Quantcast
С масово меле депутатите завършиха здравния бюджет | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

С масово меле депутатите завършиха здравния бюджет

"Ще си направим необходимите изводи" - с тези думи водещият заседанието Кристиан Вигенин отказа да наложи наказания за безредието
Обновена
11 313

„Грижата” на народните представители за благоденствието на техните избиратели пролича по възможно най-неприятния начин, когато приемаха на първо четене актуализацията на бюджета на здравната каса. В самия край на обсъждането депутати от различни парламентарни групи се сблъскаха пред самата трибуна – случка, която за съжаление отдавна не е прецедент за 47-ото Народно събрание.

Повод за сблъсъка даде депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш здравен министър Костадин Ангелов. Докато правеше изявление от парламентарната трибуна, той рязко нападна говорилия преди него Георги Михайлов от БСП. Ангелов напомни с остри думи, че втори главен прокурор е поискал депутатския имунитет на социалиста. Самият Михайлов слушаше с недоволно изражение колегата си, но не реагира.

 

РАЗПРАТА

Вместо него, да се разправя с Ангелов изскочи шефът на червената парламентарна група Георги Свиленски. Той засече ексминистъра, когато той слизаше от трибуната. Двамата започнаха да си разменят реплики. Не това обаче създаде проблема. Изведнъж около спорещите се струпаха депутати от различни парламентарни групи, които започнаха да се дърпат и блъскат. Особено активно се изявяваше депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев, който е известен с буйния си нрав.

Водещият заседанието Кристиан Вигенин, който е от БСП, неуспешно се опитваше да овладее обстановката. Разпрата обаче спря също толкова внезапно, колкото и започна – във всеки случай, не благодарение на призивите на Вигенин за спокойствие.

 

БЕЗ НАКАЗАНИЯ

Ядосан, Настимир Ананиев от ПП поиска Маноил Манев и Росица Кирова от ГЕРБ-СДС да бъдат наказани. Манев - защото блъскал депутати от БСП. А Кирова - тъй като снимала с телефона си безредието. Вигенин отказа да направи забележка на Кирова, която е зам.-председател на Народното събрание като него, с аргумента, че нищо в правилника не забранява снимането и това било въпрос на лична преценка. "Поне можем да знаем, че ако има кадри от този ъгъл, те са от г-жа Кирова", отбеляза той, с неуместна в случая насмешка.

По отношение на самия сблъсък соцдепутатът обяви, че никой няма да бъде наказван. "Смятам, че в случая ще си направим необходимите изводи, и ще се опитаме в следващите дни да спазим, как да кажа, добрия тон и да не се опитваме физически да компенсираме онова, което не можем да направим с думи", умиротворително каза Вигенин.

Накрая на трибуната излезе Маноил Манев. Той благодари на Вигенин за "доброто, справедливо водене" на заседанието. И използва случая да посъветва председателя на Народното събрание Никола Минчев и другите му заместници да се поучат от примера на социалиста как „ясно, точно и конкретно да се ориентират в обстановката”.

Комплиментът от герберския депутат смути Вигенин. "Това, че нямаше наказани, не е повод да ме хвалите, защото не съм убеден, че съм 100 процента прав", призна си той. С което цялата жалка история приключи.

Още

БСП се отрече официално от министрите социалисти в кабинета

05.08.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10033
Стойчо Кацаров получи глоба от 5000 лв. за конфликт на интереси

22.07.2022

827
България и Северна Македония подписаха двустранния протокол

17.07.2022

Обновена

7873