Quantcast
Градският прокурор ще бъде глобен от съда, защото крие данни за Гешев | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Градският прокурор ще бъде глобен от съда, защото крие данни за Гешев

Прокуратурата не изпълнява съдебно решение за достъп до информация за работата на шефа си
Обновена
36 176
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Дейността на Гешев като редови прокурор се оказва една от най-грижливо пазените тайни на държавното обвинение.

Административният съд във Видин е започнал производство за неизпълнение на съдебен акт срещу шефката на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова. Това става ясно от разпореждане на съдия Антония Генадиева ат 20 август, което може да бъде видянона сайта на съда. Производството срещу Кирилова е неизпълнение на съдебно решение по дело за достъп до обществена информация, спечелено от гражданско движение "Боец". От миналото лято движението се опитва да получи данни за прокурорската работа на Иван Гешев като редови обвинител. И след отказа на Софийската градска прокуратура да предостави цялата търсена информация, заведе и спечели дело в Административния съд във Видин.

Градският прокурор обаче не изпълнява това решение, става ясно от съдийското разпореждане. Сега съдия Генадиева определя на прокурор Кирилова 14-дневен срок, в който може да даде писмени обяснения и да посочи доказателства защо не е изпълнила влезлия в сила съдебен акт. Освен това съдията нарежда шефката на градската прокуратура да бъде информирана, че по образуваното срещу нея производство, може да бъде глобена с от 200 до 2000 лв.

БОЕЦ спечели дело срещу градската прокуратура, която отказа да предостави данни за това колко от водените от Гешев са за престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система и колко от тях са приключили с осъдителна присъда, като да бъде конкретизиран и броят на споразуменията. По колко споразумения е отнето или конфискувано незаконно придобито имущество и в какъв размер, пита още БОЕЦ.

Има същите въпроси и за делата на Гешев срещу организираната престъпност. Пита се и какъв е броят на внесените от прокурор Иван Гешев обвинителни актове от командироването му в Софийската градска прокуратура през 2009 г. до 31 юли 2019 г.

В мотивите да предостави тази информация градската прокуратура посочва, че я няма в систематизиран вид. Съдът обаче не е съгласен с този довод. Според магистратите данните ги има в поддържаната от прокуратурата унифицирана информационна система. "В този смисъл и не би могло да се приеме за основателно, че такава информация не е създадена и не се поддържа и в СГП, след като нейното създаване и поддържане е задължително", пише в решението. "След като такава информация съществува, то и няма пречка да бъде предоставен достъп до нея на заявителя", заключва още съдът.

И след това решение обаче градската прокурорка постановява втори отказ за предоставяне на търсената от БОЕЦ информация. 

 

Още

Прокуратурата изведнъж реши да проверява дали изборите са манипулирани

28.11.2022

Обновена

3802
Борисов вече си общува с Гешев чрез телепатия
Прокуратурата пак привиква Бойко Рашков на разпит по делото "Хемус"

22.11.2022

Обновена

951