Quantcast
“Гешев, вън” обедини преговарящите за новата власт | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

“Гешев, вън” обедини преговарящите за новата власт

В бъдещата коалиция няма спор и за нуждата от реформа в КПКОНПИ и за закриването на спецправосъдието
6 174
 стопкадър
Кирил Петков се включи в преговорите в сектор "Правосъдие". "Не съм юрист, но темата е толкова важна. Тук ако не се справим, всички други мерки ще са неползотворни", обясни лидерът на "Продължаваме промяната".

Премахването на Иван Гешев от поста главен прокурор, промяната на правомощията на главния прокурор, закриване на специализираните съдилища и прокуратури, както и реформа в антикорупционната комисия КПКОНПИ, ще бъдат основните задачи на бъдещата управляваща коалиция. Това стана ясно днес по време на преговорите за коалиционно споразумение в сектор "Правосъдие".

"Надявам се се Гешев да си даде сам оставката и този проблем да се свърши от само себе си, човек трябва да знае кога да се оттегли. Надявам се той да гледа в момента", каза лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който бе сред участниците в срещата с БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". В преговорите не изникна тема, по която четирите партии да имат радикални разминавания във вижданията. Конкретиката по част от въпросите обаче тепърва ще се обсъждат. Според преговарящите спецправосъдието и КПКОНПИ може да се реформират още в първите 100 дни на новия парламент. Тепърва ще се обсъжда как точно да бъде реформирана КПКОНПИ. В 45-ия парламент ДБ имаха законопроект за разделянето на КПКОНПИ на Комисия за противодействие на корупцията и санкциониране на конфликт на интереси и Комисия за установяване и отнемане на незаконно придобито имущество.

Крум Зарков, Иван Иванов и Филип Попов бяха в преговарящия екип от БСП, Лена Бориславова и Никола Минчев - от "Продължаваме промяната", Надежда Йорданова,  Атанас Славов, Иван Димитров и Иван Делов - от ДБ, Радостин Василев, Ива Митева, Андрей Михайлов и Александър Рашев - от ИТН.

Първо думата беше дадена на "Демократична България", които ще са с най-малко представителство в 47-ия парламент. ДБ говориха за реформа на Висшия съдебен съвет - че органът трябва да се състои предимно от съдии, пряко избрани от съдии. Друга тяхна цел е реформа в прокуратурата така, че тя да стане ефективна, прозрачна и подлежаща на демократичен контрол. "Поставям пред скоби главния прокурор Гешев да бъде отстранен, никой не би спорил по тази необходимост", обясни Славов.

"Напълно припокриване имаме по темата с ДБ. Изключително наложителна реформа. Имахме възможност да кръстосаме шпаги в парламента с г-н Гешев", посочи и Радостин Василев. Той определи като неприемливо действието на Гешев да атакува в Конституционния съд частта от парламентарния правилник, която регламентира изслушването му от парламента. "Гешев не го коментираме - това е целта на всички, въпросът е как ще се случи. Желанието е огромно, за съжаление голяма част от нещата са свързани с Конституцията", обявиха и от БСП.

Според ДБ една от възможностите за реформа е парламентът да избира главния прокурор с мнозинство от 144 народни представители, като последната дума за назначението остава на президента. Друга идея е да бъде намален мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години. За всичко това обаче са нужни промени в Конституцията. ИТН говориха и за пряк избор на главния прокурор, както и за изваждане на прокуратурата от съдебната власт, което също е въпрос на конституционна промяна.

Представителите на всички партии говориха и за съдебен контрол върху прокурорските актове, с които се отказва образуване на досъдебно производство.

Стана дума и за реформа в регулаторните органи, "така че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да действат в обществен интерес - да се извадят от политическата опека, да се ограничи броят на мандатите в тях, формирането им на партийна квота да бъде преустановено". Ще върви и към реформа в ЦИК така че комисията да не бъде съставена на партиен принцип.

По време на дискусията стана дума и за въвеждане на индивидуална конституционна жалба, за което от БСП имат забележки. Стана ясно обаче, че ще се работи за намаляване на съдебните такси и особено на таксата от 4% от цената на иска по граждански дела, както и за създаване на закон за личния фалит. Чу се още, че трябва да бъде ускорено приемането на законодателство, свързано със санкциите "Магнитски". Такъв проект подготвя и Министерството на правосъдието

"На база теория и цели сме много обединени", обобщи Кирил Петков. Той разказа, че когато се е срещал с чуждестранни инвеститори като служебен министър на икономиката, третото им изречение неизменно е било за липсата на правосъдие и корупция. Според Петков брандът "корупция" трябва да бъде обърнат в "държавата, която най-бързо е изкоренила корупцията".

"Продължаваме промяната" предлагат да има специална парламентарна комисия за борба с корупцията. Една от нейните задачи ще е да констатира системното неизпълнение на задълженията от страна на ръководството на КПКОНПИ, което е и законово основание за смяна на ръководството на комисията. В момента тя се оглавява от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Друга задача на тази комисия ще е да разгледа данни за престъпления, извършени от магистрати, за които да сезира и съдебния инспекторат.

Победителите в изборите смятат още, че спешно трябва да бъдат избрани нови членове на Инспектората към Висшия съдебен съвет, тъй като мандатът на тези отдавна изтече. Това обаче ще е трудна задача, тъй като Конституцията изисква мнозинство от 2/3 от депутатите. "Продължаваме промяната" са и против кариерните бонуси за инспекторите и членовете на Висшия съдебен съвет - след мандата си да бъдат повишавани без конкурс.

 

Още

Борисов към Петков: Нито крачка назад с гоненето на дипломатите!

01.07.2022

Обновена

1290
Кирил Петков няма да е кандидатът за премиер на ПП

01.07.2022

Обновена

3887
Те му бутнаха правителството, а той взе, че ги изгони