Quantcast
Командос осъди МВР за 30 000 лв. заради счупен крак | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Командос осъди МВР за 30 000 лв. заради счупен крак

Законът за МВР дискриминира служителите при обезщетение за злополука, приема съдът
3 818
 БГНЕС

Командос от отдел "Специални операции" при Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) е осъдил МВР за 30 000 лв. Това обезщетение му е присъдено заради инцидент, станал преди 5 години. Тогава докато вървял вечерта от столовата към общежитието на СОБТ, той се подхлъзнал, стъпил накриво и счупил глезенната става на десния си крак. За това МВР го обезщетило с 8700 лева, но командосът е завел иск за неимуществени вреди в Софийския градския съд, разказва "Лекс".

Служителят на СОБТ е опериран два пъти в рамките на година, като втория път са извадени винтовете, поставени при първата операция. Експертът по делото обяснява, че няма трайни последици от счупването, но при натоварване и промени във времето може да се оплаква от болки. Негов приятел свидетелства, че го видял с патерици след инцидента и бил притеснен, че няма да може да обръща достатъчно внимание на малкото си дете и да спортува. По-късно опитал да играе отново футбол, но се отказал заради болките. Друг свидетел разказва, че командосът изпълнявал различни задачи, но физическото натоварване е основно за всички. За около три месеца пропуснал няколко тренировъчни лагера, а като се върнал на работа, възникнала специална водолазна задача, в която не успял да се включи и това го травмирало.

По делото съдът констатира, че Законът за МВР дискриминира служителите на министерството, които имат право на обезщетение, след като са пострадали на работното си място, защото предвижда "таван" на компенсацията. Такъв е изводът и на други съдии, които гледат дела за обезщетения, заведени от служители на МВР. По тези дела министерството пледира, че са неоснователни, защото ЗМВР предвижда еднократни компенсации с фиксиран размер - 10 заплати за тежка телесна повреда при изпълнение на служебните си задължения и 6 заплати при средна телесна повреда. Прочитът на министерството е, че след като бъдат изплатени тези заплати, служителите му нямат право да претендират по-високи обезщетения за вреди от трудови злополуки.

През последната година обаче вече няколко съдебни състава отхвърлят това тълкуване като дискриминационно и присъждат допълнителни обезщетения на пострадалите служители на МВР, като случаят с командоса е поредният.

АРГУМЕНТИ

По него съдия Петя Алексиева обяснява, че в Закона за държавния служител (ЗДСл) няма ограничения в обема на отговорността на съответната администрация за вреди, причинени на държавни служители. Затова и ако се приеме, че със ЗМВР е въведен такъв лимит, то униформените ще са в по-неблагоприятно положение от останалите държавни служители. Такова ограничение няма и в Кодекса на труда. 

Тя припомня и дело, по което са присъдени 190 000 лева обезщетение на съпругата и двете деца на загинал пожарникар. И в този случай всички инстанции са били единодушни, че ЗМВР недопустимо въвежда дискриминационни лимити на обезщетенията, включително и при смърт на служителя, когато на близките се изплаща и обезщетение от до 20 заплати. 

В крайна сметка Софийският градски съд приема, че командосът трябва да бъде обезщетен с 30 000 лв., но от тази сума вади вече платените от МВР 8700 лева. Затова министерството е осъдено да плати още 21 300 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Още

Георги Свиленски от БСП осъди прокуратурата за над 20 000 лв.

19.05.2022

Обновена

2556
Прокуратурата се събуди за хакерската атака срещу пощите

18.05.2022

601
МВР спря стройно организиран нелегален добив на злато

18.05.2022

7835