Quantcast
Петков призна за "комуникационна грешка" в руския случай | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Петков призна за "комуникационна грешка" в руския случай

Президентът Румен Радев отрече в президентството да е постъпвал доклад от ДАНС във връзка с изгонените дипломати
Обновена
11 187
 БГНЕС
Кирил Петков

Премиерът в оставка Кирил Петков пое известна отговорност за разрива с БСП след прогонването на служителите на руското посолство в София. "Единствената грешка, която може би аз допуснах, е в комуникационното представяне на събитията. Всъщност то трябваше да си излезе от институциите, които са работили по тази теза, за да не се направи тази грешна опорка, че едва ли не аз еднолично съм направил нещо", обяви Петков. Той добави, че с левицата трябва да се води разговор за борбата с високите цени и с корупцията, не за изгонените дипломати.

"Най-важният фокус за България в момента е икономическото състояние и антикорупционната тема. Проблемът е, че цялото внимание на обществеността се фокусира върху 70-те служителя и темите, които наистина са важни, пак отиват на заден план", заяви Петков и подчерта, че темата за руските дипломати се е оказала "много изгодна за някои". На въпрос дали преговорите с БСП продължават, Кирил Петков отговори, че според него "диалогът продължава".

Думите му дойдоха след среща със соцлидера Корнелия Нинова и червената парламентарна група тази сутрин. Разговорът беше поискан от самия Петков, след като вчера Нинова отхвърли кандидатурата му за премиер на следващото правителство заради случая с руските дипломати. И днес тя заяви, че левицата няма да отстъпи от искането си ПП да предложи друг човек за поста. Не уточни обаче кой би бил приемливата за социалистите фигура.

 

НЕИЗЯСНЕНА СИТУАЦИЯ

Въпреки че Кирил Петков няколко пъти заяви, че ситуацията вече е изяснена, това не пролича от изявлението на президента Румен Радев. По време на брифинг от срещата на върха на НАТО в Мадрид държавният глава отрече в президентската институция да е постъпвал доклад от ДАНС във връзка с изгонените 70 руски дипломати. 

Радев обясни, че на съвета по сигурност към МС, проведен на 9 юни, където е участвал и представител на президентската институция, темата за руските дипломати не е фигурирала в предварително обявения дневен ред. След това е било изпратено писмо от президентството към секретаря на съвета по сигурност с въпроси за взетите по време на срещата решения. Според получения отговор не е имало решение, свързано с руските дипломати, гласувано и прието по време на този съвет. "Това ясно показва, че явно решенията в правителството се взимат по паралелен механизъм", отправи критика Румен Радев. И допълни, че не е постъпвал доклад по казуса към президентската институция от ДАНС.

Президентът отговори и на въпрос дали ще свика КСНС, както поискаха вчера от левицата. "Заседание на консултативния съвет не може да отмени решение на правителството в оставка. Органът, който контролира МС, е българският парламент. Дори да бъде в оставка, правителството носи отговорност за своите действия", заяви Радев.

Според него последствията от изгонването на дипломатите могат да бъдат сериозни "най-вече за нашата дипломатическа мисия в Москва". 

 

ПОЛИТИКА, А НЕ ПАЗАР ЗА БУЛКИ

От ПП, вече по-остро, продължиха да повтарят, че не е времето да се говори за лицата на евентуалния кабинет. "Това не е пазар за булки. Не се обсъжда кой на какви условия трябва да отговаря за премиер или да се съобразяваме с партньорите ни какво искат. Става въпрос за кауза и програма", обяви Андрей Гюров, председател на парламентарната група на формацията, пред Нова ТВ.

Той обаче съобщи, че утре ще отиде в президентството, за да приеме проучвателния мандат за съставяне на правителство, заедно с номинирания за премиер - а това е Кирил Петков. Седмицата след това ПП ще използва, за да събере подкрепа от партньорите си.

Преди обед от прессекретариата на държавния глава съобщиха, че Румен Радев ще връчи мандата за съставяне на правителство утре, 1 юли, от 17 часа, на кандидата за министър-председател на ПП. 

 

ПЕТКОВ - ПОРЪЧИТЕЛ, ВЪНШНО - ИЗПЪЛНИТЕЛ

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов междувременно обяви, че началникът на кабинета на Петков - Лена Бориславова, е изпратила две писма до външния министър в оставка Теодора Генчовска, в които е дала указания какво да се направи с руснаците. Както е известно, Генчовска беше министър от квотата на ИТН. В последните дни на правителството на практика тя беше опозиция на премиера вътре в кабинета му.

Пред Nova News Йорданов изтълкува въпросните писма като доказателство, че решението е лично на Кирил Петков, а МВнР е било само изпълнител. По думите му, списъкът с нарочените за изгонване е съставен от ДАНС по нареждане на премиера в оставка. А дипломатическото ведомство се е застраховало като е поискало методически указания по случая от началника на кабинета му. Зам.-шефът на ИТН уточни, че въпросните писма са секретни, което означава, че съдържанието им няма да стане достояние на публиката.

Пред БГНЕС сценаристът повтори за пореден път версията си, че всичко е започнало при посещението на Петков в Украйна в края на април. „На полско-украинската граница човекът решава, че е много добра идея да изгони всички руски дипломати. Стана голяма бъркотия. Звъняха телефони, за да му се обясни, че не се прави така. Не можеш да прекъснеш дипломатически отношения с една страна по този начин. Там има българи и по кой канал ще ги защитаваме?“, разказа Йорданов. И определи действията на премиера в оставка като „абсолютно глупави пориви”.

 

БЕЗ УБЕДИТЕЛНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА

По-рано сутринта Корнелия Нинова обяви, че от никого не е получила убедителни доказателства, че експулсираните дипломати са виновни в шпионаж. „Този уж доклад на ДАНС ние не сме го виждали”, отсече водачът на БСП пред Нова ТВ. Тя вероятно имаше предвид трите доклада на агенцията за сигурност, които, според премиера в оставка Петков, са послужили като основание за изгонването на руснаците.

Нинова засегна и въпроса за заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет, на което е била обсъдена мярката срещу руското дипломатическо присъствие. Тя подчерта, че не е имало представител на икономическото министерство, на което е ръководител в оставка. И наблегна, че са присъствали двама души от президентската администрация. Това опровергава твърдението на държавния глава Румен Радев, че не е имал информация за прогонването на руснаците.

Според соцлидера правителството не е взимало решение по въпроса и от тази гледна точка Кирил Петков носи еднолична отговорност, като премиер по онова време. Тя разказа, че на оперативните заседания на Министерския съвет външният министър Теодора Генчовска единствено е споделила информация за броя на руските дипломати у нас и за нашите в Русия, както и за възможностите те да се изравнят. Не е била обаче споделяна информация с какво са се занимавали тези служители и дали дейността им не е била в ущърб на българските национални интереси.

 

ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ

Интересна бележка направи Нинова - социалистите са щели да напуснат кабинета "Петков", ако решението да се свали ветото над европреговорите на Северна Македония беше взето преди вота на недоверие.

За пореден път тя повтори позицията на БСП, че влошаването на отношенията с Русия е нанесло вреда на страната. В същото време, изтъкна, че е невъзможно да се промени европейският път на България. "Внушението напоследък да се създаде евроатлантическо мнозинство е опит на Борисов да се препере (водачът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов - бел.а.), да се забрави другото мнозинство, заради което хората бяха на улицата - смяна на неговия модел", обяви Нинова.

За отношенията й с президента Нинова подчерта, че пререканията помежду им никога не са били инициирани от БСП. "Бих определила нашите отношения като обективни. Когато е прав, винаги сме били заедно и сме го подкрепяли ... Но когато не е прав, не можем да мълчим", обясни тя. И посочи като пример за последното твърдението на президента, че правителството се провали в социалната политика - а това левицата приема като атака срещу себе си, тъй като контролира социалното министерство в кабинета "Петков".

 

Още

Рашков: На принципа "Мутри, вън" ли сме още или вече на "Мутри, вътре"

11.08.2022

Обновена

4829
Съдът спря намесата на МС в плащанията на регионалното министерство

11.08.2022

994
Диверсанти, ракети или цигари взривиха летището в Крим

11.08.2022

bbc.ru

2195