Quantcast
Министерство на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Министерство на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Военните връчиха на украинския посланик 350 медицински пакета, а за ремонта на бронираната техника вече дори и не се говори
2 929
 Министерство на отбраната

Българското Министерство на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия. Това става ясно от официално съобщение за среща на министъра на отбраната Димитър Стоянов с посланика на Украйна Виталий Москаленко. От него се разбира, че военният министър е обявил, че е "инициирана процедура за предоставяне като дарение на зимни облекла за украинската армия".
 

От съобщението не се разбира за какви точно облекла става дума, откъде МО ще ги вземе, както и дали изобщо има такова искане от украинска страна.

Според военното министерство, министър и посланик са разговаряли за "възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна". „Министерството на отбраната се включва в оказването на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна. Предоставяме дарение от 350 медицински пакети за 35 000 украински военнослужещи“, посочил министър Стоянов.

Виталий Москаленко пък изказал благодарност за настаняването на украински граждани в почивни станции на военното ведомство. „Министерството на отбраната продължава да се грижи за украински граждани, потърсили спасение в България. Към днешна дата в две почивни бази на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ са настанени общо 214 души, от които 161 възрастни и 53 деца до 13 години“, казал българският военен министър.

В разговорите бил подчертан и приносът на България към Доверителния фонд на НАТО за възстановяване и рехабилитация на украински военнослужещи. Обсъдени били възможности за продължаване на ангажимента на страната ни за възстановяването и рехабилитацията на украинските военнослужещи в рамките на Доверителния фонд на Алианса.

От съобщението става ясно, че на срещата са присъствали зам.-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев.

От него обаче не се разбира какво точно става с т.анр. военно-техническа помощ, която бе гласувана от парламента и трябваше да се изразява в ремонт на бронирана украинска техника в българските военни заводи. 

До решение за такава помощ се стигна, след като последният парламент, в името на спасението на тогава управляващата коалиция, отказа да предостави официално оръжие на Украйна, но даде на правителството ограничен мандат за действие – евентуално да даде ''военно-техническа помощ'' на Киев. Това стана заради съпротивата на БСП, която дори заплаши да напусне управлението. След това беше постигнат компромис, иницииран от ПП. С него се предвиди именно предоставянето на военно-техническа помощ, която да се изразява в ремонт на украинска бойна техника. Нещо, което според много експерти, включително и бивши военни министри, трудно може да бъде практически осъществено.

Независимо от това, няколко ръководства на МО твърдяха, че се преговаря конкретно каква техника ще бъде ремонтирана у нас. Обявено бе, че ще се направи всичко възможно, за да ке изпълни решението на Народното събрание за ремонта на украинската бойна техника, защото в България била изградена най-голямата система за ремонт на бронетанкова техника още от времето на Варшавския договор. "Това са 7 завода на ТЕРЕМ. Те са ремонтни заводи, които не произвеждат боеприпаси. Там и в момента се ремонтират и модернизират българските танкове“, твърдяха военните, за да покажат, че България има капацитет. Заговори се дори за възможност за ремонт на 80 танка, но и до момента обаче не е известно да е ремонтирана дори една машина.

Още

Обявен е жълт код за опасно време в 9 области

27.11.2022

1569
Оръжия за $40 млрд. са доставени на Украйна

27.11.2022

3732
Украйна потвърди, че в Крим са загинали ирански инструктори

26.11.2022

Обновена

4557