Quantcast
Екип на ВиК откри древна гробница в Стара Загора | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Екип на ВиК откри древна гробница в Стара Загора

9 047
 Фейсбук

При изкопни дейности на екип от ВиК в Стара Загора е открита древна гробница на раннохристиянски мъченик от II век сл.Хр.

А днес гробницата, намираща се в в района на парк „Зеления клин“ бе отворено за първи път. За находката съобщи във "Фейсбук" кметът на града Живко Тодоров, който днес, заедно с директора на Регионалният исторически музей Петър Калчев, влезе първи в нея:

Тодоров заяви също така, че заради уникалността на находката, там ще бъде поставена денонощна охрана. Кметът увери и, че ще бъдат отпуснати общински средства за проучване и съхранямане на гробницата.

Откритието е направено при ремонтни изкопни работи на ВиК мрежата южно от “Зеления клин”, където се намира част от източния некропол на Августа Траяна. Заради него мащабния ВиК проект в Стара Загора ще бъде преработен.

Според археолози от музея в Стара Загора, през III век над раннохристиянската гробница е било изградено светилище - мартириум. Днес там бяха открити костите на трима души, положени на място. Предстои да се проучват и нишите вътре.

Ключови думи:

Стара Загора, гробница

Още

Старозагорската митрополия почете посланик Митрофанова

25.09.2022

5262
Първи кмет на ГЕРБ отпада от местния вот - старозагорският

07.09.2022

10381
Прокуратурата разследва смъртта на задържан мъж в Стара Загора