Quantcast
Приложението Virusafe достигна до 64 хил. души за 5 месеца | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Приложението Virusafe достигна до 64 хил. души за 5 месеца

322 от регистрираните потребители на българската апликация са диагностицирани с Covid-19
947
 Илияна Кирилова

В българското мобилно приложение "Virusafe", което беше разработено през април за противодействие на пандемията от Covid-19, са се регистрирали 63 577 потребители към 18 септември. От тях 322 души са били диагностицирани с новия коронавирус. До момента няма хоспитализирани граждани вследствие на функционалностите на приложението. Тези данни съобщиха от Министерството на здравеопазването за "Сега".

Повечето от хората, които са изтеглили мобилната апликация, използват Android - 49 104 пъти е свалено Virusafe на тази операционна система. За IPhone то е било изтеглено 18 657 пъти. Както "Сега" писа, българското приложение не предизвика сериозен интерес у гражданите. С него обаче се създаде централизирана онлайн система, която съдържа информация за всички карантинирани и заболели от COVID-19.

Въпреки че "Virusafe" беше представено като инструмент, насочен към потребителя, полза от него извлече предимно държавната администрация. До всеки гражданин в регистъра стои телефон за връзка, място на карантина или домашна изолация, начална и крайна дата на карантиниране, трите имена, пол, възраст и ЕГН. Този регистър се използва от МВР, НОИ, регионалните здравни инспекци, личните лекари и общините. Приложенито "Virusafe" позволява също употребата на географски карти за визуализация на броя на карантинираните, заболелите, починалите и оздравелите.

Правителството лансира софтуера в Съвета на ЕС по здравеопазването - заради функциите му, които позволяват проследяване на носителите на коронавирус. На Европейския съвет през април официалната позиция на България гласеше: "С отслабването на карантинните мерки все по-важни ще стават наблюдението и проследяването на контактите. Преценяваме като много полезно за тази цел използването на съвместно приложение за мобилни устройства, което ще позволи използването на събраните данни за различни анализи, свързани с пандемията и мерките за справяне с нея. Информираме за разработеното и пуснато у нас мобилно приложение ViruSafe и сме готови да споделим безплатно изходния му код със заинтересованите държави членки, институции и други партньори".

IT ТРУД

В същото време четири месеца след шумно обявената инициатива за доброволно включване на частния бизнес в довършването на системата за електронно здравеопазване никой не е потърсил фирмите за възлагане на конкретни задачи. Системата се бави от години и по всичко личи, че сроковете отново ще се нарушават въпреки клетвите на управляващите в обратното. 

Новината за готовността на IT сектора да дари 15 000 часа труд за довършването на информационните системи в здравеопазването бе обявена с апломб в началото на епидемията. Тогава здравният министър Кирил Ананиев обясни, че работите по информационната система в сектора ще продължат до ноември, а държавната фирма "Информационно обслужване" на свой ред ще дари 15 000 часа труд наравно с частните компании от Българската асоциация за иновации, бизнес услуги и технологии AIBEST. Целта е да се довършат модулите за електронен здравен запис, за електронна рецепта и направление, електронното досие, обясни тогава Ананиев. "Ананиев, ти като комунист - нахвърляш се на безплатното", доволно го скастри премиерът Бойко Борисов. "Приемаме дарението с признателност. Министерство на здравеопазването много години имаше трудности с тези поръчки и най-накрая проблемът ще се реши", допълни тогава вицепремиерът Томислав Дончев. 

Четири месеца по-късно нищо от обещаното не е факт. В отговор на въпроси на "Сега" от асоциацията за иновации AIBEST обясниха, че до момента не са получавали никакво конкретно задание от МЗ. От асоциацията изтъкват, че техни членове са предоставили незабавна помощ с разработването на приложението VirusSafe и информационния портал Covid-19 Bulgaria във Viber, правени са и дарения с техника, но по предложената инициатива от правителството за довършване на здравната информационна система движение няма.

 

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

27 ОКТОМВРИ

27.10.2020

628
Болниците трескаво отварят отделения и търсят лекари

27.10.2020

Обновена

2750 58
Ресторантьорите отлагат протеста и искат обезщетения от държавата

27.10.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

2697 27

Коментари

geo_19

Само 63 хил. клиента... Не знам дали е за хвалба или е конфуз.

Рукола
снимка на Рукола

Не ги чувай и толкова няма... ако имаше, нямаше да се налага да напомнят за това скапано приложение 😆

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Българите са умни и не се съгласяват доброволно да ги дебнат къде ходят и с кого се срещат. Не че не ни дебнат незаконно. 

Интервал

Интересно :) След толкова облъчване и пропаганда - само 64 000 достатъчно настрахувани 😁 Има надежда.
Забавно, че ябълковите последователи са двойно по-настрахувани от другите, но не и неочаквано.

цепи
64 хиляди прави 1% от населението на България.Като гледам колко ходат с маски, горе долу толкова къде 1%. Българските граждани излезнаха здрави в главите 99 %, при ромите процента може да е 99,9% 😁
Nane vel Vute

Намордник, сега каишка,следва чип и зомби.Начи веке в България има 63 иляди кандидат зомбита.

Влез или се регистрирай за да коментираш