Quantcast
МВР пак промени правилата за минаване през КПП | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР пак промени правилата за минаване през КПП

Граждани се оплакват от хаос по пунктовете
Обновена
106 820
 Илияна Кирилова

Стотици шофьори тази сутрин бяха изненадани от поредната промяна в правилата за преминаване през контролно-пропускателните пунктове около областните центрове. От пресцентъра на МВР обясниха за "Сега", че вече се налага гражданите да разполагат с удостоверение за настоящ адрес, издадено от съответния кмет, с което да докажат, че действително живеят в града, в който отиват. Нотариален акт за собственост също ще служи за влизане през пункта. Причината за новите изисквания била, че твърде много хора лъжат за настоящия си адрес.

По-късно от пресцентъра на МВР направиха уточнението, че промяна в правилата няма. Всъщност и досега се е изисквало удостоверение за настоящ адрес, но служителите на КПП са проявявали толеранс. Преди малко повече от седмица обаче, когато силовото ведомство публикува декларацията за минаване през пунктовете, вътрешният министър Младен Маринов заяви следното: "Хората, които живеят на друг адрес, различен от личната карта, да не ходят да си сменят регистрацията, за да могат да минат през КПП-то. Достатъчно е да попълнят адреса си в новата декларация, която пуснахме днес". Досега никога не е ставало дума да се искат бележки от кметовете за удостоверяване на настоящ адрес. А и не е ясно каква е разликата къде ще се извие опашката - пред кметството за бележки или пред гишетата за смяна на настоящ адрес.

Освен това гражданите ще трябва да представят медицинско направление, ако причината за пътуването им е неотложна медицинска помощ. От МВР посочиха, че са дали достатъчно време на хората да се снабдят с необходимите документи като удостоверение за настоящ адрес. Не е ясно обаче по какъв начин ще се доказва, че влизаш в областния град, за да полагаш грижи за възрастен роднина.

За хаоса по КПП-тата сигнализираха редица читатели на "Сега". Собственик на сервиз в Горна Малина, който пътува ежедневно от София дотам, разказа, че при всяко минаване на пункта му искат различен документ. Първоначално излизането и влизането в столицата ставало единствено със служебна бележка. След което започнали да му искат и декларация. Няколко дни по-късно обаче служителите на пункта забравили за декларацията и искали единствено бележка от работодател и лична карта. Вечерта пък го пускали да премине само, защото колата му е със софийска регистрация.

За куриозни случаи с КПП-тата съобщават и жители на Сливен. Граждани от кв. "Речица", който е отдалечен от останалите квартали на града, но все пак в неговите граници, разказаха пред "Сега", че са дискриминирани от останалите жители. Това е така, тъй като МВР е поставило контролно-пропускателния пункт непосредствено преди отсечката, която води към "Речица". На практика е позволено да влезеш в сливенския квартал, дори да идваш от друг областен център, без да си преминал полицейски контрол. Освен това хората от "Речица" били принуждавани да чакат на опашка на КПП-то, за да стигнат до центъра на Сливен, въпреки че както всички останали, живеят в града. Читатели на "Сега" предупреждават още, че има пътища, които влизат в Сливен и не се охраняват от полицията.

Декларацията за преминаване през пунктовете бе въведена на 21 март, а оттогава изискванията в нея се промениха няколко пъти. Първо тя се попълваше собственоръчно и само се показваше на КПП. После започна да се изисква заверка от работодател. След това МВР промени формата на декларацията, като отпадна заверката от работодателя и започна да се изисква служебна бележка, служебна карта или пропуск, удостоверяващ работното място на пътуващия. Сега екземпляр на попълнената декларация се събира от служителите на пункта. Необходими са и допълнителни документи, с които доказваш целта на пътуването или настоящия си адрес.

Преди седмица министърът на здравеопазването издаде нарочна заповед, с която бе обявено, че се облекчава влизането и излизането от областните центрове. Причина за пътуването вече може да е и необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят, е различно от постоянния или настоящ адрес на пътуващия, както и необходимост от снабдяване със стоки от първа необходимост. Последното важи, когато на съответното място няма търговски обекти и аптеки.

 

ЛИЧНИ ДАННИ

Декларациите, които полицията събира от гражданите при преминаването през контролно-пропускателните пунктове (КПП) около областните центрове, трябва да бъдат унищожени след приключване на мярката за ограничаване на движението. Това обясни пред "Сега" председателят на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов. Той припомни, че основен принцип в закона е, че събирането на лични данни трябва да става с конкретна цел. С премахването на КПП тази необходимост отпада. Това автоматично значи, че декларациите на стотици хиляди души трябва да бъдат унищожени.

 

ОЩЕ КПП

За разкриването на нови КПП на входовете на софийските села Локорско, Подгумер, Войнеговци и Кътина съобщиха от район "Нови Искър" на Столична община.

"Информираме Ви, че на 04 и 05.04.2020 г. /събота и неделя/ от 9:00-15:00 ч. с цел недопускане струпването на хора, практикуващи туризъм в с. Локорско, с. Подгумер, с. Войнеговци и с. Кътина, ще бъдат разположени КПП от органите на МВР на входовете на горепосочените населени места, като ще се пропускат живущите по постоянен и настоящ адрес, както и граждани, доказващи неотложност на придвижването към населеното място. Кметовете на населените места са на разположение за разрешаване на възникнали проблеми с преминаването през КПП", се казва в съобщението.

Още

МВР и прокуратурата се фукат с бандити на абонамент
Гешев се скри от медиите дори за отчета на прокуратурата

04.03.2021

3702
Срокът на валидност на шофьорските книжки се удължава с 10 месеца

01.03.2021

1038