обновена

7682
Заемодател може да атакува отказ от наследство, за да си върне парите
КПКОНПИ минира делото за конфискацията на Брендо