Quantcast
Демонстрации надъхаха кабинета преди битката за оцеляването му | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Демонстрации надъхаха кабинета преди битката за оцеляването му

Пред множеството днес в София говориха Кирил Петков, Никола Минчев и други лица на управляващата коалиция
Обновена
5 914
 БГНЕС
Кирил Петков, наобиколен от симпатизанти.

Демонстрации в защита на правителството се проведоха и тази вечер, за да го заредят с енергия преди утрешните дебати по вота на недоверие в парламента. Проявите започнаха в 18 часа пред президентството с малък митинг на организацията "Правосъдие за всеки", който увлече хора по пътя за парламента. А там постепенно се събра множество. Участват лица от управляващата коалиция, сред които е и премиерът Кирил Петров. Заявените мероприятия са няколко, като успоредно - пак в центъра на София, е планиран и контрапротест. Във Варна също има проява в подкрепа на управлението, а дори и във Виена - от български емигранти. Всичко това са начални етюди от серия протести в София през следващите дни.

За разлика от миналата седмица, сега демонстрацията в София протича без наситени емоции. Причина за това може би е фактът, че днес депутатите не заседават в сградата на Народното събрание.

Кадри от София:

Кадри от Варна:

Политическите страсти ескалираха в България, след като на 8 юни ИТН се оттегли от управляващата коалиция. Председателят на парламента Никола Минчев бе свален от поста след необявено официално ново мнозинство между ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и формацията на Слави Трифонов. Междувременно няколко депутати напуснаха ИТН, като е възможно следващите дни и други да пристанат на Петров и компания. Според хората, които демонстрират в подкрепа на управлението, залогът не е просто правителството, а европейският път на България.

Около 19 часа на проявата пред президентството говори Никола Минчев. Там е и бившият му заместник, понастоящем председателстващ НС Мирослав Иванов. Здравната министърка Асена Сербезова също взе думата.

Премиерът Петков пък говори пред парламента, застанал точно до паметника в средата на площада с мегафон в ръка. "Не трябва да бъдете лоялни към някой, който е изневерил на собственото си обещание. Единственото, което предлагам е кауза. Каузата да имаме нормална, европейска България. Имаме поне още една цяла седмица, в която ще може да говорим с всеки един депутат. Няма нищо задкулисно в това. Надявам се утре да имаме повече депутати, отколкото имахме вчера. Независимо какво ще стане с вота на недоверие, независимо какво ще стане в седмицата, в която ние имаме първи мандат – истината е, че вие сте гарантът, че нашата любима родина няма да отиде в неяснота. Всички ние сме гарант, че ще може да изведем България", заяви той. Накрая призова хората да скандират "Заедно". Даниел Лорер и Радостин Василев бяха част от другите оратори.

Петков коментира и политическите теми в същина. Запитан дали се обсъжда друго име на министър-председател на негово място, той каза: „Продължаваме промяната” харесваме нашите министри и нашите позиции, но това по никакъв начин не е най-важното. Най-важното е България да има 121 независими депутати, депутати без задкулисие".

 

КАКВО, КЪДЕ, КАК...

В следващите дни отново ще има протести в центъра на София. Демонстрациите в защита на управлението са планирани поне до сряда, а утре и "Възраждане" свиква митинг пред парламента - с намерение да събори властта. Паралелно са заявени прояви от граждански организации. 

Агенция БГНЕС даде подробности: заявени са общо 11 протеста, като 5 от уведомленията са подадени от сдружения и партии - „Да България“, „Възраждане“, ВМРО, сдружение „Толерантност“ и движение „Хан Кубрат“. Останалите 6 са подадени от различни физически лица. Във вторник, 21 юни, от южната страна на сградата на Народното събрание ще са протестните мероприятия срещу правителството. От северната страна на сградата на Народното събрание пък ще са проявите в подкрепа на правителството. На 22 юни, сряда, е обратното - от южната страна ще са митингите в подкрепа на кабинета, от северната  - срещу него.

На 21 и 22 юни движението в зоната на пл. „Народно събрание“, пл. „Св. Ал. Невски“, бул. „Цар Освободител“ и бул. „Дондуков“ в участъка от Ларгото до бул. „Васил Левски“ ще бъде силно затруднено. От 21 юни до приключване на протестите се забранява престоят и паркирането на паркингите на пл. „Ал. Невски“, пл. „Народно събрание“, пл. „Княз Александър I“, по ул. „15 ноември“ и ул. „Оборище“ между ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „В. Левски“, а на 22 юни се забранява паркирането по бул. „Дондуков“ между бул. „Левски“ и ул. „Г. С. Раковски“.

 

ПОЛИЦИЯТА

След всичко това полицията се готви за тежки дни. "Във връзка с постъпила оперативна информация и с множество сигнали за публикации в социалните мрежи, които призовават към ескалация на напрежението по време на планираните за тази седмица протести, в МВР е разпоредена проверка", съобщиха от силовото ведомство по-рано през деня. Целта е незабавното установяване на лица, които призовават към противоправни действия. Проверката ще обхване територията на цялата страна. "МВР зачита правото за свободно изразяване на гражданска позиция, като ще изпълни безкомпромисно задълженията си по закон за опазване на обществения ред и предотвратяване на правонарушения", пише още в прессъобщението на вътрешното министерство.

Организаторите на протеста в защита на правителството пък предупредиха в социалните мрежи: "Следете за провокации и не се поддавайте на такива. Ако забележите нередности, моля сигнализирайте на някой от стюардите в сигнални жилетки или директно на някой от полицаите на място. От всички нас зависи как ще протекат тези три дни. Нека мирно изразим позициите си!".

Успоредно не стихва и напрежението сред политиците: 

 

Още

Президентът бе посрещнат с викове "оставка" от протеста #ГАZwithme

17.08.2022

9396
Демерджиев: Почивните бази на МВР са ползвани за частни партита

16.08.2022

7670
Заплатата на главния секретар на МВР скача от 3752 лв. на 5400 лв.

15.08.2022

5138