facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Какво се случва при извънредно положение?

27 484
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Уредбата, която се отнася до обявяване на извънредно положение на територията на цялата страна, е изключително постна и дава възможност за различни тълкувания, както и за основателни страхове по отношение на прилагането й.

В конституцията терминът извънредно положение се споменава 6 пъти, винаги в комплект с военно положение. Правото да се разрешава обявяване на извънредно положение е дадено единствено на парламента. То може да става по искане на Министерски съвет и на президента. Президентът може да иска такова разрешение, когато парламентът не заседава. Тогава Народното събрание се събира извънредно и веднага.

Сега сме в хипотезата на действащ парламент. Тук правото да се иска обявяване на извънредно положение е единствено на правителството. Парламентът разрешава с обикновено мнозинство.

Какво се включва в извънредното положение и какво следва с неговото обявяване. Конституцията продължава да е твърде сдържана. В нея има само една норма, свързана с човешките права. След като основният закон казва, че основните права на гражданите са неотменими, че не се допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, се прави едно изключение. "При обявяване на война, на военно или друго извънредно положение със закон може да бъде временно ограничено упражняването на отделни права на гражданите", пише в основния закон. Веднага след това се казва, че дори и при извънредно положение не могат да се ограничават правата, свързани с правото на живот. Не може да се ограничи и правилото, че никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация. Действа и правилото, че никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие. При извънредно положение остават в сила и всички права, свързани с презумпцията за невинност. 

Според конституцията с извънредното положение не може да се нарушава правилото, че личният живот на гражданите е неприкосновен, както и че всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. При извънредно положение обаче може да се ограничава правилото, че "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи".

С извънредното положение не може да се ограничава и още едно право - "свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними".

Това означава, че всички останали записани в конституцията права може да бъдат ограничавани. Важно е да се отбележи обаче, че това ограничаване може да стане само със закон. Това означава само от Народното събрание.

Какво ще стане след обявяването на извънредното положение, което със сигурност ще има временен характер. Очевидно ще може да се приемат закони с временен характер. Това може да бъде закон, в който да се предвиждат санкции при неизпълнение на някакви, свързани с конкретната карантина указания или нареждания на държавни органи. За времето на извънредното положение.

Основните правомощия ще са на правителството, което ще може да приема и обявява някакви свои обосновани мерки, както и ще може да внася в парламента за приемане такива закони.

За извънредно положение говори закона за отбраната и въоръжените сили. Специално то се обявава по същия ред, но изрично е посочено, че става дума само за случаи "при възникване на опасност от въвличане на  България във военнополитическа криза или във въоръжен конфликт", вън от случаите на обявяване на война и военно положение. По този закон могат да се ограничават или забраняват граждански полети, особен режим на корабоплаване, ограничения при преминаването през държавната граница на България. Властите имат правото да ограничават движението по основни пътни артерии, движението на влакове и да установяват контрол върху пътниците и товарите. Текстовете допускат ограничаване на свободното придвижване на гражданите и превозните средства. Очевидно обаче няма опасност нито от външнополитическа криза, нито от въоръжен конфлик. Затова и тук става дума за специфично извънредно положение, извънредно положение само по ЗОВС и би било не само спорно, но и опасно правителството да ползва точно тези норми, пък било то и по аналогия.

Затова би следвало да се задейства  Законът за защита при бедствия. В него се предвижда, че заработва единна спасителна система при определени хипотези. Една от тези хипотези е "ограничаване на разпространението и ликвидиране на възникнали епидемични взривове, епидемии и епизоотии от заразни и паразитни болести". Тук като дейности по защитата на населението са записани :

- предупреждение,  изпълнение на неотложни мерки за намаляване на въздействието, оповестяване, спасителни операции, оказване на медицинска помощ при спешни състояния, оказване на първа психологична помощ на пострадалите и на спасителните екипи, временно извеждане, евакуация, укриване и предоставяне на индивидуални средства за защита и други подобни.

За съжаление и този закон е твърде общ и неясен. Той работи с термини като например "други операции, свързани със защитата".  Това дава възможност за наистина твърде разширени тълкувания и за отваряне на вратата към  извънредни правомощия на изпълнителната власт. 

24

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Близо 300 000 лични документи са издадени в извънредното положение

03.06.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

168
Пандемията е затруднила достъпа до лечение за 15% от българите

01.06.2020

315 2
Тръмп обиколи Минеаполис с джипка и удари бизнеса на Бил Гейтс

29.05.2020

Г-н БАЛЕВ

3681 7

Коментари

Васик

Извънредното положение удовлетворява само манията за театралничене на Борисов и ще бъде оправдание за бързо разгонване на всички протестиращи по политически причини, а може би и на други мерки. Извънредно положение нямаше след атентата в Сарафово, наводнението в Бисер или по време на предишната мигрантска вълна, когато пред Централна баня човек не можеше да се размине от бежанци. В момента извънредното положение само по себе си ще предизвика събитията, за които се предполага, че трябва да са негово следствие.

Stern

Най-важното е, че при извънредно положение целодневно ще ни занимават само с него и няма да остане време за коментарии за Барселона, водата за Перник, фалшивото неколкократно увеличение на растежа на икономиката, поскъпването на живота, излъганите за пореден път сестри, рисковете от влизане в ERMII и други такива дремнотемия.

Каубой
снимка на Каубой

Тази барсмангал агенция я цитират от 2 две седмици с упоение по червените мантри .Има ли независим източник с РЕЗУЛТАТИ? Или, разследват го, отвлича вИНиманието  и т.н. просто+++ в стил ген ащутникав - цумен от сабир?

Диагностик

Тази седмица футболните срещи няма да се отменят, но ще бъдат без публика.

Weed361

В България по принцип на терена има повече хора, отколкото по трибуните. 

Интервал

Ще се случи извънредно "усвояване". Предимно.

Васик

Пълен абсурд е Борисов да иска извънредно положение и да се обявява извънредно положение, без да се каже какви мерки включва това и да се обясни защо тези мерки са възможни само с извънредно положение, а не може да се прилагат без извънредно положение. В Италия правителството решава проблемите с една наредба и едно изявление на министър-председателя по телевизията. Защо там няма извънредно положение?

Slava
снимка на Slava

Видяхме докъде я докара Италия, докато се ослушваше за това и онова.😡 За капак разнесоха заразата из целия континент.

Интервал

Похвално е, че за теб има връзка, между казаното от Вожда на ОПГ-то и реалното.

Johnny2965

България доказа, че сме способни да приложим много бързи и ефективни мерки за пресичане на вирусни епидемии - да си спомним за козите през 2018 г. и прасетата през 2019 г. За хората е малко по-сложно заради някакви си конституционни права, но извънредното положение ще разреши и този проблем.

3NT
снимка на 3NT

булгаристан е в луда паника  ако вирусът бе наистина опасен да ви е затрил там вече.

Интервал

ЗНТ, какво е "булгаристан"? А ти какво си, че пишеш на български и на кирилица?

Ковачев

Най-вероятно е ром.

Илиан Мавров156...

👌👍

Васик

Тези, които ръкопляскат на Борисов, какво ще кажат за един учител, който псува пред учениците и ги нарича мисирки? Или примерно да дръпне такава реч на учениците: "Нали знаете колко бързо ще се разправя с вас? Репетирате дали ще ви оправя още днес или какво?". Родителите ще уволнят този учител за два дни. А Борисов управлява държавата 10 години? Борисов като министър-председател е допринасящ фактор за епидемията, той няма как да я спре.

Solace

Не съм съгласен, че извънредното положение винаги върви с военното положение съгласно Конституцията.

Изрично си пише "... война, военно или друго извънредно положение..."

И терминът "извънредно положение" фигурира в Конституцията 4, а не 6 пъти.

Звън®
снимка на Звън®

Етнографските изследвания показват, че ритуалът "извънредно положение" е добре опазена част от българската обредна традиция. Отличителните му особености варират в различните фолклорни области, но въпреки това с лекота се открояват редица общи черти. Посветен е на митичното същество вирусняк, което мори хора и животни. В народните представи то изглежда като настръхвала черна кокошка с много големи очи, скиторещо нощем по улици и курници. 

 

Ритуалът "извънредно положение" започва с избор на "войвода". Мъже и мисирки се събират около парламентарния курник на селото и го определят чрез вишегласие. Избраникът задължително облича генералска униформа с червени лампази. После започва ритуалното жертвоприношение, целящо омилостивяване на вирусняка. 

 

- Измислете някаква човчица там - ритуално се провиква някой и най-личният стопанин подава на войводата охранено черно петле. 

 

Следва ритуално заколване на избраната жертва. Това става по особен начин: двама души го държат за главата и краката така, че шията му да попадне на външния праг на къщата, с главата навътре. Едновременно с това единият пита: 

 

 - Какво колиш?

 - Коля вирусняк! - гласи отговорът. 

 

Войводата замахва с дезинфектирана брадвичка и отсичайки главата на петлето добавя: 

 

- Не те колим ние, а те коли вируснякът!

 

Войводата-генерал заедно с двамата си асистенти, представители на националноотговорния бизнес и синдикатите оскубват петлето и събират перушината му, която има магическа сила и се използва за лечебни цели по различни клинични пътеки.  Главата, краката и стомахът на петлето се нанизват на червен конец и се даряват на войводата, когото от този момент наричат "професоре". След това мисирките приготвят петлето. "Извънредното положение" завършва с обща трапеза, на която се изяжда петлето. Жените, които  прислужват на угощението, наричат медицински сестри и им позволяват цяла вечер да се катерят по прозорците. Странно е, че подобно поощрение се открива при сходен празник на масаите, обитаващи районите южно от Додома.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Южно от Додома. 😋 Къде към Кейптаун, та чак до Антарктида.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://news.lex.bg/%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D1%8A%D0%B4-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-50-000-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%8A/

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://news.bg/world/obyaviha-pandemiya-na-svinski-grip.html

Бронщайн
снимка на Бронщайн

https://news.bg/health/nad-40-sluchaya-na-svinski-grip-u-nas.html

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Но тази година на мода са короните.

Magi

Как добре му дойде  пандемията. Ще го гледате от сутрин до вечер , ще слушате "мъдрите "  му мисли, а тия по умните и специалисти около него ще кимат мъдро ...

binich

Joknny2965, справиха се като избиха козите и прасетата. Сега остава да избият и хората.

Влез или се регистрирай за да коментираш