Quantcast
Премиерът поиска банките да блокират санкционираните по Магнитски | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Премиерът поиска банките да блокират санкционираните по Магнитски

Стефан Янев: Имам вътрешно усещане, че са ме подслушвали
Обновена
5 908
 Илияна Кирилова

Служебният министър-председател Стефан Янев поиска прекратяване на банковите транзакции към санкционираните от САЩ лица по глобалния закон "Магнитски". В този списък са бизнесмените Делян Пеевски и Васил Божков. "Необходимо е да се се разработят правила за поведение на българските банки в ситуация като тази", коментира Янев преди началото на днешния Съвет по сигурността.

Премиерът свика заседание на Съвета, за да бъдат обсъдени последиците от американските санкции, необходимостта от нови и адекватни политики за борба с корупцията, както и повишаване на ефективността в сектор "Сигурност". "Изключително тревожно и унизително е да получаваме информация отвън за наличието на сериозни корупционни практики, срещу които компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента", каза Янев.

На заседанието на Съвета присъстват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, директорът на ДАР Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и други ръководители с право на достъп до класифицирана информация.

Според премиера Стефан Янев "корупцията е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата системи на България". "Структури от системата за национална сигурност, които по закон е трябвало да работят в съответствие с принципите за политически неутралитет, са действали пристрастно. Корупционната среда не просто разрушава нашия международен авторитет, а подкопава устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална", смята Янев.

По негови думи е необходима консолидация на усилията за изкореняване на корупцията, което не може да се случи без сериозна промяна в работата на държавното обвинение, съдебната система и всички правоприлагащи органи.

"При липса на приложима нормативна уредба и работещ парламент, който да приеме такава, с цел да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие от попадане в обхвата на санкциите, наложени на 2 юни, правителството прие решение, с което се създава постоянна работна група. В нея участие имат представители на МВР, ДАНС и НАП със задача да изготви списък с лицата, които попадат или биха могли да попаднат в обхвата на санкциите", съобщи служебният премиер. 

"Към момента няма нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на наложени санкции от друга държава. Надявам се следващият парламент да запълни този вакуум", коментира още Янев.

След заседанието на Съвета по сигурността служебният премиер обясни пред bTV, че ще бъдат предприети действия от страна на правителството, ако се установи, че някое държавно дружество е влязло в някакви отношения с юридическите лица от списъка санкционираните по закона "Магнитски". По думи на Янев не може да се говори за "черен списък", а за извадка, която да послужи пред държавните органи, които по-лесно да се ориентират за фирмите, попаднали под ударите на САЩ.

 

ПОДСЛУШВАНИЯ

Попитан отново дали има категорични доказателства, че политици от опозицията са били послушвани преди изборите на 4 април, служебният премиер отказа да отговори с аргумент, че законът не му позволява. "Който е по веригата и има право да знае и да проверява, няма право да каже какво е чул, видял и разбрал. Тази информация може да бъде изнесена единствено от комисията в Народното събрание на закрито заседание, като законът не позволява нейното разгласяване. Ако кажа, че имам доказателства и ги покажа, директно попадам под ударите на закона", оправда се Янев. Той все пак добави, че има "вътрешно усещане", че е бил подслушван.

Янев заяви още, че се извършва проверка по отношение на това, че шефът на НАП Румен Спецов е продал своя фирма, която е вписана в регистъра с длъжници към хазната с натрупани задължения от над 1 млн. лв. Министерството на финансите е поискало и прокуратурата да участва в тази проверка, каза премиерът. 

 

ПОДКРЕПА

"Това е прецедент за ЕС. Виждате, че 10 г. ние уж вървяхме към европейско развитие, а се озоваваме редом с Уганда, Судан и Саудитска Арабия", коментира санцкиите по "Магнитски" президентът Румен Радев по време на посещението си в Пловдив. Той също посочи, че няма ясна нормативна уредба как да се действа при страна-съюзник, попадаща под такива тежки санкции. Според него обаче служебното правителство е длъжно да предприеме действия, в рамките на закона, които да минимизират риска за държавните институции и за българските граждани. "Трябва да се действа внимателно спрямо гражданските права, но ще бъде противоконституционно, ако държавата не може да защити своята финансова сигурност и тази на българските граждани", посочи Радев.

 

 

Ключови думи:

съвет, сигурност, Магнитски

Още

МЗ откри лекарства, държани по складове
САЩ: Обучихме 5395 души от българските сили за сигурност

01.11.2022

2868
САЩ: Пеевски не може да обжалва санкциите по "Магнитски"

30.10.2022

12718