Quantcast
Държавата все още изплаща помощи за пандемията | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Държавата все още изплаща помощи за пандемията

Добавката за лекарите този месец ще е 800 лв.
554
 Pixabay

Ковид мерки у нас няма от два месеца, но помощите за пандемията продължават. От съществуващата подкрепа единствено тази за родителите е отменена с края на извънредната обстановка, но част от мерките са в намален размер, показва преглед в решенията на изпълнителната власт.

 

МЕРКИ ЗА БИЗНЕСА

Въпреки че отдавна у нас нищо не е затваряно, бизнесът продължава да има право да търси подкрепа от правителството за плащане на заплатите и осигуровките на своите служители. Мярката 60/40 се оказа най-дълго просъществувалата помощ в пандемията. Тя е удължена до юни, като тази година правилата са променени. Право на помощ имат фирмите, които докажат спад на оборотите за съответния месец с поне 40% спрямо средномесечните приходи за цялата 2019 г. При спад от най-малко 30%, държавата покрива 50% от разходите за заплати и осигуровки. За март срокът за кандидатстване е 29 април.

 

МЕРКИ ЗА ЛЕКАРИТЕ

За април в здравната система ще се изплатят добавки в променен размер, като решението вече е взето от надзорния съвет на НЗОК. Лекарите, магистър-фармацевтите от аптеките към болниците ще получат по 800 лв. Медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти ще получат 550 лв. Помощник-фармацевтите в болничните аптеки ще получат също 550 лв. Добавките за санитари на трудов договор в болница ще са 120 лв.

Сумите са променени, тъй като от 1 април отпадна заплащането за работа в неблагоприятни условия, което беше в рамките на 120, 360 и 600 лв. за трите категории медицински служители - санитари, сестри и лекари. Продължава плащането на 1000 лв. за първа линия на хората, които пряко работят с ковид пациенти, но и тези добавки са по-малко заради по-малкото пациенти. В същото време новият бюджет с увеличените клинични пътеки би следвало да влезе в сила от май. Това и налага решение за добавки за април.

 

МЕРКИ ЗА ДОХОДИТЕ

Пенсионерите продължават да получават по 60 лв. ковид добавка, като тази сума е гарантирана до края на юни. Освен това тези, които не са на минимална пенсия, получават и компенсация за намалена сума от пенсия и добавка спрямо декемврийския размер. Така вече 21 месеца държавата изплаща добавка на всички, които получават пенсии. Първоначално добавката беше 50 лв. В чест на последните избори миналата година бе направена на 120 лв., като в този размер се изплаща в продължение на три месеца - октомври, ноември и декември. От януари 2022 г. добавката е 60 лв.

Ключови думи:

добавки, ковид, пандемия

Още

Случаите на COVID-19 се удвоиха за седмица

23.06.2022

Обновена

ДИЛЯНА ДИМИТРОВА

3276
ЕС удължи срока на европейските ковид сертификати до юли 2023 г.

14.06.2022

2628
"Пича" се завръща след битка с рак и ковид едновременно

12.06.2022

1827